Suriname hoeft niet voor één anker te liggen

9

PARAMARIBO, 20 dec – Suriname hoeft niet voor één anker te gaan liggen als het erom gaat ontwikkelingspartners te kiezen. Dit zegt president Ronald Venetiaan. In een periode waarin de ontwikkelingssamenwerking met Nederland aan hervorming toe is, hoeft geen gebrek te worden geleden. Integendeel, er zijn voldoende andere partners die bereid zijn een helpende hand te bieden.

Tot die partners behoren China en India. Hun inbreng wordt maar al te vaak onderschat. “Er zijn landen die bereid zijn ons geld te lenen. Ik loof deze landen, omdat wij vaak onszelf voor het blok laten plaatsen alsof wij niet aan financiering van projecten kunnen komen”, zei Venetiaan in het parlement. China is land met ruime mogelijkheden, daar moeten Surinamers de ogen niet voor sluiten.

Ondernemers zouden hun ogen meer de kost moeten geven in China. Almaar afgeven op de toestroom van Chinezen legt geen zoden aan de dijk. Het maakt allemaal deel uit van Suriname’s inspanningen om zich internationaal in te passen. De oude relaties doen het niet meer. Donoren als Nederland gaan er steeds meer over tot het aanknopen van relaties buiten de nationale overheid om.

Er worden samenwerkingsrelaties aangeknoopt met instituten op lager niveau. Die moeten de accentverschuiving op zijn waarde weten te schatten. Traditionele structuren tussen overheid en samenleving moeten behouden worden. “Laat de glinstering van euro’s of dollars je er niet toe verleiden om die gezonde structuren kapot te slaan. Morgen is die donor weg en zijn wij samen hier”, aldus Venetiaan.


9 REACTIES

 1. Dus:: de corrupte ambtenaren/beleidsmakers mogen meer geld in hun zak stoppen vanaf Albina tot Nickerie
  Staan de poorten open..!!!
  Corruptie verspreiding, niet alleen Par.bo kan dat..
  Vtje jij hebt je wagen vol geladen met oude schurken toen zij aan de macht kwamen begonnen zij het land te verkopen.

  Een uit Par’bo vraagt Nic. of Al. verblijfvergunning wordt geregeld..er komt nooit een Chinees daar, maar hij/zij is via de grens overgekomen.

  Vtje ra,ra hoe kan dat…dus ons niet blij maken met een geweldig verhaal van mogelijkheden, het is puur boef/schurk een vrijbrief geven,dan weet de gemeenschap, niet waar het over gaat.Time will tell


  Maak melding

 2. Venetiaan, jammer dat je er nu pas achter komt. Jules Wijdenbosch kan je er alles over vertellen. Denk je dat je het wiel hebt uitgevonden? Heeft het volk hier zo lang op moeten wachten?


  Maak melding

 3. El vene,verkeert weer in z,n babbeltruk,,prijst china en India,het is zeer duidelijk waarom de chinezen vandaag aankomen en morgen over een verblijf verguning beschikken,wij surinamers met een nederlands paspoort lopen onze schoenen krom,er heerst alleen mistanden in deze regering,het volk van suriname heeft niets aan uw gebabbel,u moet als president optreden,de inheemse leven geisoleerd,niemand die zich daaraan stort,het is gewoon duidelijk dat deze regering nooit de waarheid wil horen,het volk heeft niets aan jou gebabbel,deze regering moet opstappen,zeg wat er moet gebeuren,de president durft niet op te treden, komt hij zogenaamd,met z,n verhalen om te ogen niet te sluiten,geef het volk wat hen toekomt,en stuur de boeven naar huis.

  Akuba


  Maak melding

 4. Nee tuurlijk hebben we niets tegen chinezen vene….

  maar laten ze samenwerken met je eigen surinaamse volk en niet zelfstandig hun gang gaan.

  Leer ze alvast onze taal spreken
  en verstrekt enkel werkvergunningen i.p.v. nationaliteit.

  Voorkom dat wat ze in ons land verdienen weer uitgeven in CHina.

  En Vene heb je het volk al verteld over je echte naam:
  VEneCHang


  Maak melding

 5. 1.Venetiaan doe iets aan de vreselijke corruptie en stop ermee om heel veel zaken volgens raciale lijnen te organiseren.
  2.Venetiaan,Probeer zelf ook iets te doen in plaats van overal te bedelen.
  China en India zijn ook prima partners,maar het land en de hulpbronnen voor een appel en een ei verkopen is iets anders.
  3.Behandel de Surinamers in den vreemde anders,zij kunnen ook een grote bijdrage leveren aan suriname,werp niet allemaal idiote barrieres op voor ons.
  4.Vergeet niet dat china en india op heel veel terreinen even erg of erger zijn dan suriname,geen duurzame economien,vernietiging van hun milieu en vreselijke armoede.
  Let dus goed op Venetiaan,ik heb ernstige twijfels als jij dat wel doet.


  Maak melding

 6. Geachte redactie,

  En ik dacht, ja hoor, onze president wordt progressief, totdat blijkt dat ‘samenwerking’ met andere landen bij hem betekent ‘geld lenen’.

  En toen zakte mijn broek er weer van af.

  En….. en ik dacht van …..

  ach ja…

  sorry hoor…….,

  foutje.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.