dinsdag, mei 21, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurMega Hindoetempel komt eraan

Mega Hindoetempel komt eraan

-

Does Travel - naar Suriname

Als het aan initiatiefnemer Aniel Lachman uit Rotterdam ligt komt er snel een Mega Mandir (hindoetempel). Dat schrijft het Algemeen Dagblad. Volgens Lachman is het hoog tijd dat er een echte mandir in Nederland verrijst. Jonge hindoes dreigen het contact met de eigen religie en cultuur te verliezen.

Ruim 200.000 hindoestanen telt Nederland. Het merendeel is afkomstig uit Suriname en woont in Den Haag en Rotterdam. Vandaar dat Lachman zijn droom wil verwezenlijken tussen beide steden. “Aan de snelweg, in de buurt van Rotterdam Airport zou ideaal zijn” verteld Lachman in de krant.

Er zijn kerken, moskeeën en synagogen. In dat rijtje past volgens Lachman ook een mandir. In het megacomplex moet volgens hem niet alleen de grootste traditionele gebedsruimte ter wereld komen met plek voor 2.500 hindoes, maar ook een museum, bibliotheek, bioscoop, winkelcentrum, parkeergarage en horeca.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

29 REACTIES
 1. Dit verhaal duikt om de zoveel tijd weer op.
  Het begint een beetje te lijken op die rare meneer die ook om de zoveel tijd op tv komt voor een wintitempel.

  Volgens mij is er zeer zeker sprake van een behoefte aan een goede mandir. Maar wat mij betreft kunnen de megalomane trekjes achterwege blijven. In Engeland staat er (terecht) al sinds een paar jaar een prachtige ‘Mega mandir’ Maar met enkele miljoenen hindoes is dat prima te doen en te onderhouden.

  Wat mij betreft ben ik als elke hindoe bereid bereid om elke normale mandir te ondersteunen, maar aan grootheidswaanzin doe ik niet.

  Dus beste meneer Lachman. Begin gewoon klein en laat het groeien. Dit heeft voor hindoes in de hele wereld gewerkt en werkt zeker ook in Nederland.


  Maak melding
 2. Heeee Er is einddelijk dat iemand wakker dat er iets uit de grond komt, hopelijk is dit niet een eendagsvlieg marr dat die persoon heel succes vol zal zijn mensen vooral HINDOE BROEDERS toon eindelijk lef en laat zien dat jullie ook een machtig geloof hebben en laat de eenheid zegevieren .


  Maak melding
 3. Laat een mandir een mandir zijn.
  Geen winkelcentrum, bioscoop en horeca erbij.
  Een bibliotheek, museum, eventueel een bloemenwinkel annex winkeltje waar men allerhande dingen kan kopen die met het offeren te maken hebben en een paarkeergarage prima, met name het laatste is aan te bevelen.
  Men gaat naar de mandir om te bidden en te offeren, maar niet om ook naar de bioscoop te gaan of om te gaan winkelen. Daar zijn gelegenheden te over in alle steden.
  Idd kabila men moet geen geld willen verdienen aan een geloof.
  Verder zie ik graag een mandir waar alle hindu’s terechtkunnen, ongeacht de stroming
  waartoe men behoort.
  Zou het ook niet beter zijn eerst een gedegen onderzoek te doen naar de behoeften van de mandirgangers, voordat men zo een
  groot project wil gaan opstarten?

  ‘Wat mij betreft ben ik als elke hindoe bereid bereid om elke normale mandir te ondersteunen, maar aan grootheidswaanzin doe ik niet’.

  Helemaal mee eens met bovenstaande alinea.


  Maak melding
 4. zou goed zijn als mensen op de juiste wijze het geloof gingen uitoefenen.volgens ons dharm geen andere schepsels leed aandoen om
  z’n eigen zinsbevrediging. met andere woorden men moet vegetarische voedsel gebruiken.dit moet ieder mens heel goed beseffen. als je iets doet doe het dan goed.


  Maak melding
 5. nonsens, besteed dit geld liever aan alle scholen waar surneds kinderen les krijgen en zich veel beter ontwikkelen in nederland dan geld te verkwisten aan onnozelen goden, die alleen in fabels voorkomen..


  Maak melding
 6. Niet nodig hoor, een MM. Als ik dat wil ga ik gewoon naar Engeland of India, doe ik nu trouwens ook! Let wel: Ik zeg “niet nodig”, maar als het er wel van komt is het ok!


  Maak melding
 7. Als er een bioscoop in komt vraag ik me af wat voor films er gedraaid zullen worden want zelfs in de bollywood films zit volop sex tegenwoordig, dat vind ik niet echt horen in een mandir.


  Maak melding
 8. Lachman lijdt aan megalomane waanheidszin…
  kan alleen maar erom Lache man…

  Die Lachman heeft geen koperen cent en wanneer hij genoeg geld heeft gevangen van de Surinaamse Hindoes gaat hij er met de noorderzon vandoor om te schuilen in Suriname…

  Surinamers ontwaak, laat je niet meeslepen door een duistere malloot…let op je geld…
  en herrinner die Molukker die ook de boel voor de gek hield…


  Maak melding
 9. Dingens habi leti, a tori disi duikt om de zoveel tijd op, duidelijk een fata morgana…

  Lachman heeft 1 Indiase bolly jollywood film teveel gezien…
  De beste bedrieger Aniel zoekt paise…
  niets meer…niets minder…

  Stuur hem nu direct naar Santo Boma nu het nog kan, voordat er Surinamers zijn die naar hun centen kunnen fluiten…


  Maak melding
 10. Wat voor onzin is dit nou Megamandir?? Dat hebben ze niet eens in Suriname!!!!!! En hier in Nederland komt er een koekenbakker met zo´n plan.Er zijn genoeg Mandirs in Nederland dus als je zo´n heilige bent bezoek elke dag eentje zou ik zeggen, maar laat dat Mega gedoe achterwegen. Besteed dat geld liever aan educatie, want van die 200,000 hindoes in nederland zijn er nog een hoop die een lage of geen goede opleiding hebben. Dus richt liever je aandacht daarop dan dat Mega onzin!!!!!!!!!


  Maak melding
 11. De Wijchense stichting Jai Hanuman heeft bijna tien jaar hard gewerkt om een van de grootste en mooiste Mandirs in Wijchen neer te zetten, welke nu 1 jaar bestaat. De Wijchense burgemneester Mr. Noorderwier is er zelfs beschermheer van. Daarom: geen uitsloverij met winkelcentra en bioscopen, gewoon hard werken met hart voor de zaak en vooral een tikkeltje bescheiden blijven, dat siert, toch?

  Robert Swami Persaud


  Maak melding
 12. Ik hoop voor hem dat financieerders geinteresseerd zijn in dit mega projekt.Doekoe moet gemaakt worden door de geldschieters. Deze finacieerders zijn geen rijke koeien uit Saoedie Arabie die geld stoppen in een Alqaida-Taliban bolwerk.


  Maak melding
 13. Dingens,
  Jij weet niet waar jij over praat. Jij bent zeker geen echte hindoe. Door jou soortgelijke denkwijze (gebrek aan zelf- vetrouwen, altijd ondergeschikt, geen geloof in eigen kunnen enz)hebben de britten eeuwen lang de Hindoes onderdrukt.

  realist,
  Sex hoort bij elke geloof. Dus ik weet niet waar jij over praat. Er zijn zoveel tempels in Nederland die deel uit maken van een appartementen complex. In de andere appartementen worden er gewoon vleeswaren gekookt en welliswaar sex bedreven.

  Door alleen de plannen zoals die op tafel liggen laten wij hindoes zien dat wij niet alleen aan ons zelf denken, maar dat wij anders denken dan anders gelovigen.
  Door de plannen gaat men ook andere gelovigen erbij betrekken (winkels, museum enz)
  Uiteraart zou men klein kunnen beginnen en daarna later groeien. Maar wat als men later wil groeien, maar de grond is b.v. te klein.
  Dus door de huidige plannen moet men juist op zoek gaan naar een groot stuk grond van de de overheid, om later te kunnen groeien.

  En, waarom mag men hier in nederland geen mega project uit voeren, terwijl Suriname dat nog niet heeft.


  Maak melding
 14. Raga ik heb niks tegen een Megamandir hoor. Sex hoort bij het leven je heb gelijk.
  Kamasutra lessen zouden eventueel ook erin gegeven mogen worden in zo’n mandir. Het kan mij niks schelen. Zoveel mensen zoveel meningen. Gewoon een respect hebben voor een gebedshuis, dat is iets wat we allemaal moeten hebben, voor welk geloof dan ook. Er is uiteindelijk maar een GOD.(zeggen ze)


  Maak melding
 15. Men heeft het voornemen om een MegaMandir te bouwen. Hoewel ik met een paar dingen niet eens ben, juich ik het initiatief wel toe.
  En wat zal Wilders daarover te zeggen hebben.
  We leven in een land met vrijheid van godsdienst, dus heeft niemand maar dfan ook niemand, zelfs Wilders daar niets tegen in te brengen.
  Maar iemand is fel gekant tegen hindustanen en hun cultuur.
  Terwijl deze persoon vroeger ook naar de katholieke kerk ging ook al is zijn geen katholiek. Keer op keer het gezeik over alles wat de hindustanen doen of willen doen!
  Get a life!
  So sad!


  Maak melding
 16. Och arme Raga,
  je slaat de plank volledig mis. Het gaat niet om gebrek aan zelfvertrouwen, maar om realiteitszin. Hoe anderen met de realiteit omgaan moeten ze zelf maar weten, maar als je een bij je planning al uit gaat van 200000 hindoes in nederland zit je er alvast met 100% naast. Kijk maar eens naar de statistieken van het CBS.
  Ik geloof dat ik hiermee genoeg heb gezegd.


  Maak melding
 17. Nou ik zou het leuk vinden een hindoetempel gebouwd volgens indiase achitectuur in nederland te mogen bezichtigen net zoals in Engeland in neasden een Hindoetempel deze tempelcomplex is een toeristisch trekpleister in Engeland. In Nederland kan het wel wat bescheiden zonder bioscoop enz.
  Ik zou graag willen dat dit idee ten uitvoer wordt gebracht zonder teveel woorden.


  Maak melding
 18. Waarom geen mega mandir met een bibliotheek, winkel, bios, enz?? Ik denk dat er bhakti films gedraaid zullen worden.

  Jammer dat er mensen zijn die het de ander niet gunnen. Zeer triest! Who are u to judge, anyway. Vooral jij NATIONALIS. Blijkbaar gaat het je meer om het geld. We denken ook aan de volgende generatie hoor!


  Maak melding
 19. Tijdens zijn verkiezingscampagne heeft Geert Wilders op TV gezegd dat zijn partij geen nieuwe moskees meer in Nederland wil, vandaar dat ik me afvraag wat hij dan van het bouwen van een mega-hindoe tempel in Nederland zal vinden.


  Maak melding
 20. Een mandir is geen moskee! En so what als er meer moskeeën worden gebouwd of andere gebouwen voor het belijden van welk geloof dan ook.
  O ja in Amsterdan wil men een wintiekerk bouwen. Mag dat wel of ook niet?
  Ben benieuwd wat Wilders daar tegen in te brengen heeft.
  Laat een ieder die zijn geloof wil belijden, waar ze dat ook willen, in hun waarde.

  Jeevan eerst goed lezen, voordat jij kritiek levert.
  Zoals ik alle reacties heb gelezen zijn de meesten het wel mee eens dat er een mandir komt, alleen hebben we wel een paar kanttekeningen daarbij geplaatst.
  En is dat verkeerd? Neen toch.
  Jaloers zijn, komop de meesten die op dit artikel hebben gereageerd zijn hindu’s, zoals ikzelf.


  Maak melding
 21. Mega Hindoetempel met bioscoop en winkelcentrum, vindt het wel een goed idee. Beter een bioscoop en winkelcentrum in zo’n complex om geld binnen te halen voor de bestaansrecht, dan met verotte ziel een Mandir betreden!

  Jai Hind!


  Maak melding
 22. Er is niets mis met groot te durven denken. Ik zie het als een oproep om de diepere waarden die het hindoestaanse geloof kan bieden op de voorgrond te brengen. Eenvoud, waarheid en liefde zijn daarbij belangrijk. Het is de vraag of eenvoud past bij het beeld dat wordt opgeroepen door de tekst. Als het gedragen wordt door liefde kan de uitingsvorm groot zijn. Noodzakelijk is het niet. Een kleiner plan dat volgend jaar zeker zal worden uitgevoerd is een tempel naar indiaas voorbeeld in Loenen Gelderland. Praktische of financiele ondersteuning is welkom of kom eens kijken. Zie hiervoor de site http://www.babaji.nl


  Maak melding
 23. Mandir bouwen in Loenen Nederland,

  We zoeken mensen die als karma Yoga een Mandir in Nederland op de Veluwe gaan bouwen. Tekeningen en bouwplannen zijn klaar. De gemeente vindt het ook ok. Wie mee wil helpen op basis van Karma yoga bijvoorbeeld koken, tuin aanleggen, aangeven materiaal, bouwen Mandir, schilderwerk, inbreng liefde…..Om Namah Shivay

  Swami Prem Vijay


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES