Suriname moet natuurbescherming breed plaatsen

2

PARAMARIBO, 15 dec – “Suriname moet natuurbescherming plaatsen in het licht van lange termijn economische ontwikkeling. Gemeenschappen mogen hun activiteiten voortzetten als die niet in conflict zijn met natuurbeschermingswetten.“ Dit zegt Wim Udenhout, directeur van milieuorganisatie Conservation International Suriname, CIS. Het is een kwestie van visie.

De vraag is wat Suriname uiteindelijk wil met zijn omvangrijke natuurschatten. Internationaal wordt natuurbescherming gezien als ontwikkelingsvraagstuk. Dit vraagt om harmonisatie tussen natuurbescherming en de mens. “Er moet interactie zijn tussen sociaal-economische ontwikkeling, de populatiedruk en bescherming van de natuur”, zegt Udenhout tegenover de Ware Tijd.

Op dit punt kan geleerd worden van buurland Brazilië. Daar is een stuk natuurgebied zo groot als Suriname, verklaard tot natuurreservaat. Behalve het Centraal Suriname Natuurreservaat, zouden voor gebieden in Zuid-Suriname beschermd moeten worden. “Gebieden worden niet beschermd tegen mensen, maar juist om hun bestaanszekerheid te garanderen. Het is immoreel om mensen te vragen de natuur te beschermen, terwijl ze hun kinderen niet kunnen voeden”.


2 REACTIES

  1. Meneer Udenhout , er is werk aan de winkel voor de CIS in OostSuriname! Zie bericht “lichaamsgebreken door goudkoorts Oost-Suriname”. Of is Uw Milieuorganisatie er ook een van bla,bla,bla en zakken vullen maar? Let wel dit is een vraag, geen beschuldiging.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.