Ex-verdachte wil schadevergoeding Staat Suriname

3

PARAMARIBO, 3 jan – “Ik had het nog nooit meegemaakt en als je iets niet hebt gedaan is opsluiting heel erg. Elke minuut leek een maand”, zegt architect Elfried Macnack. Hij bereidt een schadeclaim voor tegen de staat, omdat hij vorig jaar is aangehouden in de witwaszaak van ex-minister Gilds. Het is nog onzeker of de claim lokaal zal worden ingediend.

De mogelijkheid voor een aanklacht bij een internationaal tribunaal wordt niet uitgesloten, temeer daar claims in dergelijke gevallen traditioneel worden afgewezen door de kantonrechter en het Hof van Justitie. “Mijn advocaat is nog bezig”, zegt Macnack tegenover de Ware Tijd. De Surinaamse wetgeving biedt wel ruimte voor het honoreren van schadeclaims.

Volgens artikel 78 van het Wetboek van Strafvordering mogen personen die worden vrijgesproken en van verdere vervolging worden ontslagen na aanvankelijke verdenking en aanhouding, een verzoek indienen tot schadevergoeding bij dezelfde rechter. Het Verdrag inzake Burger- en Politieke rechten, Bupoverdrag, biedt de mogelijkheid voor claims bij de VN-Mensenrechtencommissie in Zwitserland.

Macnack gelooft heilig dat zijn claim zal worden toegewezen. Hij is integraal vrijgesproken. De rechter heeft bij de vonniswijzing het Openbaar Ministerie zelfs aangemaand om bedachtzamer op te treden, om de reputatie van personen niet te schaden. “Mijn goede naam en die van mijn kantoor is geschaad. Ik heb zakelijk veel schade geleden”, aldus Macnack.


3 REACTIES

 1. Wat gij niet wil dat U geschied, doe dat een ander a.u.b.niet
  Soms moet je voelen, wat je een ander heb aangedaan…………….!!!!!!!!

  tien schone vingers…..??????


  Maak melding

 2. Beste Macnack,
  Dit haal je natuurlijk nooit, tenzij je eerst uitgeprocedeerd bent in Suriname en het proces een flagrante schending van jouw individuele rechten betreft. Je advocaat moet op dit volkenrechtelijk beginsel bedacht zijn, wil hij voorkomen dat de beklagprocedure bij de VN op formele gronden spaak loopt. Mr.Drs. S.Panchoe. Jurist, Internationaal Recht


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.