vrijdag, mei 24, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijLichaamsgebreken door goudkoorts Oost-Suriname

Lichaamsgebreken door goudkoorts Oost-Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 15 dec – Illegale goudwinning door gewapende Braziliaanse goudzoekers heeft de Wayanagemeenschap in het Boven Marowijnegebied letterlijk en figuurlijk ontwricht. Dit zegt ex-president en parlementariër Jules Wijdenbosch. Er worden onder meer vergroeiingen aan hersens en ledematen waargenomen bij leden van deze inheemse stam.

Invaliditeit en afwijkend geestelijk gedrag heersen vooral onder kinderen. “Vele kinderen kunnen zich niet staande houden en willen de hele dag liggen met eet-, maag- en darmstoornissen en verstoorde groeiprocessen. Kinderen van achttien maanden hebben het gewicht van die van zes maanden”, zei Wijdenbosch in het parlement. Hij ontleent de informatie aan de documentaire Guyane, la nouvelle ruée vers l’or van de Franse filmregisseur Nicolas Moscara.

De documentaire uit 2005 belicht voornamelijk de ‘bij voorbaat verloren’ strijd van de Frans Guyanese autoriteiten tegen de Braziliaanse goudzoekers of garimpeiros. Wijdenbosch en fractieleider Otmar Rodgers van coalitiepartner Nieuw Front eisen een grondig onderzoek. Vice-president Ramdien Sardjoe zegt tegenover de Ware Tijd dat er een onderzoek komt.

Volgens Wijdenbosch leven de Wayana’s in angst en wordt hun ooit kerngezonde natuurleven ernstig bedreigd. “Rivieren, grondwater en visstand zijn vergiftigd. Vissen vertonen groeiafwijkingen en zijn verdacht gezwollen. Kinderen vertonen zwellingen rond de nagels van tenen en vingers. Er is geen direct alternatief voedsel beschikbaar naast de vissen die men ondanks vergiftiging moet blijven eten.”

opening
Fernandes Express
Passion in concert

13 REACTIES
 1. Mijn God, dit grenst aan genocide!
  Waarom wordt dit toegelaten!
  Trouwens Suriname heeft toch ook Milieuorganisaties, waar blijven ze? Die horen toch gelijk te reageren en actie te ondernemen als er zich zulke wantoestanden voordoen?


  Maak melding
 2. Bijf maar slapen! En verkoop meer kwik en gif. Goud heeft Suriname nog armer gemaakt. Wacht maar, straks is er geen leven meer daar. Onder Jules Wijdenbosch werd toch ook kwik en kunstmest verkocht of niet. Triest is dat. Heel erg als we geen indianen meer hebben. Nogmaals het is een oud verhaal, dat had ik 20 jaar geleden al verteld. Maar nee, ze verkopen die rotzooi nog steeds. Wat ik ook erg vind dat ze kleine kinderen ook met muskieten gif spuiten als ze slapen. Kan een mens niet na denken dat het niet kan.


  Maak melding
 3. dit is ook een van de zegeningen,van El vene
  dat de binnenland bewoners uitgemoord worden,
  dit mag hij nogeens en harder schreeuwen
  NPS PARAAT,met een bankrover aan z,n zij.een schurk voor de assemblee

  Akuba.


  Maak melding
 4. Schiet die klote Brazilianen terug naar Brazilie verdommme!! Ik erger me altijd aan het slappe gelul van de politiek. Stuur het leger naar toe hebben ze ook eens wat te doen!!!


  Maak melding
 5. Het zoeken naar goud is blijkbaar recentelijk begonnen!
  Tijdens het graaibewind van dhr. Bosgraai
  liep men alléén door het Bosje en speelde
  men goudzoekertje.

  Ook is het niet waar dat de gloote leidel
  een bedrijf heeft, dat goud delft.

  Tijdens het graaibewind van dhr. Bosgraai
  waren er geen Brazilianen in Suriname.

  Bovenstaande feiten staan op een muur
  gekalligrafeerd in de bakbawenkri.

  Oh wat is het toch warm! Neen! Dat komt
  niet door de “global warming” maar door
  de aanstaande processen.

  Wij zullen nog veel meer herrie horen,
  dat gebeurt nu eenmaal wanneer ratten het
  zinkend schip verlaten.


  Maak melding
 6. jules wijdenbosch is zelf de hoofdveroorzaker van dit kwaad. Nadat hij tijdens zijn regeerperiode flink geld heeft verdiend aan de goudzoekers, schreeuwt hij than moord en brand. Hij heeft echt droge ogen


  Maak melding
 7. Dit wordt toegelaten omdat de grundjarie-sekte genoeg te ondertafelen hebben.

  De hele dag zitten duimendraaien op een kantoortje, of zich laten rijden in een Staatsauto met chauffeur.

  Trieste verhalen, dit is een verhaal niet op zichzelf, het wachten is dat het binnen niet al te lange tijd Paramaribo bereikt. Dan pas wordt het echt triest. De inheemsen moeten nu zelf voor hun rechten opkomen.

  Schiet ze maar neer, en wie zei dat Surinen geen soldaten nodig hebben??? Braziliaanse dieven gedogen, terwijl zij het goud van de Surinense bevolking op graafse manier lopen te stelen.

  En Venetiaan is toch wel van grundjarie, dus doet hij niets. Wat zeg ik , hij weet niets. Omdat Ram Sardjoe het opneemt voor de inheemsen??? En na de onderzoek, zal er wat gebeuren in de zin van “ophouden” met illegale goudwinning in het binnenland ???

  Ik dacht het niet, omdat soldaten geen geweren mogen dragen. Soldaten mogen enkel en alleen maar een armoe-salaris ontvangen maandelijks van het nietsdoen. Nouja, 1 beetje oefenen op het Millitaire Kampement.

  Vriendelijke groeten,…………….


  Maak melding
 8. Schop die Brazilianen het land uit. Niet goedschiks dan kwaadschiks. Je laat het land en die mensen toch niet naar de klote helpen door een stel randdebielen, die geen enkel gevoel hebben voor normen en waarden.


  Maak melding
 9. Dewanand je heb helemaal gelijk.
  Ik heb me ook altijd afgevraagd of die vlit tegen muggen die vroeger dagelijks gespoten werd en dus ook dagelijks werd ingeademd wel goed was. Kan nooit goed zijn.
  Maar 1 ding weet ik wel zeker kwik is een zeer giftig metaal die in grote hoeveelheden wordt gebruik in de Suriname en het is niet op te ruimen want het verdampt en slaat weer ergens anders neer in het milieu. Zo langzamerhand word het hele natuur waar we zo trots op zijn een grote chemische giftig afvalberg waar men niks aan heeft. Als het zover is dan zou je het gebied ook kunnen gebruiken als kernafval opslagplaats, want daar is veel vraag naar, dan zou je toch nog geld kunnen verdienen aan dit gebied. Mischien iets voor de toekomst want een herstel zie ik niet zitten op korte termijn.
  Daaaag mooie natuur van Suriname. Alles is voorbij.


  Maak melding
 10. De kinderen en familie van beleidsmakers zitten veilig in het buitenland.Dit vind ik vele malen erger dan de 8 decembergebeurtenissen.Daarom heb ik altijd gezegd:je kan mensen doodschieten maar ook een langzame dood laten sterven.


  Maak melding
 11. Dus::: de Fransen hebben alles om Su. of beter gezegd de slachtoffers bij te staan..

  U ziet het een documentaire, dat hebben zij over voor Su.en slachtoffers ” wij staan er alleen voor ” ook nog voor wiens genot..Ai-boi..

  Zitten jullie rustig te bek vechten en haat te strooien.. het komt dan goed bestuurders.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES