Surinaamse amnestieregeling december 82 mogelijk

23

PARAMARIBO, 28 dec – Een amnestieregeling in verband met de Decembermoorden is niet ondenkbaar of onmogelijk. Dit zegt mr. Eric Rudge, docent Internationaal en Verdragsrecht aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Een dergelijke regeling zou het strafproces best wel eens een wending kunnen bezorgen, aangezien het nog in het voortraject verkeert. Of het zover komt is nog maar de vraag.

“Amnestie verlenen is niet vreemd wanneer een regering daartoe beslist. Onmogelijk is het niet, omdat de wetgeving voor de toekomst geldt”, zegt Rudge tegenover de Ware Tijd. Totnogtoe is niet gebleken of er voldoende steun te vinden is binnen ten minste de coalitie. Alleen parlementsvoorzitter Paul Somohardjo heeft zich duidelijk uitgesproken voor een amnestieregeling.

Het zou niet de eerste keer zijn. ”Op 13 april 1980 is al amnestie verleend aan de coupplegers. Ook toen waren er doden gevallen. Ik heb samen met de VHP en NPS gewerkt aan de amnestieregeling. Dat ik nu weer amnestie vraag, is dus niet uniek”, zegt Somohardjo. Hij heeft vaker gepleit voor onderzoek van de Decembermoorden. Als eenmaal de waarheid bekend is, mag amnestie niet uitblijven.


23 REACTIES

 1. hoe doe je dat dan als Paul Somohardjo die zelf gevlucht was tijdens de december moorden en hij in nederland kwam huilen . Toen naar bouta heeft gebeld en nu naar zijn pijpen danst. Is dat democratie. Paul moeten ze dan samen met Bouterse berechten.


  Maak melding

 2. Eindelijk eens mensen die ballen hebben, en moed gaan tonen om toch nog een officieel, legitiem proces op gang te zetten, in dit zeer complex en gevoelig onderwerp. Het zou je vader, broer, oom of zoon moeten zijn die op die dag in koele bloede en op een laffe manier werd vermoord en was het echt nodig???? Was er geen alternatief voor de moordenaars???? Terwijl de daders nog ongestraft vrolijk en lachend kunnen blijven rondlopen.


  Maak melding

 3. Als Brunswijk amnestie kon beërven, dan geldt dat ook Bouterse. Zet alle emoties van je af en kijk eens nuchter naar de feiten en omstandigheden.
  Ik zal maar niet zeggen wie gemoord, geroofd en verkracht heeft.
  gelijke monniken gelijke kappen anders krijgen we op termijn beslist rommel.
  Kijk maar wie allemaal de posten gaan bezetten en wie allemaal met december bezig zijn.
  Suriname vooruit!


  Maak melding

 4. surinamers surinamers ik weet dat jullie of surinamers heelveel aan doen om su boven water te krijgen maar ikkan me niet voor stellen dat zo een mooi land het niet voor elkaar krijg ik ben een su die in ned woon maar die 4jaar dat het regeering of parlemnt regeergd het niet boven water krijg sorry ze doen wat maar niet op de juiste manier ik ga elk jaar naar su denken daar te komen uitbreiden maak niet uit wat werk gelegenheid noem maar op maar julie laten me in de steek su is een heel mooi land me hart ligt daar maar open de de deur voor ons surinamers in het buitenland rechtvaardig illegaal en dan word su er goed van jongens en dames we staan er open voor niks voor niks zijn we naar het buitenland gegaan maar voor meer visie en goeie kennis om het land su op te bouwen su mie lobie joe.


  Maak melding

 5. Wat een leuke reactie van M. Harry..
  Je hebt gelijk, geef dan Sadam H. óók maar Amnestie.

  De mensen die Amnestie Amnestie roepen dansen voor Bouta…ze schijten gewoon in hun broek voor deze moordenaar of zijn omgekocht.

  M. Harry, ik wacht op een nieuwe reactie van je.

  Gelukkig Nieuwjaar aan ieder die dit leest

  Yakuza the Saint.


  Maak melding

 6. Ondertussen staat er een artikel in Dagblad Suriname van vandaag dat ronduit een smet werpt op Santokhi zijn ‘goede’ naam. Ik zet ‘goede’ tussen aanhalingstekens want als ik mijn guru Bouterse goed heb gehoord tijdens zijn laatste meeting, dan kleven er een paar onfrisse zaken aan Santokhi.

  Is dit er een van, nl. dat er een ‘swap’ is geweest tussen hem (de VHP) en de PL (Pertjaja Luhur)?
  Ik weet wel dat waar er rook is, ook vuur is.
  Time will tell.

  Patricia


  Maak melding

 7. de surinaamse politiek en alles eromheen is een grote BEERPUT, of zoals men in suriname pleegt te zeggen een goed gevulde SEPTITANK. Je hoeft alleen de pijp heen en weer te schudden en de stront vliegt je om de oren


  Maak melding

 8. Over amnestie.Wel de goede volg orde: 1.eerst berechting van de daders
  2.Indien er sprake zou zijn van een doodstraf,pas kunnen ze over amnestie overwegen!Daders zijn nog niet eens berecht..waar praat men over?soso las-ting


  Maak melding

 9. Inderdaad waar rook is, is vuur.
  Dus hetzelfde geldt dan ook voor Bouterse.
  Mensen die beweren dat aan de handen van Bouterse geen bloed zou kleven, hebben naar mijn mening het recht niet te roepen:
  Waar rook is ook is vuur als het om anderen zoals in dit geval Santokhi gaat.
  Maar voor mij is Bouterse nog steeds onschuldig totdat zijn schuld is bewezen dus geldt dat natuurlijk ook voor Santokhi en anderen.


  Maak melding

 10. geen amnestie, gewoon ophangen zoals saddam. dat is pas recht er kleeft bloed aan het hand van Bouta, dus Bouta geen amnestie voor je jammer genoeg.


  Maak melding

 11. Bouta is de beste politicus in Suriname.
  Dat kan ik van de anderen niet zeggen.
  Bout, U bent een eerlijk en oprecht persoon.
  Ik zou zeggen als een dief in je eigen huis komt om te stelen en jouw te vermoorden dan, moet je hem koud maken.
  Dus naar mijn mening,amnesty aan Desi Bouterse en de andere verdachten


  Maak melding

 12. met alle respek voor de nabestanden,om op zo een manier je geliefde te verliezen,maar ze wisten wel waar ze mee bezig waren,als rambokus bouterse kon vermoorden had hij dat zeker gedaan,dus mensen laat het over aan de rechters. time will tel.Orlando


  Maak melding

 13. Meneer Akuba, u bent waarschijnlijk het spoor bijster, het betreft hier om het proces Bouterse.

  Niet van de hak op de tak springen en blijf bij de topic.


  Maak melding

 14. Alle bereken is nog geen ontvangst. Boerietjie fadinekariing lontoe, ma a de keka fokantie. Voor zij die het willen begrijpen. Je wordt ten lange laatste moede van deze hypocriete bezorgdheid van sommigen.


  Maak melding

 15. Neus,Opletter wie ben jij je haar is gelijk als van die bhanders hij is en blijft een crimineel,@du dombo hypocriet ook een drugs moordenaar R..Snuiver.

  samen:met jullie leiders,die schurken, plunderaars,Land te koop,ik heb nog nooit zo,n hoge criminaliteit meegemaakt in Su.dat hebben ze van jullie,wie met pech omgaat wordt ermee besmet zo zitten jullie in elkaar, die moordenaar die precies naast jullie leider zit, Zijn met z,n allen volksmoordenaars,buiten dien het gaat jullie geen mur(Moer) aan achter wie ik wil staan,asociale passen niet in mijn straatje NPS never nooit…..gaan jullie informeren wat Akuba betekend.


  Maak melding

 16. Neus je bent echt een neus,om samen met je maatje DU ,de damp van de kumakoisi te inhaleren, basta ik blijf liever paars,en geen groen dat nooit rijp wordt,jou leider z,n verstand is zoek hij moet zich schamen het volk te bedreigen dat ze letsel zullen oplopen,bij de demostratie dacht je: dat ze bloot zullen demostreren ???un durf, jullie zijn bezig Suriname te verkopen, laten ze stoppen met hun afgoderij,Om water op het onafhankelijkplein uit te delen fu dangra a volk ,precies hoe jij mijn leider niet lust, zo lust ik jouw arogante leider niet, nieteens rouw lastan gebakken


  Maak melding

 17. Bouterse als guru? Dat is zielig een moordenaar en veroordeelde drugscrimineel als je leermeester.
  BTW als het in het voordeel is van de sur. samenleving dan moet amnestie worden overwogen. Het welzijn van velen moet voorrang krijgen boven het leed van enkelen. Maar als de sur. samenleving in meerderheid berechting en veroordeling wenst dan is dat de gewezen weg.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.