Suriname wil betere contracten met multinationals

2

PARAMARIBO, 15 dec – Suriname wil in de toekomst betere contracten met multinationals. Dit zegt minister Michael Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening Grond- & Bosbeheer, RGB. Minder voordelige deals zoals die met het Canadese Cambior, mogen niet meer voorkomen. De eerste die het zal merken is multinational New Mount, die belangstelling heeft voor de enorme goudreserves in Zuid-Suriname.

Het betreft minimaal twee miljoen troy ounces goud in het Nassaugebied. Dat is door New Mount zelf vastgesteld via exploratie. De regering wil niet opnieuw miljoenen dollars mislopen. “New Mount is een ander verhaal, we zullen het beste eruit halen voor Suriname”, zegt Jong Tjien Fa. Bij de onderhandelingen die waarschijnlijk volgend jaar beginnen, zal het algemeen belang voorop worden gesteld.

Die is namelijk de rechtmatige eigenaar van Suriname’s natuurlijke hulpbronnen. Als er daadwerkelijk een tweede goudmijn zal worden aangelegd, moet die veel meer gaan opleveren. Aan de andere kant wordt wel rekening gehouden met de belangen van de investeerder zelf. “De regering zal zeker niet de trend volgen van landen in Latijns-Amerika, waar natuurlijke hulpbronnen worden genationaliseerd, maar wil wel maximaal profijt”, aldus Jong Tjien Fa.


2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.