Burger meer vermogend dan Centrale Bank Suriname

11

PARAMARIBO, 20 dec – Burgers bezitten samen meer vreemde valuta dan de goud- en deviezenvoorraad van de Centrale Bank van Suriname, CBvS, waard is. Dit zegt vice-president Ramdien Sardjoe. Op rekeningen bij de handelsbanken ligt een gezamenlijk vermogen van ruim vierhonderd en veertig miljoen dollar. De Centrale Bank tipt daar niet aan.

De goud- en deviezenvoorraad is minder dan tweehonderd en veertig miljoen dollar waard. Volgens Sardjoe markeert de aanwezigheid van zoveel geld op particuliere rekeningen de staat van ’s lands economische ontwikkeling. Er is in elk geval voldoende vertrouwen in “het land en het bestuur.” Van kapitaalvlucht is duidelijk geen sprake meer, zoals enkele jaren terug nog het geval was.

Volgens het Internationaal Monetair Fonds is het per capita inkomen van Suriname toegenomen van 1613 dollar in 2001 tot 2637 dollar in 2005. Voor 2006 wordt een stijging verwacht tot 2986 dollar. Sardjoe noemt dit hoopgevend, hoewel de toename nog niet merkbaar genoeg genoemd kan worden. “Wij als natie en staat verdienen voldoende, maar de verdeling is niet rechtvaardig.”


11 REACTIES

 1. Hoezo “wij als natie en staat verdienen voldoende maar de verdeling is niet rechtvaardig”. Prima analyse, maar wat doe je eraan Sardjoe ? Nu kan de overheid niet eens een politiepost bouwen vanwege de scheefgroei in inkomen. Daarvoor is de politiek verantwoordelijk. Wat voor visie is ontwikkeld ten aanzien van de ontwikkeling op lange duur? Suggesties; verbeter de kwaliteit van het onderwijs, saneer het overheidsapparaat,voer een politiek gericht op economische kennis- en groei en maak geen onderscheid tussen Surinamers. (maak het mogelijk dat alle Surinamers met een buitenlands paspoort ook de Surinammse nationaliteit kunnen hebben. Dit zal tot een verbeterde participatie in het bestuur en de economie leiden. Kortom wij worden er allemaal beter van.


  Maak melding

 2. Geachte redactie,

  Maar wat moet die gemeenschap met dit “verheugend nieuws” van Sardjoe.

  Ik dacht dat hij vervolgens zou vertellen hoe de regering deze burgers met zo’n enorm kapitaal gaat motiveren, om dit geld in deze ‘vertrouwde’ economie en haar ontwikkelingen te steken, maar nee hoor.

  Alweer sorry…

  foutje.

  Ps. ik mag toch de hoop blijven koesteren, dat ‘niets’, ‘iets’ kan worden?


  Maak melding

 3. deze grappenmaker is blij met 3000 USD per capita per jaar terwijl de inkomens in het westen op ruim 30.000 – 60.000 euro per capita liggen

  wat voor leiders hebben we?


  Maak melding

 4. wil hij het geld van de burgers afpakken, dan dient hij met wetten te komen, maar tegerlijkertijd ook met wetten die het land en burgers weer ten goede komen, want dan is belasting betalen voor voorzieningen geen probleem. belasting betaler en het geld verdwijnt in de doofpot heeft niemand behoefte aan. domme olifanten pootige tafelsteun_marionnet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 5. Iemand zei ooit: richpeople,poor goverment.De geringe inkomsten van de overheid gaat naar de lonen van de ambtenaren.Suriname behoort tot 20 rijke landen van de wereld is een feit,maar wij zijn niet instaat het te benutten.Laat de rijkdom toch liggen voor onze klein-klein-klein kinderen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.