Nog geen brug tussen Suriname en Frans Guyana

17

PARAMARIBO, 24 dec – Een brug over de Marowijnerivier is niet haalbaar in de komende vijf tot tien jaar. Dit zegt de Franse ambassadeur, Jean-Marie Bruno. Voornaam struikelblok vormt de financiering. De aanleg zal minimaal vijftig miljoen dollar kosten. Frankrijk wil er voorlopig niet aan beginnen, vanwege andere prioriteiten. Suriname komt in tijdnood te verkeren.

De voltooiing van het Surinaamse deel van de Pan-Amerikaanse snelweg zal niet tijdig plaats kunnen vinden. Dit is ook kenbaar gemaakt tijdens de laatste bijeenkomst van de regionale toezichthouder, IIRSA. “Ik heb de vergadering voorgehouden dat Frankrijk wil meewerken aan de bouw van de brug, maar dat niet op dit moment”, zegt minister Kandhai van Openbare Werken tegenover de Ware Tijd.

“Het is een erg dure onderneming”, zegt Bruno. Er spelen ook politieke motieven. De beide landen zijn er nog niet in geslaagd het vrij chaotische personen- en goederenverkeer te ordenen. Parijs wil het voorlopig houden op uitbreiding van de veerverbinding tussen de grensplaatsen Albina en St.Laurent du Maroni. Er zal een grotere veerboot worden ingezet.

Tussen Frans Guyana en Brazilië wordt wel een brug aangelegd. Volgens Bruno onderschrijft dit de toewijding ten opzichte van het initiatief. De bedoeling is de infrastructuur over land en water zodanig te organiseren, dat alle landen van de Amerika’s op elkaar worden aangesloten. Tot de voorziene voordelen wordt onder meer economische integratie gerekend.


17 REACTIES

 1. Tye baya… de brug is te duur! Waar is Bosje?

  Heeft Sur. dan geen rijkdommen om zo’n project te financieren? Wat is nou 50 miljoen dollar voor een brug? Toch niets?

  Misschien moet de Sur regering een lening sluiten bij de particulieren die meer geld bezitten dan die hele Centrale Bank. Rente daarop moet natuurlijk wel betaald worden.

  Ik mis Bosje, iemand die groot en groots denkt! Trouwens dit was zijn idee geweest.


  Maak melding

 2. hmmmmmmmmm,
  ene kant waarom niet, andere kant, ik hou mijn hart vast voor criminelen die nu nog makkelijker het land kunnen binnen komen, durgstransporten, etc etc nog meer goud uit suriname weghalen………
  ik hou mijn hart vast


  Maak melding

 3. ….die 50 miljoen is voor de staat Frankrijk
  de prijs van een paar pinda’s….niks duur dus…de werkelijke redenen zijn de angst voor het grijze personenverkeer(vrouwen,kinderen,asielzoekers,garimpeiro’s,revolutionairen,delinquenten,rovers etc etc) en het criminele goederenverkeer (vul maar zelf in)…dus maw..zolang Sur. deze zaken niet onder controle heeft… forget the bridge…


  Maak melding

 4. de fransen beren het voor de surinamers:
  -geen aansluiting op de eco infra van zuid ameerika
  – ze zijn bang voor klaplopers uit suriname maar niet uit brazilie
  -surinamers zijn afhankelijk van de fransne, waarom niet de weg van pokigron 200 kilomters doortrekken en dan op de braziliaanse highway die parallel aan toemak-hoemak en grensgebergte loopt, op aansluiten, fcuk die fransen
  -zehbben de slm ook al een loer gedraaid, met de belem route


  Maak melding

 5. geld lenen is niet zozeer het punt denk ik maar welke visie schuilt er achter die verbinding?? de franse zien vooralsnog geen economische voordelen voor hun burgers. en waarschijnlijk weet vene niet wat hij van zo een bouw werk moet denken. vene a2+b2=c2!!!


  Maak melding

 6. De vraag is wat moeten wij met een brug naar Frans-Guyana..Tijd winning zo men zeggen maar mi-boi tussen Par’bo-Cayenne zit ruim 600 km.
  Daarnaast deze mannen en vrouwen die wij aan de macht hebben laten het liefst 50 mil.USD. verdwijnen.ipv iets nuttig mee te doen..
  De vraag is hoeveel hebben zij op hun valuta rekening staan..
  Zij zullen stil blijven, zij doen liever mee aan land verkoop.
  Geen van hen denkt aan morgen..Suri’s zullen massaal gaan zwerven tot de dood hen op- ruimt.


  Maak melding

 7. Suriname durft dit nog niet aan omdat dhr. Hooghart anders het volk weer zal opruien en zeggen dat de mensen ’s morgens een ‘broodje brug’ op hun bord zullen krijgen.

  Dhr. Raymond Ford (dir. van SMS) had enkele maanden terug op de half afgezonken veerboot Matapica, gezegd dat de veerverbinding tussen Albina en St Laurent een ‘goudmijn’ voor Suriname zou worden ! Waar is al het ‘goud’ uit deze mijn ?

  De Fransen zijn niet gek en weten dat met zo’n brug het kapitaal uit Frans Guyana naar Suriname zal vloeien, want Suriname is vele malen goedkoper dan ‘ de Franse kant’.
  Frans Guyana is te duur voor de doorsnee Surinamer en hebben alleen handelaren, die konform EU regels zaken willen doen, toegang tot deze relatief kleine markt.

  Suriname zal eerst moeten beginnen met het ontsluiten van haar eigen (achter)land voordat men aan zulke projecten denkt.


  Maak melding

 8. Hoe kan die brug nou 50 milj dollar kosten?? als die van het suriname rivier 300 miljoen kost? en dan niet eens af is!! marowijne rivier is veel breder, dus hier klopt nu al iets niet… of word het een houtenbrug 10 cm boven het water?


  Maak melding

 9. Toch zou ik eerst kiezen voor een brug over de Corantijn. Economische integratie met Guyana…

  En via Guyana kan je over de weg Brazilie (Manaus) bereiken.


  Maak melding

 10. Waarom moet er een brug komen, vind ik ook helemaal niet nodig.Albina is beter af met een betere veerverbinding. De bewoners en winkeliers kunnen dat ook in contact komen met de toeristen. We moeten af van de gedachte zo snel mogelijk van A naar B. Denk ook aan de verplichte rusttijden.
  Ik ben nog met de veerboot van Albine naar St.Laurent du Maroni geweest, daar gewandelt en gegeten en dan terug. Toeristisch toch.


  Maak melding

 11. brug met guyana? zodat de guyanezen met hun leger nog meer land van suriname bezetten? eerst het grensconflict oplossen, dan praten we verder, zelfde geld eigenlijk voor frans guyana, bouw maar een weg rechtstreeks naar brazil als met dat zo graag wilt, maar houd rekening mee dat suriname dan helemaal overspoelt wordt door een tsunami van brasjongs


  Maak melding

 12. jammer, zo wordt mijn kost grondje helemaal niet in waarde verhoogd als die brug niet komt, in commewijne! dus hoef ik het niet te verkopen! ga er zelf met pensioen op wonen en ooit sterven!


  Maak melding

 13. Sorry broeder en zustersurinamers maar Frankrijk heeft gelijk.

  Suriname heeft zijn zaken gewoonweg niet op orde daar komt het gewoonweg op neer, niet op de financiering want de kosten voor aanleg van een brug zijn te verwaarlozen voor Frankrijk c.q. E.U.

  Frankrijk denkt verder, illegaal verkeer en goederen uit een chaotisch land als Suriname niet te vergeten ook uit Guyana die handig gebruik zullen maken van de nieuwe verkeerssituatie.
  Logisch dat men het verlopig afwijst.
  Men zegt eigenlijk, gaat eerst hard 10jaar aan het opbouw van je land werken en je zaken op orde krijgen en kom dan terug, dan praten we verder.

  Suriname moet ook rechts verkeer krijgen wil men aansluiting vinden bij de rest van Zuid-Amerika.
  Heel Zuid-Amerika heeft rechts verkeer behalve Guyana en Suriname waarvan het bij de laatste onverklaarbaar is.

  Surinamers bezoek andere landen op het continent dan zal je zien hoe achterwaarst en geïsoleerd het gezapige Suriname is in zijn denken, handelen en staatopbouw.


  Maak melding

 14. jammer dat die brug voorlopig niet komt. Want dan konden wij met de bus naar frankrijk en daarna een retourtje frankrijk-frans Guyana (hetgeen als binnenlandse vlucht wordt aangemerkt) en daarna met de bus naar Suriname. Dan had klm/slm het voor het nakijken


  Maak melding

 15. Waarom 50 miljoen spenderen voor een brug die economisch veel minder zou opbrengen dan wanneer de luchtbrug tussen Su en Ned op een ordentelijke betaalbare wijze zou worden ingericht. In suriname kunnen ze goed bouwen en heel goed fietsen. Luchtkastelen bouwen en luchtfietsen dan te verstaan


  Maak melding

 16. Ik hoop echt dat die burg komt,dan kan er eindelijk geconcurreerd op het vliegen naar Europa via Frans Guyana en Belem dan treed de markt werking zelf op gaan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.