donderdag, mei 30, 2024
HomeNieuws uit SurinameGrensconflict Suriname, Guyana vreedzaam oplossen

Grensconflict Suriname, Guyana vreedzaam oplossen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO/WASHINGTON, 21 dec – Het grensconflict tussen Suriname en Guyana moet vreedzaam opgelost worden. Dit stelt Suriname’s aanstaande ambassadeur bij de Verenigde Naties, Henry MacDonald. Ongeacht de uitspraak in de arbitrage over het maritieme grensgeschil, doen de beide landen er goed aan het territoriaal geschil naar tevredenheid op te lossen.

Aan beide zijden zijn vooral de economische belangen groot. Voor Suriname geldt dit des te meer, vanwege de geplande bauxietwinning in West-Suriname. Aangezien die binnenkort moet aanvangen, is haast geboden. “De ontwikkeling van West-Suriname is in 1980 in feite door Guyana geremd door zijn weigering om aan de Wereldbank, die bereid was de financiering van het project mogelijk te maken, een zogenaamde verklaring van no-objection te geven”, aldus MacDonald.

Hij ziet het maritieme geschil niet los staan van de twee andere geschillen tussen de buurlanden. Eén geschil betreft de jurisdictie over de Corantijnrivier en het andere de territoriale driehoek in het zuiden tussen de Boven-Corantijn en de Koeroeni-Kutari.
Ambassadeur MacDonald maakt deel uit van de Surinaamse delegatie in Washington DC, waar de mondelinge pleidooien in de arbitrageprocedure zijn afgerond. Het Internationaal Tribunaal inzake de Rechten van de Zee doet in de eerste helft van 2007 uitspraak.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

5 REACTIES
 1. guyana die de ontwikkelingen in west suriname tegenhouden. dit geeft alleen aan dat guyana van plan is nog meer surinaams gebied op te eisen. het bakhuys gebied is helemaal niet in de buurt van guyana ( niet aan de corantijn, niet in het tigrigebied) en nog houden ze investeringen tegen? suriname moet ze met geweld aanpakken, net zoals de guyanezen in 1969 deden toen ze het tigrigebied bezetten.


  Maak melding
 2. Vreedzaam oplossen??????????????????????

  Guyana heeft met haar jarenlange territoriale agressie over Surinaams grondgebied de gang naar het Internationaal Tribunaal gezet voor een oplossing in haar voordeel.

  Haar doelen =>

  1: De jarenlange illegale bezetting van Zuidwest Suriname legitimeren.
  2: Vrije doorgang creeëren over de Corantijn voor zijn toekomstige hoofdplaats van zijn suikerriet industrie, Corriverton.
  3: Surinaamse oliebronnen om een eigen olie industrie te beginnen.
  4: Uitbreiding van zijn visgronden door verkrijgen van Surinaamse territoriale wateren.

  Eve goede buren maar de Guyanese territoriale agressie over Surinaams grondgebied moet keihard middels een doodschop een halt worden toegeroepen.

  Suriname moet ballen vertonen jegens Guyana en niet als een slappe pisnicht in de media met dat lome gezapige gezwets gaan reppen over vriendschap en buurschap.

  Suriname ontwaak!!!!


  Maak melding
 3. tja geef guyana is ongelijk… hun economie gaat 4x sneller voruit dan de surinaamse… hun land is 2x welvarender dan suriname.. zij houden wel goed contact met hun oude bazen (engeland) en geven ook toe dat ze nog niet zelfstandig kunnen…

  geen wonder dat ze dan zwakkere buurlanden (zoals suriname) gaan lastig vallen. Suriname kan hun toch niks maken.
  stel er zou een oorlog uitbreken dan was suriname al verloren. aangezien guyana op dit moment suprieur is aan suriname.


  Maak melding
 4. Een verdacht gebouwen complex van de Guyanezen in Commewijne.

  Guyana heeft ook een grensconflict met Venezuela. Kunnen wij te vriend houden.

  willen wij de Surinaams nederlandse mannen wel even terug naar Su als de Guyanezen agressief worden?


  Maak melding
 5. guyana zal niet durfen een aanval op suriname te doen anders hadden ze het wel in 2000 gedaan. daarom gaan ze naar het VN suriname is zo dom om ook mee te doen met de guyanezen. Aangezien guyana al meer dan 37 jaar controle heeft over het tigrigebied is de kans groot dat ze het ook toegewezen krijgen immers is er een VN resolutie dat zegt dat als een land meer dan 35 jaar een gebied controleert zonder tegenstand van een tegenpartij mag dat land het gebied als de zijne beschouwen. aangezien suriname nooit een poging heeft ondernomen om het tigrigebied terug te nemen, is de kans groot dat su het ook nooit meer terugkrijgt via de VN. Als het niet was voor het 2000 incident met de marine, zouden veel surinamers niet eens weten dat het zuidwesten van suriname bezet wordt.!!!!
  Het word tijd om met geweld het gebied terug te nemen en volledige controle over de corantijn te krijgen en de zee. een ander oplossing is er niet. en suriname moet een bondgenootschap afsluiten met venezuela aangezien dat land ook een grens issue heeft met guyana. Jammer voor guyana,liever een vijand erbij dan dat suriname ingelijfd word door het om een na armste land van zuid amerika.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES