Suriname moet tijd nemen voor mijnbouwbeleid

4

PARAMARIBO, 4 jan – Suriname mag niet over één nacht ijs gaan als het gaat om de exploitatie van onder meer zijn laatste restjes bauxiet. Dit zegt investeringskundige Chandi Jethoe van het in Londen gevestigde Jet Investments. Ook de ontwikkeling van andere bronnen van mineralen moet weloverwogen ter hand worden genomen. Voor onderhandelingen moet de nodige tijd worden uitgetrokken.

Er hoeft dus geen haast te worden gemaakt met onderhandelingen met de bauxietbedrijven Suralco en Billiton. Beide hebben belangstelling voor de bauxietvoorraden in West-Suriname, die naar eigen berekening ongeveer driehonderdduizend ton bedragen. ”Suriname moet ook zelf gaan berekenen hoeveel bauxiet daar ligt”, zegt Jethoe.

Er kan dan met alle zekerheid worden onderhandeld. “Het gaat immers om zeker vijf tot zes procent van de wereldvoorraad aan bauxiet”, aldus Jethoe. Het vergt wel een omslag bij politici. Die moeten zich meer gaan verdiepen in Suriname’s verdiencapaciteit. Surinaamse ondernemers moeten ook de gelegenheid krijgen te investeren in mijnbouw.

Dat is de beste garantie voor een zo groot mogelijke impact. Minister Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen kan het begrijpen, maar vindt strategische links met multinationals wel nodig blijven. Staatolie onderschrijft dit nu al met zijn offshore exploratie. “We moeten de mogelijkheden scheppen voor Surinaams kapitaal, maar het is belangrijk te benadrukken dat het een riskante onderneming betreft.“


4 REACTIES

 1. DEze regering moetonmiddellijk verdwijnen en een zaken kabinet komen voor de eerste tien jaar.

  De zaken kabinet moet bestaan uit alle deskundigen die suriname voorgebracht heeft en ook een aantal betrekken van buiten uit.

  Alle besmette figuren die nu nog rond lopen in het parlement moeten verbannen worden.

  Van de oude vandagen moet direct afschijdt worden genomen.

  Ook moet gekenen worden naar interesse van andere maatschapijen z.a. Tatas industrie Mital group die werteld wijd bezig is …


  Maak melding

 2. HAHAHAHAHAHA Deze JETSET Jehtu berijpt volgens de gang van zaken in Suriname niet. waarover hij spreekt. De idioten in Suriname nemen al 30 jaar de tijd om zaken te regelen.
  Trouwens ik heb hem een keer in Suriname uitgebreid zien praten op TV. Allemaal theorie, waar de garnalen leiders in Suriname niet van begrijpen. In Suriname draait alles om eer, macht, hebzucht en betweterij.


  Maak melding

 3. Ik ondersteun het standpunt van de heer Jethoe dat de Surinaamse overheid alle tijd en een weloverwogen beslssing moet nemen bij de exploitatie van de natuurlijke hulpbronnen. De keuzes moeten gemaakt worden op grond van een strategische en duurzame visie m.b.t. de economische ontwikkeling van het land.

  Ik vind de geschatte 300.000 ton aan bauxiet in de bodem van west Suriname aan de zeer lage kant. Als de beide bauxiet maatschappijen het voor elkaar krijgen om per week 500 ton bauxiet te ontginnen en te verwerken voor de export, dan kan je van me aannemen dat West Suriname in 11,5 jaren is leeggebaggerd.De berekening: (300.000:500)x 1 week = 600 weken.In jaren uitgedrukt komen we op het volgende uit.600:52 = 11,5 jaren.

  De economische ontwikkeling van Suriname zal in een breder kader moeten plaatsvinden.Niet alleen de mijnbouw moet aandacht krijgen.Men moet ook denken aan de bloementeelt, export van kamerplantjes,enz.

  http://www.afrosurinamers.nl


  Maak melding

 4. Helemaal eens met de heren Jethu en Nimro (hierboven). Alle positief denken en diegenen die het echt menen met het land, alsmede haar bevolking dienen de koppen bijelkaar te steken en te brainstormen hoe wij van dat land, eindelijk een succes story zullen maken. Aangezien de mijnbouw sector op korte termijn de beste ontwikkelings perspectieven biedt, is het nuttig om aan die sector meer tijd te gunnen, echter moeten de andere essentiele sectoren zoals de landbouw, (eco) toerisme en de diensten sector niet uit het oog worden verloren. Suriname is mijns inziens ondanks alle gebreken redelijk goed op weg, echter dienen de positieve krachten in het buitenland nog meer steun en expertise t.b.v. de ontwikkleing van ons geliefd land te verlenen. Keep on doing the good work mr. Jethu.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.