Gezondheidsproblemen Inheemsen door kwik bevestigd

11

PARAMARIBO, 22 dec – Volgens de Franse ambassadeur, Jean-Marie Bruno, doen zich inderdaad gezondheidsproblemen voor in het Boven-Marowijnegebied. Bruno bevestigt beweringen van fractieleider Jules Wijdenbosch van de Volksalliantie voor Vooruitgang, die het lot beklaagd heeft van de stam der Wayana’s aan de hand van een Franse documentaire.

Door toedoen van garimpeiros (illegale goudzoekers) uit Brazilië is het plaatselijke rivierwater vergiftigd met kwik. Vooral kinderen lopen rond met fysieke afwijkingen, zoals vergroeiingen aan hersenen en ledematen. Ook zouden er psychische stoornissen voorkomen. “Voor ons is dit geen nieuwigheid. Vorig jaar hadden we er al melding van gemaakt”, zegt Bruno tegenover de Ware Tijd.

Buurland Frans Guyana ondervindt ook last van de garimpeiros, die ook ernstige schade toebrengen aan het natuurlijke milieu. Volgens Bruno zijn de problemen van de Wayana’s aan het licht gekomen tijdens een onderzoek van Franse gezondheidswerkers. Het onderzoek werd ingesteld nadat bij de Fransen om hulp was gevraagd. Minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid wil een diepgaand onderzoek.


11 REACTIES

 1. Lees het volgende bericht op de BBC site en zie .dat ze in Roemenie, over io dagen EU-land verwante problemen hebben.
  ** New gold mine draws fire **
  Mike Wooldridge meets Romanians who are fighting to stop a gold mine in their being set up in their home town.

  Skeri.


  Maak melding

 2. Waarom zou je het niet kopen? Het zijn toch jouw kinderen niet en als er geen haai is die er naar kraait, waarom moeilijk doen? Gewoon blijven doorgaan heren garimpeiros, totdat die stommelingen in Paramaribo ook kwik in de kreken van republiek en omstreken zullen vinden. Dan gaan ze eerst een commissie instellen, want de halfwaardetijd van kwik is zo lang dat het dus niet nodig is daar snel en adekwaat op tereageren.

  Dan hebben we straks de helft minder arbeiders omdat de ene helft is komen te overlijden aan aids en kwikvergiftiging. Maar dan hebben we onze fantaistische presdident el Vene die dat natuurlijk al lang heeft ingezien en natuurlijk tegenmaatregelen heeft genomen doordat ie zijn grenzen open heeft gesteld voor Chinezen.

  Suriname’s toekomst is ROOSKLEURIG wat mij betreft.


  Maak melding

 3. Als ze het verkoop verbieden wordt het kwik toch illegaal gebruikt, het ongecontroleerde wildgroei van illegale soms gevaarlijke goudzoekers moet aangepakt worden, dat lijkt me een betere oplossing. Een groot deel van het gewonnen goud blijft trouwens niet in Suriname maar wordt naar het buitenland gesmokkeld ten koste van de Surinaamse economie. En het ergste is dat de regering dit weet maar er niks aan doet.


  Maak melding

 4. Waar blijft de Wereld Natuurfonds, WWF. en de Milieuorganisaties. Zakken vullers zijn het en je hoort niks van ze. In Suriname hebben we ze niet nodig. In het binnen land moeten jullie het water niet drinken. Waarom zijn dan de binnenlandse reizen zo duur. METS maakt ook mooie reclame over de Indianen, je hoort ook niks van METS. Jammer, straks geen indianen meer. Kwik, gif en kunstmest vernietigd meer dan je denkt. Kopen jullie die rotzooi niet. Straks moeten ze ook vissen importeren.


  Maak melding

 5. We hebben Suriname en het geloof van de Indianen afgepakt. Ze zijn door de blanken tot Christen bekeerd. Nu ze al bekeerd zijn lopen ze weg. We pakken alles van ze en op het laats worden ze vergiftigd door kwik. Wat voor mensen zijn daar en nu vieren ze op de 25 en 26 december feest ook. Mooie Christenen zijn jullie.


  Maak melding

 6. Helaas zal er niks gebeuren, het zijn maar indianen die ziek worden en sterven. Niet de elite die het land leegroofd. Morgen praat er niemand meer over totdat de hele stam is uitgeroeid.


  Maak melding

 7. Dit verhaal werd door de BBC reeds in 1991-1992 naar buiten gebracht. Toen ik anderen daarop attendeerde werd ik zoals zo vaak in Suriname en door Surinamers uitgescholden voor alles wat vies en vuil is. Ik woonde in P’tata en ik had makkelijk praten. In 1994 wisten we al via het LUMC dat kwik de centrale hersenen en de kleine hersenen aantast en neurologische aandoeningen veroorzaakt. Rosebell Mines verdient geld als water en zal niet opdraaien voor de hoge kosten voor de gezondheid nadat ze het milieu tot op het laatste blaadje hebben vernietigd en vervuild. De Garimpeiros doen wat ze willen en gooien maar raak in het water. Inderdaad de toekomst van Suriname is inderdaad rooskleurig!!! Prettige kerstdagen allemaal.


  Maak melding

 8. Daarom moeten de bevolkingsgroepen van Suriname nu samenwerken. Er moet in Paramaribo en in Nickerie een grote demonstratie worden georganiseerd om deze wantoetanden en onrechtvaardigheid goed onder de aandacht te brengen van de gehele surinaamse bevolking en de toeristen. Alle Surinamers moeten solidair zijn met de Wayana’s en eventuele andere binnenlandbewoners die ziek worden van de gevolgen van de illegale goudwinning door brazilianen en andere schurken. Kunnen we niet via Waterkant een of andere actie opzetten? Het is erg om te weten , maar te zwijgen!


  Maak melding

 9. Bedankt voor jullie welgemeende woorden. Het doet pijn om dit alles te weten en maar toezien hoe men indirekt moord toelaat op een eens trotse volk, die geen vlieg kwaad doet en ver in het bos z’n toevlucht heeft gezocht om maar niemand voor de voeten te lopen.Zo zie je ondankbaarheid is werelds loon.Ze hebben alle bevolkings groepen met open armen ontvangen op hun land. Maar de genocide heeft geen einde. Wie is de dader??

  Kankantrie


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.