Is politiek een vies ding?

17

Door Clark Accord – Politiek is volgens Nietze uit den boze. Wie de politiek in gaat moet een groot masker opzetten. In Suriname houdt men het erop dat politiek een vies spel is. Dat houdt indirect in dat wie de politiek in gaat een vieze man of vrouw is.
In dat land staat de politiek, door de omvang van de samenleving dichter bij de mensen. Iedereen heeft wel een oom, tante, neef of nicht die op een of andere manier bij de politiek is betrokken. Misschien is dat de reden dat er in dat land, niet zo zwaar wordt getild aan een scheve schaats van een politicus.
In de geschiedenis van de Surinaamse politiek zijn de deelnemers aan dit vieze spel, die vroegtijdig het pluche hebben moeten verruilen voor een burgerman bestaan, op de vingers van een hand na te tellen,
In Nederland gaat het er harder aan toe. De een zijn dood is de ander zijn brood. Dat is hier meer het credo. Doe gewoon dan doe je al gek genoeg. Dat is de manier waarop de Nederlander, haar eigen volksaard typeert. Het volgen van deze gewoonte heeft Rob Oudekerk de toen het politiek hoofd gekost.
Door te doen wat de gewone man doet, heeft hij een stortvloed van negatieve reacties over zich heen gekregen. Loop eens op een willekeurige dag over de wallen. Je zal ze de kost niet moeten geven de keurige huisvaders die daar maar een ding zoeken. Dat waar Rob Oudekerk op gezette tijden ook behoefte aan had.
De prostituee Maxi Linder, de hoofdpersoon uit mijn debuut roman “De koningin van Paramaribo” zei het zo. “Als ik namen moet noemen van kerels die over me heen zijn gegaan, zou dit land schudden op haar grondvesten.” Daarmee gaf ze te kennen, dat mensen van wie je het niet zou denken in het geniep, gebruik maakten van haar diensten als.
De regels die de politiek heeft gemaakt. Het keurslijf waarin politici zichzelf volgens die regels in gemanoeuvreerd hebben is er een van leugens. Alleen een goede leugenaar of een koude kikker, kan zich handhaven binnen het politiek bedrijf.
Miljarden bezuinigen terwijl ouderen op een onmenswaardige manier creperen in onze verzorgingshuizen, en toch met een uitgestreken gezicht zeggen het beste te doen voor het land, moet je toch opzijn minst een ijskoude zijn.
Dat zowat de hele natie over Rob Oudekerk heen is gevallen van wegen zijn vermeende hoeren bezoek en coke gebruik is het bewijs van de hypocrisie van de natie. Jaren lang hebben we de leugen geleefd dat we zo een tolerant land zijn. Die muur brokkelt in alle opzicht sneller af dan we het kunnen bijhouden. We zijn niet beter dan de Duitsers, de Fransen of de Engelsen waar het gaat om conservatief denken.
Als hij voor zijn uitspraak over ‘Kut Marokkanen’ de laan uit was gestuurd, was het beter te begrijpen geweest. Aangezien het in dat geval om een politieke daad ging.
Toen is mij vaak de vraag gesteld. “Wat vind je van die actie van Heleen van Rooyen.”
“Wat denk je dat een poes doet, als je een schotel melk voor hem neer zet. Of een leeuw met een sappig stuk vlees binnen hand bereik.” Is daarop mijn antwoord.
Wat ik had gedaan in deze? daar ben ik nog steeds niet uit. Een ding weet ik zeker politiek is vies.

Clark Accord

Bekijk ook:

17 REACTIES

 1. Op uw vraag durf ik antwoord te geven..
  Kijk goed naar Vene en nogmaals goed, en denk na.
  Dan zie ik een man die …… verkoopt.

  De duivel speelt.


  Maak melding

 2. dat politiek vies is weten we allemaal we spelen allemaal op zijn tijd politiek toch niet dan?

  maar er zijn zaken die niet kunnen kijk dat
  Rob Oudekerk naar de hoeren ging is zijn ding en zijn poen toch maar dat hij cke gebruikten in wat voor maten dan ook is niet toe laatbaar nooit.
  dat was het grote probleem maar ja de pres maakten het andere groter de bigdeals worden gemaakt in hoerententen makelijk genoeg.
  maar laten we even terug gaan naar de born van dit alles.
  wil je in de politiek moet je eerst eigenlijk een opleideing volgen op de toneelschool want dat moet je goed kennen dat is duidelijk zeggen nee dat doen we niet met een ijskoud gezicht en ondertussen het uitlaten voeren is duidelijk doen we vaak zelf ook toch.
  kijk maar op feestjes niemand gaat ooit naar de hoeren of belt een 06 lijn of kijkt op internet maar,kijk eens hoe druk het daar allemaal is wie doen dat dan???? DE MANNETJES VAN MARS MISSCHIEN.
  een mens zit zo nu eenmaal in elkaar.
  maar controle op dingen is nooit verkeert toch.
  laten we ons eigen niet boven een mens stellen die in de politiek zit zouden we ons zelf zwaar onrecht aan doen zeker weten.
  maar laten we wel SCHERP DE ZAKEN IN DE GATEN HOUDEN
  en laten we nu eens zeggen dat de politieken partijen van suriname daar is het eigenlijk om toch!!!
  eens een verkiensprogramma moeten maken en door laten reken op haalbaarheid en dan een duidelijk sinaal af geven aan de mensen wat ze nu eigenlijk wel en niet willen berijken.
  niemand weet wat een regering wil in het land of het nu de NPS IS DE VHP,NDP OF NOEM ZE MAAR OP.
  waar staan ze voor wat zijn hun doelen dat zijn vieze dingen beloven kan een ieder gebeurt hier ook maar hier sturen we soms wel eens iemand weg die het tegen maakt of zijn of haar of partijbelang niet kan uit dragen.
  dus mensen EIS EEN DUIDELIJK PROGRAMMA VAN DIE HEREN EN DAMES.
  DAN KAN JE OOK ZEGGEN ALS BUGER HO EVEN DIT WAS DUIDELIJK TEGEN HET BELANG WAT ER BELOOFD IS KLAAR.
  word het iets minder vies misschien maar kan je wel de vinger aan de plos houden toch als je een bedrijf begint en je gaat naar de bank moet je ook met een duidelijk finc plan komen en je er aan houden anders moet je alles kappen dus dat is het controle controle,vloeken schelden en stoken is slecht voor het volk en slecht voor het land.
  nee de vinger aan de pols houden dat is het


  Maak melding

 3. Meneer Accord, u durft wel na uw succes die u aan de politiek te danken heeft.
  U probeerd zaken aan de kaak te stellen die juist in de richting van u en uw zus naar vriendjes politiek rieken, breek me dan ook de bek niet open.


  Maak melding

 4. Zo en nu verder..””POLITIEK”” ….
  Heb je geen belangen, dan heb je daar niks te zoeken.
  NPS.. b.v. heeft die belangen, de neiging van mij is nee te zeggen, indien anders eigen belang (eigen zak)maar wat kan je daarmee vele USD in je zak stoppen, dus dan moet je gaan manipuleren, dit omdat je geen belang hebt in niks en ook niks.

  VHP eigen belang…. jawel heel veel….
  daarom blijven zij liever “STIL” (slapende honden moeten blijven slapen).

  Daarom de reactie’s van PL..Somo, recht voor een recht voor allen, samen uit samen thuis.

  Dit is weer een onderdeel van politiek in de praktijk.
  Meer volgt..praktijken van vergiftigen enz.enz.


  Maak melding

 5. Politiek op zich is niet vies. Een heleboel politici zijn vies. Er zullen toch wel politici rondlopen die goede bedoelingen (nee niet met zichzelf) hebben? Of ben ik nog steeds naief?


  Maak melding

 6. Wikipedia geeft de volgende definitie voor het begrip politiek.

  “Politiek (van Grieks politeia, stads- of staatsbestuur) is de onvolmaakte wijze waarop in een samenleving de belangenverschillen van individuen uitonderhandeld worden, op allerlei bestuurlijke niveaus, en voor gezamenlijk en/of individueel voordeel.”

  Het mooie van deze definitie en die je niet in het woordenboek aantreft, is de benadrukking van “de onvolmaakte wijze”.
  De wijze is net zomin volmaakt als de mens.
  Het antwoord op de vraag of politiek vies is, is JA met als toevoeging ALS wij het vies maken. En dat laatste is bijna een zekerheid.


  Maak melding

 7. Zo weer een stuk politiek ::::U weet het Pim
  politiek nu dood.Hij had geen belang…en mocht niks krijgen ook, dus pif-paf einde.

  Maar uit Su..van een zekere Spil of libero de vrije verdediger..
  Let op citaat..Corruptie is inherent aan de politiek.

  Ik ga van uit dat de politiek ook mag doden
  “dat is me wat hoor”.(zie Saddam geloof&politiek)
  Rovers mogen daardoor ook op pad….
  jammer met de mens….
  Rest niks anders MOREEL verval inherent aan…de mens… nee hoor… politiek
  De gevolgen zijn zichtbaar.


  Maak melding

 8. I rest my case:
  PARAMARIBO, 8 jan – Parlementsvoorzitter Paul Somohardjo houdt voet bij stuk: de verantwoordelijken voor de Decembermoorden moeten amnestie krijgen. Het is voor de samenleving de beste uitweg. Somohardjo heeft zijn standpunt herhaald tijdens een bijeenkomst van de Partijraad van zijn politieke partij, Pertjajah Luhur. Het gaat hem vooral om het effect.

  “De waarheid moet naar boven komen. En wanneer dat eenmaal zo is, moet de regering algemeen pardon aan de mensen geven. Net als Jezus, moeten ook wij kunnen vergeven”, hield de PL-voorman zijn gehoor voor”, zei Somohardjo. Het zou niet de eerste keer zijn dat amnestie wordt verleend voor het plegen van mensenrechtenschendingen.

  In 1980 is amnestie verleend aan de plegers van de militaire coup. Ook kreeg in 1982 een groep militairen en burgers amnestie, nadat zij reeds veroordeeld waren voor het plannen van een coup. “Het gaat niet om Bouterse of een samenwerking met de NDP. Saddam is ook geëxecuteerd, maar heeft dat tot nu toe vrede in het land gebracht? We zien juist een verdere burgeroorlog”, aldus Somohardjo.


  Maak melding

 9. Clark, bedankt voor blootleggen van een van suri’s grootste pijnpunten. De diagnose is al door velen voor jou gesteld.

  Suri heeft geen behoefte aan een diagnosedokter, maar aan een kundig behandelend arts. Ben jij die persoon of ken jij die persoon/personen? Kom naar voren of laat ze opstaan. Want met zijn allen om de patiënt blijven staan, zal hem niet beter maken.


  Maak melding

 10. Men moet behoorlijk dom zijn om het politiek spelletje te kunnen spelen..als je wijs ben maak je altijd dat je weg komt…

  Nogmaals je moet belangen hebben, maar de snotneuzen in Su. zijn te achterlijk, zelfzuchtig,hebzuchtig,uitbuiters,schaamteloos van het zwaarste soort, je kan geen land met ze bezeilen, compleet waardeloos zijn ze.

  Gevolgen van beleid hebben vaak na jaren effect(en zijn vaak nadelig)..(vloek of zegen)


  Maak melding

 11. politiek is rotzooi
  gooi ze allemaal in de kooi
  ze zijn te min voor bouta
  want die wacht niet op fooi
  hij streeft voor vooruitgang
  waar anderen wachten op holland
  hoe kwam venetiaan alweer aan de macht
  hij is geen president maar een awari in een pak
  waar anderen pienaren leeft hij in praal en
  pracht
  en sluit vieze contracten met buitenlandse contacten
  e’t zijn criminelen di e’t volk toelezen
  en e’t schatskist legen
  eigenlijk moeten wij hen vergeven


  Maak melding

 12. Geachte heer Accord,

  Is politiek een vies ding ? Bij voorbaat niet. Politiek is bijvoorbaat geen vies ding, net zoals voetbal geen vies ding is.
  Het is de individu die ‘vies’ van maakt; tegen botte schenen aantrappen als de scheids de andere kant opkijkt, de elleboog gebruiken enzovoort. Anderen trekken het door naar het extreme en delen rake klappen uit alsof het een karategevecht is. Zonde van een spel dat zo mooi kan zijn als wat jij van maakt.

  Maar het probleem is dat sommigen er vooraf vanuit gaan dat het vies is (zit in je hoofd), dus maakt dat zij het ook vies spelen, soms net varkens.

  Is verliefdheid een vies spel? Neen, men maakt het vies, zowel de man als de vrouw.

  Infeite speel je het spel – als het nou met de liefde is, voetbal of politiek is – je speelt het zoals je bent; of smerig of met flair.

  Als ik iemand 100 euro leen met de duidelijke afspraak dat ik het morgen weer terug krijg, dan mag ik ervan uit gaan dat dat ook gebeurd. Maar dan heb je zo’n vent die zich vervolgens niet meer laat zien en na een jaar tegen je zegt ” oude schulden betaal ik niet en nieuwe laat ik oud worden”. Noem het maar politiek
  (korttermijn denken).

  Ik zorg ervoor dat men keurig zijn geld terug krijg en mocht er wat tussen komen, dan laat ik tenmindste wat van me horen.
  Noem het ook maar politiek (langtermijn denken). M.a.w. je speelt het spel zoals je bent.

  Is eten met je handen ‘vies’? Neen, maar je kan er wel een potje van maken, net een kind dat doet, en dat is wat vaak in de politiek gebeurd. Maar het spel wordt niet altijd zo mooi gespeeld als bij schaken of dammen.

  Sommigen gaan ervan uit dat politiek ‘vies’is(vooroordeel), dus houdt men zich aan die gedachte vast, past z’n houding aan, om zich vervolgens onbetrouwbaar te gedragen. M.a.w., men maakt zichzelf ‘vies’, terwijl men dat eerder misschien niet was.

  Of andersom; Men weet dat men vies is (na so en tan tan), dus vanzelfsprekend dat men zich ook zo gdraagd. Ik bedoel; Van een varken als huisdier moet je niet vreemd opkijken als die je woonkamer bekakt.

  Of je speelt het spel net zo mooi als schaken kan zijn, met behoud van je waardigheid, it’s up to you.

  Mijn advies is; speel om te winnen, maar heb vooral een eigen unieke stijl, toon klasse, betrouwbaarheid en vooral waardigheid. Tracht zoveel mogelijk respect voor je tegenstander te tonen, opdat ook jij gerespecteerd zal worden, of je nou wint of verliest.

  Speel zoals je bent; een mensen-vriend of varken.


  Maak melding

 13. Ik las aanslag op Bouterse..(voor de tweedemaal mislukt)
  Maar wist u dat men Bouterse ooit heeft/had vergiftigd.
  Hij heeft het overleeft…en wist u waarom
  Inherent aan de politiek.(zij gaan er van uit: als wij hem weg maken kunnen wij ons gang dikker en nogmaals dikker gaan)(lees njang patoe)(of de multinationals kunnen zonder bang te zijn lekker hun winstenmaken)(lees de boel uitbuiten/de bevolking uitleveren)(door eigen leiders)..
  Dus politiek mi-boi na didi nanga libie.
  Dood of leven.

  Politiek is me wat hoor, kan toch niet machthebbers(macht gekregen via de bevolking)
  Maar als de bevolking ze niet meer wil…vraag maar Tjonge-jonge…recentelijk citaat:::ik ga militairen in schakelen..vanwege driegementen aan mijn adres over domeingronden.
  Ik ben niet bang meer, wie nu wil mag komen.
  Meneer tjonge-jonge mi-boi.(voorzichtig)

  Verder valt op dat Vje geen koers heeft.
  Hij is een leider zonder ballen…durft b.v.zijn smoel niet open te trekken, doe hij dat, dan zit hij binnen enkele tellen thuis zijn fopspeen te zuigen.
  Inherent aan de politiek. Mi-boi dat a wang sanie.


  Maak melding

 14. Poltiek op zich is niet vies.De stelling van de hr.Clark is niet eerlijk ten opzichte van de juiste betekenis van wat politiek is.Stel,stel dat er geen politiek bestaat,hoe zou de samenleving er uit zien?Chaos?of juist niet?


  Maak melding

 15. we hebben het over Suriname maar zijn in nederland ook hard genaaid.
  want de meerderheid v/d allochtonen heeft sp gestemd.
  maar hebben we sp gekregen???????????
  HELL NO
  opschuif na opschuif en nu lijkt het allemaal vergeten.
  geen demonstraties ,niets ,geen bn-er op tv die er oot z”n bek over heeft opengetrokken.

  A san na mik joe money want wet ne teri en dey foe dey politiek e kon moro viestie……..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.