Moengo wil presentje Suriname Aluminum Company

4

PARAMARIBO, 20 dec – The Suriname Aluminum Company, Suralco, zal bij vertrek wat moeten achterlaten voor de bevolking van Moengo. Dit zegt districtscommissaris Raymond Landburg van Marowijne. Negentig jaar exploitatie van bauxiet in en rond het dorpje moet ergens aan te zien zijn. Gedacht wordt aan een duurzaam geschenk.

“We moeten dit volk van Moengo dankbaar zijn dat het zijn krachten jaren heeft willen geven om deze multinational te helpen opbouwen. Straks, en wel na twee jaar, gaat de multinational stoppen met mijnen en ik hoop dat voordat zij gaan stoppen met mijnen, ze wat bouwkavels kunnen achterlaten voor de mensen”, zegt Landburg. Dat zou kunnen door herbestemming van uitgemijnd gebieden.

De kavels worden dan bouwrijp gemaakt en teruggegeven aan de regering, die voor distributie zal zorgen. Suralco heeft nog niet gereageerd op het voorstel. In Moengo wonen ongeveer vierduizend mensen voor wie nog geen driehonderd woningen beschikbaar zijn. “Het is al jaren zo en daarmee creëer je een criminele sfeer”, aldus Landburg.


4 REACTIES

 1. haha huizen bouwen lost niks op als er geen werkgelegenheid is.
  dit probleem is bekend in vooral de VS waar er stadjes zijn die draaien op een bedrijf, zoals autofabrikanten.Huizen en al heeft men tot dat het bedrijf vertrekt ,want iedereen is werkloos.Iedereen verdiende goed, leefde als een lord in het bedrijfs dorp.Weg bedrijf
  dan zitten ze in dat dorp waar er niks te doen is.”Waar niks te doen is” is het probleem.Geen economie, geen geld, dan blijft of verergert die criminaliteit. Waar men zich mee bezig moet houden is welke economische activiteiten in dat gebied er na suralco komen.als de mensen werken bij suralco moeten ze gewoon mee verhuizen met het werk naar bakhuys.Mijnwerker van beroep ,wel gaan waar er een mijn is.De rest wel ook gaan waar er werk voor je is.Een huis daar in die oude mijn terwijl je uiteindelijk in parmaribo moet werken of albina moet werken is geen oplossing.soso bus e taxi.Er is een reden waarom er geen mensen bij de coppename brug wonen.


  Maak melding

 2. 90. jaar en er staat gewoon niks..niks,Suralco weg !!Moengo weg !!..
  Mi-boi zeer zware uitbuiters, dit had ik nooit kunnen vermoeden.(verblind)door goed gelovigheid.
  NPS.. jij was er dus altijd erbij,maar nooit gezien wat jouw geweldige vrienden aan het uithalen waren..stelletje niks nutters dat zijn jullie.


  Maak melding

 3. Oliepalm plantage daar zelf opzetten. Word zelftandig man. Er is daar veel te doen dan Oliepalm, Annanas en noem maar op. Waarom altijd bouwen op buitenlandse bedrijf. 90 jaar en Suriname is even arm gebleven. Straks word het een grote ramp daar als Suralco weg gaat. Jullie moeten verder leven en de vraag is hoe. Maak nu een plan anders loopt het daar leeg. Ik wil jullie wel helpen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.