Aardolie stabiele hoeksteen ontwikkeling Suriname

33

PARAMARIBO, 1 jan – Aardoliewinning zal zich zeker de komende jaren blijven profileren als stabiele hoeksteen van de Surinaamse economie. Dit zegt algemeen directeur Marc Waaldijk van Staatsolie. Alleen al de recordwinst die is geboekt in 2006 is voldoende reden voor het optimisme. De voordelen moeten binnenkort merkbaar zijn.

Er zal ruim honderd en vijftien miljoen dollar winst worden afgedragen aan de staat als enige aandeelhouder. “Ik denk dat Suriname de voordelen zal merken via de regering”, zegt Waaldijk. De bruto-omzet bedraagt ruim tweehonderd en zeventig miljoen dollar. Er zijn 4,8 miljoen barrels geproduceerd. Het is de hoogste productie sinds de oprichting van Staatsolie in 1980.

De voornaamste factoren zijn de gunstige marktprijs en de productieverhoging die dit jaar is doorgevoerd. De betere cijfers betekenen niet automatisch meer werkgelegenheid. Het huidige arbeidersbestand is ruim voldoende. “Als de raffinaderij wordt uitgebreid, komen misschien werkplekken vrij. Maar voorlopig kunnen we het doen met wat we hebben”, aldus Waaldijk.


33 REACTIES

 1. Het is mijn innige wens en bede dat deze uit de 80’er jaren geboren initiatief tot in lengte van dagen gekoesterd mag blijven, -vrij van politieke inmenging-, ten behoeve van land en volk!


  Maak melding

 2. Gechte Hr.Waaldijk,
  Volgens mij is het ijdele hoop dat de staat Suriname,als enige aandeelhouder,de voordelen zal merken via (deze) regering.In deze regeringscoalitie zitten bepaalde oude partijen die niet weten hoe te handelen als het om de economie gaat.Een relatief klein bedrijf als staatsolie,levert het land meer op dan de duizenden ambtenaren bij elkaar.Met de staatsolie-winsten betaald men de (spook) ambtenaren.Er werden zelfs belastingvoorschotten gevraagd aan o.a. Suralco om salarissen uit te betalen terwijl dat niet hoefde omdat er “tig” mogelijkheden daarvoor zijn.Ten eerste moet men af van “politieke-regelarij” omdat de één op de andere lijkt en dus bij lantie móét werken.


  Maak melding

 3. Ik hoop dat het jaar 2007 (en voor altijd) voor Suriname veel goeds met zich mee mag brengen. Daarom wens ik ook de regering veel kracht en sterkte toe.
  Ook alle surinamers in Suriname en Nederland wens ik heel veel positiviteit toe.
  laten wij met z,n allen een eenheid vormen ongeacht van waar wij komen en wie wij zijn. Ooit kunnen wij ook in een moeilijke situatie terecht komen.

  Janny


  Maak melding

 4. Waarom merk en zie ik niets van de winst van de regering, dus het doorsluizen van het geld in de surinaamse economie, bv wegen, werkgelegenheid, goede vangnet voor de gepensioneerden,jongeren banen, opbouw binnenland, stimuleren toeristen industrie, vangnet maken en het afschaffen van de visumplicht om zo de toeristen industrie te stimuleren.

  Een controle systeem maken waardoor fraude eerder bestreden en opgemerkt kan worden.

  Het surinaamse rechtssysteem moderniseren.
  Of verdwijnt alles in de zakken van de bobo,s.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 5. eindelijk dan een bedrijf die danig een steen bijdraagt aan de opbouw van dit mooi landje.Hopenlijk komt men gauw toe aan het beter (lees moderniseren van het naburige groningen. Die stad mag echt ook mee genieten van d welvaart die de olie meebrengt. POKITICI WORDEN JULLIE EENS WAKKER!!


  Maak melding

 6. En als deze (en vorige) NF regering uit ietwat slimme en intelligente wezens bestond dan hadden ook de opbrengsten uit de goudindustrie een enorme lastenverlichting kunnen betekenen voor de Surinamers.

  Suriname moet gewoon ‘met het mes op tafel’ de deal met IAMGOLD eenzijdig opzeggen, en doorgeven dat het land een betere verdeling van de winst (met twk) uit haar eigen grond eist.
  Gebeurt dit niet dan mag IAMGOLD subiet opzouten. Er zijn wel tig anderen die interesse hebben en bereid zijn om een betere deal met Suriname te sluiten. Ik denk niet dat er een of andere internationaal hof of rechter bestaat die de huidige deal tussen IAMGOLD en Suriname fair zal vinden.

  Dit is gewoon exploiteren c.q. uitbuiten van anderen (domme NF’ers) in onze moderne tijd.


  Maak melding

 7. Ik hoop dat de Surinaamse bevolking van de winsten van de aardolie zal profiteren en niet de corrupte polotici. De tijd zal het leren. Ik vraag me sf waar de winsten van de vorige jaren is gebleven.

  ramses


  Maak melding

 8. Ik zie vaker dat sommige leba’s hier Staatsolie’s success verbinden aan Bouta omdat Staatsolie toevallig in de 80-er jaren is opgericht. Het idee voor Staatsolie was o.a. door Djarap en het Plan Bureau al voor 1980 uitgewerkt. Bouta heeft nooit bijgedragen aan het leiden van Staatsolie (God zij dank). Integendeel zijn de managers van Staatolie juist sympatisanten van NPS/VHP (Front).


  Maak melding

 9. Een ieder is bang voor schurken/liegers/bedreigers, ik heb hierin geen geloof…Vtje is te zwak en zijn companen te dom/achterlijk.
  De bevolking ziet niks, hoeven op niks te rekenen en de jongeren zullen op den duur massaal gaan zwerven.


  Maak melding

 10. Er mogen wel sympatisanten/managers van nf+ bij staatsolie zitten maar de aanzet is toch tijdens de revo-periode gegeven.Het is altijd bij plannen maken gebleven door deze(lees oude) regering uit de pruikentijd.De slogan van de revo-periode was en is:GELOOF IN EIGEN KUNNEN.Ze hebben alles van de revo-periode kapot gemaakt zoals b.v.Para-Industrie’s.Om maar niet van capitaalvernietigging te spreken.Als ze de bruggen konden vernietigen hadden ze het gedaan en trouwens,men was er zo op tegen maar het zijn dezelfde antipropagandisten die over de bruggen rijden…..waarom zwemmen ze niet of pakken ze niet een boot(je) naar de overkant???Mi na blakka-taja,mi no boeng foe njang,ma mi no boeng foe trowe toe.


  Maak melding

 11. Het juist de gouden bijdrage die bouterse heeft geleverd om staatsolie opgang te brengen. Tijdens zijn bewind zijn er meerdere fabrieken bijgekomen. Wat heeft de huidige front regering in het hedendaagse leven gedaan??
  Alles kapot gemaakt en dan weer financieren (Surland). Noem een belangrijke factor die door deze klote front regering tot stand is gebracht, waar een ieder surinamer profijt van heeft.Vene is een waardeloze president. Hij is geen echte leider, maar een leider die zijn best doet om suri vooruit te brengen. maar niet verkopen


  Maak melding

 12. nr 10..Wereld Eco. waar was jij jaren ’80…De Revo kon het in de wielen rijden of niet..dus zeg geen onzin…met de tegenwoordige zware corruptie als voor ’80 en NF. kom jij niet ver, dus tapoe na dong.
  Laten de boys van jouw iets tastbaar achterlaten in Su..het duurt te lang NPS wordt 61 dit jaar.&
  Altijd alleen maar gebrabbel.


  Maak melding

 13. Econoon (van wereld formaat)??? Neen ik denk van een broekzak formaat.

  Verschuil je niet.

  STAATSOLIE=BOUTA

  61 jaar VHP EN NPS Wat hebben ze gebracht.

  Twee bruggen in korte tijd. In 15 jaar en staatsolie, is dat geen verdienste.

  Venetiaan, Somo, en alle kakafowroe maken gebruik van deze dingen maar niemand praat er over.

  Dank je Bouta voor de bruggen en staatsolie.


  Maak melding

 14. Soms is het goed om even te luisteren en goed na te denken dan te ouwe hoeren. Geloof me, Staatsolie is echt geen produkt van Bouta of de revo, maar Mijnbouw- en Bestuurs-kundigen met top leiderschap kwaliteiten. Het is juist opmerkelijk dat ondanks de donkerste periode van Suriname het bedrijf in stand is gehouden. Kijk, ik zeg ook niet dat het recentelijk succes aan het Front te danken is. Staatsolie is een zelfstandig bedrijf waar de overheid toevallig de aandelen beheert. Ze hebben altijd zelf hun financiering geregeld en geen opo anu naar de overheid gehouden.


  Maak melding

 15. Bouta had geen moer mee te maken was hij de president toen de bruggen gebouwd werden? nee, t was bosje, hij heeft het allemaal gebouwd bouta heeft tot nu toe nix voor suriname gedaan, dan honderden mensen vermoord en duizenden drugbarons en criminelen geimporteerd naar suriname! en dankzij bosjes gigantische uitgaven storte de surinaamse ecomonie in (de ergste in de geschiedenis!!!, gelukkig dat argentinie in 2001 het nog slechter deed, is suriname van de titel af!!) en die bruggen zijn niet eens af, geen asfalt, de bouten waarmee de weggedeelten aan elkaar vastzijn zijn niet de juiste (eerder om een gebouw mee te bouwen) dus over enkele jaren dondert dat hele gedoe naar beneden, KIJK EN GENIET NU MAAR VAN DUS!!


  Maak melding

 16. hallo, surinaamse leiders zijn echt niet zo stom hoor,wat corruptie betreft staat su heel goed op de 2de plaats na barbados van heel zuid/noord-amerika ,su heeft z,n zaakjes goed,in orde, maar we zitten in ned dus we merken weinig van,dus niet zo negatief sommige plegen land verraad pas op ,anders kan geen poot meer in su zetten ,weet wat je zegd ,want alles wordt op genomen daarom hoor je mommige nedsur die naar su gaan niets voor mekaar kunnen krijgen ze vergeten dat ze bepaalde uitspraken doen die men niet word gewaardeerd,we moeten ze juist eren,die su leiders ,komt allemmal goed je weet toch wij surers zijn de slimme mensen,waarom denk je dat bijna 1/3 van su buitenlaanders zijn we doen het goed


  Maak melding

 17. Heb me door mijn bigi sma’s laten vertellen dat in de jaren 60 (van de vorige eeuw) men bezig was met het aanboren van waterbronnen in het district Saramacca, toen er toevallig een aardoliebron werd aangeboord.

  Een hele NPS delegatie olv J.A. Pengel is toen naar dit deel van Suriname afgereisd en heeft laatstgenoemde zich zelf ingesmeerd met die vieze oliedrab en gezegd dat dit de toekomst voor Suriname worden.
  Het is echter alleen bij die poppenkast van Pengel gebleven want deze NPS’ers met hun megalomane waanideeen (o.a. F.Essed & West Suriname)hebben altijd aan kapitaal vernietiging gedaan, en verder niets anders.


  Maak melding

 18. nr.18.19.20 Eco…en andere rovers, julie zijn bedreigers net als jullie NF. schurken….lees goed, in de jaren ’60 waren zij al bezig..maar konden niks en ook niks op poten zetten… SZF waar nu weer geld verdwenen is, ook het zelfde, door corruptie kon niks…de bruggen waren revo time uitgevoerd door ex revo Bosje.
  dus wereld eco en koppel, gwe go sidon nanga joe idi ini wang kumacoisi…soso law oenoe e verkondig..soso foefoeroe spang na oenoe idi.


  Maak melding

 19. wat een gehaal en getrek om het succes van Staatsolie.
  Feit is dat Eddy Jharap, de man die Staatsolie heeft gemaakt tot wat het nu is, was voor 1980 als progressieve intelectueel actief lid van de Volkspartij van Lie Pauw Sam. Na de coup heeft hij zich niet laten meeslepen door de politiek maar de handen uit de mouwen gestoken. De bijdrage van Bouta is in feite niet meer dan dat hij hem zijn gang heeft laten gaan zonder zich er mee te bemoeien. De beste beslissing die je kan nemen als je ergens geen verstand van hebt. Geloof in eigen kunnen zou je kunnen zeggen. Bosje speelde even met het idee om de boel te verkopen, maar zag er gelukkig tijdig van af.
  Wat de NPS/VHP enz betreft, die wisten al in de tijd van Pengel dat er aardolie in de bodem zat. Er is alleen niets mee gedaan. Importeren is makkelijker dacht men kennelijk.
  In elk geval is het voor Suriname te hopen dat de huidige en toekomstige machthebbers het voorbeeld van Bouterse volgen en Staatsolie buiten de politiek laten.


  Maak melding

 20. Het voorbeeld van Bouterse!??? Bouta en Bosje wilden indertijd Staatsolie verkopen voor $60 miljoen USD (lees appel en ei). Het bedrijf heeft alleen in 2006 $115 miljoen aan lanti afgedragen. Verder wilden ze Djarap weg halen om hun eigen zakkenvuller daar te zetten. Gelukkig kwam het hele land in opstand om dit te vermijden. Voor 1980 waren er al activiteiten z.a. overeenkomsten met buiten-landers en boringen die op niets opliepen. Al weet je dat er olie in de grond zit steek je niet zo maar een buis in de grond en wala . . . aardolie! Djarap (en zijn management en staf) hebben voet by stuk gehouden en hun geduld en doorzet werpen nu dikke vruchten af.


  Maak melding

 21. nr.26. Ecoman. Ik wil weten welke econoom jij bent als jij zaken niet in een juist beeld kan zien en na kan vertellen, jouw verhaal staat gewoon scheef t.o.v. het hele gebeuren en de juiste feiten..

  Advies…vanaf nu je niet bezig te houden met economische en of financiele zaken..


  Maak melding

 22. grinnik … is die van nr 26 nu de econoom van wereldformaat, van broekzakformaat of een nieuwe?
  Het is in elk geval Jharap en niet Djarap en hij had in elk geval niets te maken met VHP, NPS , (nieuw)Front of wat dan ook. Die waren/zijn helaas niet zo standvastig.
  Bouta en Bosje waren ten tijde van het verkoop voorval overigens al uit elkaar.


  Maak melding

 23. Eco je sribi,maak niet uitdankzij Bouta,dat we een staatolie hebben,wat doet de regering,alleen maar stelen,giraafgaly,baldadigsaar,ramsafuru,lepsi,heeft tien vuille nagels.

  akuba


  Maak melding

 24. Het is natuurlijk gemakkelijk om alles af te breken, maar kom toch met een intelligent tegen argument dat gebaseerd is op feiten i.p.v. op mijn naam te letten. Voor velen hier is de haat voor het Front zodanig dat men niet eens meer gericht kan denken. Jammer . . .


  Maak melding

 25. Voor diegenen die het beter weten, vertel me nu even precies wat Bouta heeft gedaan voor Staatsolie van af de oprichting tot die 270 miljoen USD van vandaag.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.