maandag, december 4, 2023
HomeOnderwerpenMaatschappijDe Bijlmermeer bestaat 40 jaar

De Bijlmermeer bestaat 40 jaar

-

Does Travel & Cadushi Tours

De Bijlmer bestaat 40 jaar. Op 13 december 1966 sloeg de toenmalige Amsterdamse burgemeester Van Hall de eerste paal voor de flat Hoogoord. Het was het begin van de Bijlmermeer, een woningbouwproject dat was opgezet als de ‘stad voor de toekomst’ voor 100.000 Amsterdammers.

De blanke middenklasse waarop Amsterdam had gerekend trok echter niet naar de Bijlmermeer, maar naar plaatsen in de buurt zoals Purmerend, Lelystad en later Almere. De Bijlmer werd vooral een ‘opvangplek’ voor Surinamers die in de jaren 70 naar Nederland kwamen in verband met de onafhankelijkheid van Suriname. Later kwamen er duizenden immigranten uit alle windstreken naar de Bijlmer, waardoor er nu zo’n 160 nationaliteiten samen wonen.

De Bijlmermeer werd landelijk bekend om sociale problemen. Maar in de jaren negentig werd een grootscheepse vernieuwingsoperatie in gang gezet die inmiddels redelijk opschiet. Een groot gedeelte van de hoogbouw is gesloopt en vervangen door kleinschaliger woningen, waaronder veel huisvesting in de koopsector. Resterende flats worden grondig gerenoveerd. Ook het winkelcentrum Amsterdamse Poort is in 2000 geheel gerenoveerd.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

1 REACTIE
 1. Geachte bewoners van Amsterdam Zuidoost,

  Namens de Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya, feliciteer ik u met uw 40 jarig bestaan, maar wij en ook u natuurlijk, vragen ons af of er wat te vieren valt.

  Wij van de beweging zijn ons ervan bewust dat u het momenteel niet makkelijk heeft. In de afgelopen veertig jaar van uw bestaan, zou je denken dat in uw persoonlijke situatie wat verbetering te zien zou zijn, maar de realiteit laat een totaal ander plaatje zien.

  Zelfs wordt er in u en uw kinderen niet meer geinvesteerd, men heeft u eigenlijk opgegeven, omdat groen en beton de zogenaamde ‘elite’ in uw woonomgeving meer aanspreekt.

  Voor dit stadsdeelbestuur, zijn u en uw kinderen kennelijk een probleemgeval geworden, dat slechts beteugeld dient te worden d.m.v. onder andere ‘verhevigde politiecontroles’. U wordt infeite tegen u zelf beschermd, daar vooral uw zonen en dochter kennenlijk de oorzaak zijn dat de woonomgeving onveilig gemaakt word.

  Meer groen wordt er geroepen vanuit het Stadsdeelbestuur, meer politie op straat, meer koopwoningen, meer “middenstand”.

  En u daar aan de onderkant van de piramide, u zal het maar zelf moeten uitvogelen. U mag alvast gebruik maken van de voedselbank als overstap en indien u geen ander lasten heeft dan slechts huurlasten, dan kan er wat met de huurdersvereniging voor u geregeld worden omtrent uw huurachterstand, dat is reeds besproken.

  Maar beste mensen, dit mag geen reden zijn om van het balkon te springen. En wij begrijpen u best. Want u ontliep de armoede in uw geboorte land en kwam naar Nederland. U bent vernederd geworden bij de diverse vreemdelingendiensten, heeft zich dood gewerkt in allerhande vuile baantjes, kreeg uw paspoort, maar u bent na veertigjaar nog niet geholpen, ookal lijken zij op u, zij daar in het bestuur. U bent na haast veertigjaar “stembusplezier”, niet opgeschoten en uw kinderen nog minder. Maar nogmaals, ‘van af springen’ helpt niet.

  Maar, wij zullen het kwaad aan de kaak blijven stellen en de veroorzakers blijven aanspreken. Wij zullen de gehele gemeenschap erop blijven wijzen dat ergens een gezin ten onrechte wegkwijnt, een moeder zich schaamt vanwege haar armoede en haar kind ontspoort.

  Wij zullen de wereld kenbaar blijven maken dat in dit rijke deel van de wereld, in alle stilte, de toekomst van kinderen, letterlijk ‘verminkt’ en zelfs ‘vermoord’ wordt.

  Wij zullen dat blijven doen, in de hoop dat iemand uw schaamte ziet en uw snikken hoort.

  Dat beloven wij.

  Bika Yu syen, na wi syen, so tu yu watraay.

  Soso lobi nanga Nanakrakti.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES