woensdag, mei 29, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurParlement Suriname laakt auteursrechtenautoriteit

Parlement Suriname laakt auteursrechtenautoriteit

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 6 jan – De huidige opzet van de Stichting Auteursrechten Suriname, Sasur, zal noch belangengroepen noch de samenleving ten goede komen. Dit is de conclusie van parlementariërs. “Op deze manier zullen we meer ellende creëren dan we oplossingen aandragen”, zegt fractieleider Otmar Rodgers van de coalitie. Het ‘buitenland’ zal nog het meeste voordeel trekken.

Surinamers kunnen de dure licenties op intellectuele eigendom niet betalen. Dus blijft het risico bestaan dat Surinaamse producties gratis worden overgenomen. Sasur is onder meer opgezet op aandringen van de vorige Amerikaanse ambassadeur, Marcia Barnes. “Wij zullen niet toestaan dat buitenlanders hier voor ons komen bepalen wat we moeten doen, nooit niet”, zegt Rodgers.

Er zal naar modellen moeten worden uitgekeken die meer de lokale realiteit in zich bergen. Dit is ook waar radio- en televisiestations voor pleiten. Gevreesd wordt voor massaal faillisement als Sasur zijn voornemens doordrukt. Geregistreerde lokale en buitenlandse artiesten mogen royalties opnemen, die betaald zullen worden uit claims bij de media. Die moeten maandelijks duizenden euro’s opleveren per medium.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES