Chinees investeringsplan Oost-Suriname onder druk

11

PARAMARIBO, 19 dec – Het investeringsplan van de China Zong Heng Tai-groep lijkt verder af dan ooit, nu de gemeenschappen in Oost-Suriname het been stijf houden. Mondelinge toezeggingen van regeringsfunctionarissen en de Chinezen zelf hebben de mensen niet op andere gedachten kunnen brengen. De grootste angst is zou oud als de gemeenschappen zelf.

Deze in de koloniale periode gevestigde samenlevingen vrezen constant het verlies van hun leefgebied. Het uitblijven van erkenning van hun landrechten speelt ook nu weer. Tijdens een bijeenkomst van traditionele leiders stond de vraag centraal waarvoor het bosrijke Patamaccagebied opgegeven zou worden. “Wat krijgen wij ervoor terug?”, was de vraag waar nog geen antwoord op kan worden gegeven.

China Zong Heng Tai wil hout gaan exploiteren en op het open gekapte land oliepalmplantages aanleggen. Toezeggingen van de overheid ten spijt, geloven de mensen niet dat de compensatie bevredigend zal zijn. Ook is onduidelijk of er werkelijk economisch voordeel valt te halen voor de honderden werklozen in het gebied. De toegezegde hoogte van de lonen ligt verder onder de Surinaamse maat.

De halsstarrige houding van de gemeenschappen heeft politieke consequenties. Coalitiepartner A Combinatie, AC, wier aanhang voor een belangrijk deel afkomstig uit het gebeid, heeft al bezwaar aangetekend. Zonder de steun van AC is het plan gedoemd te mislukken. De coalitie zal dan niet over de benodigde meerderheid beschikken voor goedkeuring door het parlement.


11 REACTIES

 1. Eindelijk worden ze eens wakker.
  Gelukkig dat ze hun verstand nog gebruiken om niet gelijk toe te happen om die lelijke chinezen nog rijker te maken.
  En laten die chinezen maar in china palmbomen planten en later exploiteren.
  In china is erge armoede, laten die chinezen in hun eigenland voor werk zorgen en laat die inheemsen in hun eigen gebied

  MK


  Maak melding

 2. niet in stemmen. Jullie hebben zeker recht op een eigen stuk leefgebied.

  laten ze maar beginnen met palmentuin. wildkap praktijken moet niet tenkoste gaan van mooi natuur


  Maak melding

 3. Geachte redactie,

  Natuurlijk zijn de mensen wantrouwig, maar hoe komt dat vraag ik mij retorisch af. Kijk naar de geschiedenis en al die leugens tijdens de koloniale periode en vervolgens tijdens na “na-koloniale” vase, waarbij je ook moet denken aan al die politieke beloftes van partijvoormannen, die men na de verkiezingswinst niet is nagekomen.

  Maar de Marron- en Inheemse gemeenschappen moet desondanks hun hoofd koel houden en een GEZOND-WANTROUWEN aan de dag leggen. Want zeker mag je zo’n kans niet laten lopen.

  En zeker valt er zaken te doen met die Chinezen, en zeker willen de Chinezen hun vette winsten maken, en dat mag, maar waar het vooral om gaat is: WAT WIL JIJ !!.

  – Wat wil je voor de Republiek Suriname binnen halen.

  – Wat wil je voor de locale gemeenschap binnen halen.

  – Wie zal je betrekken bij de DENKTANK; welke econoom, welke planoloog, welke deskundigen, die dat doel voor jou zouden kunnen bereiken die jij zo graag gerealiseerd zou willen zien voor dat gebied. M.a.w.;

  HOE GA JE ZAKEN DOEN en WAAROVER !!!.

  Want je politieke invloed gebruiken om een besluit tegen te houden, brengt ook geen zoden aan de dijk, noch brood op de plank.

  Dus wat ga je doen en hoe.

  WHAT IS YOUR PLAN !!!!!


  Maak melding

 4. Stuur ze naar een van de twee, zogenaamde betwist gebieden…Er was/is een bekende/beruchte politieke leider die het, ooit voor 3.5 miljard NF.wilde verkopen….


  Maak melding

 5. Sranangman, stop met het verkopen van onze mooie suriname. Buitenlandse zgn.investeerders hebben echt geen goeds voor suriname. Ze denken alleen maar hoe snel ze winst kunnen maken over de rug van onze inwoners. Wie wordt er echt beter op de inwoners van suriname of de zgn. politieke personen.


  Maak melding

 6. willen we ontwikkeling of niet ?
  nooit niet tegen elke prijs !
  dat mooie bos ?
  ons prachtig milieu !
  compensatie ??? waarvoor ?
  voor meer dan 20 jaar verlaten en verwaarloosd!
  hou die investeerders weg en doe je economisch voordeel !
  we kunnen het toch zelf !! ? weg met die ontwikkeling !!


  Maak melding

 7. Bos kappen voor palmolie.lijkt mij niet zo verstandig.
  op discovery chanel was er een docu over palmolie in azie.deze docu liet zien hoe de grond te lijden heeft onder de palmolie planten.dit soort industrie lijkt geld op te leveren maar vernietigd de grond.
  de chinezen hebben SU alleen nodig voor eigen gewin. als dat voorbij is vertrekken ze naar het volgend land.


  Maak melding

 8. Surinamers kunnen niet zelf hout kappen en palmbomen planten!!!! Dat willen de chinezen graag voor ze doen. Waarom????? Het zal wel zijn reden hebben. Kijk uit Surinamers en word nou eens eindelijk wakker, voordat het te laat is.


  Maak melding

 9. Jammer dat men dit ziet als een probleem voor de mensen in het oostelijk deel van Suriname. Dit betreft het hele volk. Als de regering houtconcessies wil uitgeven aan een chinees bedrijf voor hout exploitatie is dat een ding. Maar nieuwe oliepalmplantage? En dacht ik dat ze grappige moppen konden verzinnen. Victoria (distr. Brokopondo) ook in “oost Suriname” was een bloeiende oliepalm plantage waar heel wat mensen werkzaam waren. De regering zou China Zong Heng Tai een voorstel moeten doen om Victoria te doen herleven en patamacca plannen voor goed laten slapen. Deze heren en dames in de regering moeten iets meer tijd nemen om de zaken te bestuderen voor ze akkoord gaan met deze buitenlandse bedrijven die ze willen overhalen. Er zijn al meer dan genoeg houtexploitatie bedrijven in Suriname en toch is het slecht gesteld met werk gelegenheid in deze sector wat met de komst van Zong Heng Tai nog slechter gesteld is. De regering zou eerst maar kijken naar andere lopende of dringende zaken die ze nog kunnen recht zetten voor ze in nieuwe avonturen storten.


  Maak melding

 10. Hoe zit het met de oude oliepalm plantage daar. Zijn ze weer vergeten hoe je palmbomen moet planten. waarom worden Sranangman altijd dom gehouden. Word eens wakker man.
  Moet de chinese man jullie weer leren hoe je zaken moet doen. Ze importeren al met gif gespoten groenten, terwijl er biologische groenten zat is in Suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.