Klaarstomen huisartsen moet beter in Suriname

2

PARAMARIBO, 5 jan – Het voorbereiden van pas afgestudeerden op een eigen huisartsenpraktijk moet beter. Dit stelt de Vereniging van Medici in Suriname, VMS. Er is behoefte aan een huisartseninstituut waar de afgestudeerden van de Medische Faculteit gespecialiseerd kunnen worden na afronding van hun achtste studiejaar. Automatisch vestigen is niet langer aanvaardbaar.

Afgestudeerden kunnen nu nog zonder enig belet een huisartsenpraktijk beginnen. De VMS wil daar paal en perk aan stellen. Er liggen reeds plannen klaar voor uitvoering in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid en de Medische Faculteit. “Het afgelopen jaar zijn de eerste initiatieven al genomen”, zegt VMS-voorzitter Kenneth Chin A Sen tegenover de Ware Tijd.

Het instituut moet kwalitatief betere huisartsen af leveren. Dat is meer in lijn met de stijging van het niveau van de nascholing van medisch specialisten en huisartsen de afgelopen jaren. Er zijn symposia en workshops gehouden waar ook buitenlanders aan hebben deelgenomen. “Binnen de zorg hebben wij in de jaren tachtig en negentig een moeilijke periode gehad. We zijn die nu te boven gekomen”, aldus Chin A Sen.


2 REACTIES

 1. Helemaal mee eens,
  Men moet ook heel veel aandacht besteden aan communicatie.
  Want als men bij de eerste hulp (AZ)komt, zijn de artsen in opleiding erg onbeschoft en men kan niet behoorlijk communiceren. Een glimlacht op hun gezicht is taboe.
  Zij willen dat jij als patient en begeleider/familie begrip moet tonen voor hun werk omstandigheden, maar een arts moet zich ook gaan plaatsen in de patient of begeleider/familie.
  Jij als patient of begeleider moet zich altijd nederig gedragen tegenover de arts.
  De artsen leven nog steeds in de vorige eeuw.
  Want, meneer (z.g. geleerde) is altijd een heilig persoon.


  Maak melding

 2. En wat dacht je van de zusters, die denken dat ze de artsen zelf zijn. Ze weten niet dat ze maar hulpjes zijn. Je moet ze altijd tracteren als je de juiste behandeling van hun wilt krijgen. Maar dit gebeurd bij alle andere banen van Suriname. Je moet/mag de mensen niet op hun fout wijzen, want ze weten wel beter dan jij. Daarom komt dit land niet vooruit. Ze moet leren vriendelijker te zijn. Ik heb medelijden met de arme mensen van daar, want de mensen met geld krijgen alles voor mekaar.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.