Surinaams monetair beleid wordt niet versoepeld

11

PARAMARIBO, 13 dec – Het monetair beleid zal niet versoepeld worden, nu Suriname’s kredietwaardigheid een opwaartse trend aanhoudt. Dit zegt minister Humphrey Hildenberg van Financiën. Vooral wat betreft het aangaan van buitenlandse leningen zal een even stringent beleid worden gevoerd. “De vinger blijft op de knip”, aldus Hildenberg.

Dat het optimisme toeneemt, betekent nog niet dat de succesvolle formule van de afgelopen jaren gewijzigd moet worden. “Geld lenen doe je alleen als je afgeronde, doorberekende en uitgewerkte plannen hebt, die bovendien rendabel moeten zijn. Het geld moet je namelijk terugbetalen”, zegt Hildenberg tegenover de Ware Tijd. Voor Suriname zit veel meer op het spel.

Suriname moet koste wat het kost minimaal de kredietrating behouden van B+/positief/B, die Standard & Poor’s in 2007 zal toekennen. Dit resultaat is voornamelijk te danken aan verbeterde schuldaflossing. “Er is vooruitgang geboekt voor zowel onze buitenlandse kredietrating, als die op de lokale valutamarkt en we willen pas op de internationale kapitaalmarkt gaan om geld te lenen als er eventueel sprake is van deelname in grote internationale projecten”, aldus Hildenberg.


11 REACTIES

 1. Excellentie Hildenberg geeft aan geen aanleg te hebben met geldzaken en leningen. Zonder lening aan te gaan kun je een land niet ontwikkelen.Met leningen moet je winst maken en de aflossing en rente daarmee betalen. Je kunt niet lenen om het op te eten. Het is diep zielig en dom, dat er geen projecten klaar liggen na 31 jaar Srefidentie om te investeren, waarmee winsten kunnen worden gemaakt voor het volk van Suriname. De heren beleidsmakers verdienen goed en laten het volk barsten.Je kunt toch investeren in de landbouw,visserij,mijnbouw, goudindustrie,bosbouw enz.enz.
  Wat een dombo’s


  Maak melding

 2. “Geld lenen doe je alleen als je afgeronde, doorberekende en uitgewerkte plannen hebt, die bovendien rendabel moeten zijn.

  en die plannen heeft de regering dus niet.


  Maak melding

 3. suriname moet als een onderneming bestuurt worden. natuurlijk moet je niet al la dol geld lenen maar ik neem aan dat aangezien we de “17e rijkste natie” aan natuurlijke hulpbronnen zijn er voldoende mogelijkheden moeten zijn om die te exploiteren. kom met degelijke ontwikkelings projecten (kort-middel lang termijn) ga dat geld lenen en breng je land / volk tot ontwikkeling. tis wat anders als het geld in verkeerde zakken terecht komt!!!


  Maak melding

 4. goed is dat er niet geleend wordt voor consumptie

  slechts is dat de regering inderdaad aangeeft geen projecten te hebben die renderend zijn, terwijl de multinationals in de rij staan om hun zakken te vullen (alcoa, billiton, cambior en straks olie) en dat doen ze al langer dan 80 jaar

  suriname wingewest, maar niet voor de surinamer, tenzij je in de politiek zit


  Maak melding

 5. Proficiat Minister Hildenberg,

  Ik zou er aantoe willen voegen: laat het investeren bij voorkeur over aan de private sector. Neem als voorbeeld geindustrialiseerde landen die over het algemeen negatieve ervaringen ten aanzien van overheidsinvesteringen hebben, en inmiddels dit soort avonturen achterwege laten. Stimuleer zonodig het Surinaamse bedrijfsleven.
  300 miljoen is overigens een schijntje als het aankomt op echte investeringen. Er zal dan al gauw in partnerschap geopereerd dienen te worden waarbij met 300 miljoen niet bepaald een riante positie kan worden bedongen.


  Maak melding

 6. Om € 300,- te lenen kun je ik weet niet hoeveel A320-ers kopen. Zeker 2 stuks, ja , dat denk ik wel.*

  En zeker in 5 jaar op de Mid-Atlantische Route in gezet, terugverdiend. En wel lekker betaald door de nedsuri´s.

  Ma zelfs dit idee hebben de Grundjarie-lingen niet. Dan maar doorsudderen in het “vuur”, zich elke week verbrandend aan de hitte van het “dweilen met de kraan open” te vliegen met de zuipende Boeiing 747-300B .

  Méér ideëen hebben de Grundjarie-lingen niet. Ohja , de dooie lijntje van MD80 openhouden en geld van Mid-Atlantische-Route laten opgaan aan kosten van het open houden van die lijn, omdat Grundjarie-lingen zo graag gratis willen vliegen op Miami-Florida.

  Voorlopig gaat het “goed” , omdat het nog helemaal niet duidelijk is wat er precies aan Staatsinkomsten zijn, en wat er aan Staatsuitgaven wordt afgelost en afbetaald.
  Stelletje “boeven” die mooie praatjes houden.

  De eigen zwervers kunnen niet behoorlijk behandeld en ontzorgd worden door hen in Staatsdienst te nemen om het groenige gras te maaien.
  Het is Sarie Torie met deze St(F)ront Regeerteam.

  Groeten,…………….


  Maak melding

 7. Wanneer de overheid er voor zorgt dat ondernemers niet gehinderd worden in hun ondernemingen. Ben je al een heel eind op de goede weg. Laat de ondernemers in Suriname met plannen komen om de economie flink op te jagen zodat ook de inkomsten van de overheid omhoog zullen gaan. De overheid kan dan ook weer beter investeren in wegen en andere infrastructuur.


  Maak melding

 8. Geachte redactie,

  “De vinger blijft op de knip'” zegt de minister. Welke knip. De heren zijn nu reeds bezig gelden op te potten, om dat geld een jaar of enkele maanden voor verkiezingen, aan ‘verkiezingsshowprojecten’ te gaan uitgegeven.

  Deze strategie uit de oude doos van voornamelijk de oude politiek, heeft bij het volk altijd gewerkt en is nimmer afgestraft.

  Deze kerels gaan niet voor politieke macht om het land Suriname te ontwikkelen en naar grotere hoogten te brengen, maar ze gaan voor macht om de macht, meer niet.

  Vandaar dat de minister het ook heeft over geld lenen voor ‘deelname aan grote internationale projecten’. Let wel, internationale projecten, geen NATIONALE projecten.

  Als je nimmer ballen hebt getoond om een bedrijf als ‘Staatsolie Suriname’ van de grond te krijgen, en het niet aangedurfd hebt om de brug over de Suriname rivier gestalte te geven, het Soerawoningproject te blauwgrond indertijd, niet succesvol heb kunnen realiseren (Trouwens; Desi bedankt);

  Als je nog niet heb kunnen aantonen wat je potentie is op nationaal niveau, met welke brevet denk je dan internationaal te willen gaan operen.

  Je hebt zelfs niet eens de proef doorstaan om succesvol te kunnen onderhandelen met het buitenland omtrent onze goudvoorraad (Gambior), met je 5% bruto opbrengst voor de overheid, “typisch Suriname” zei Vene op de koop toe op de Nederlandse TV ook nog!!

  Bruynzeel Suriname NV kan je nauwelijks weer op poten helpen, laatstaan behoorlijk van de hand doen. Zelfs ben je te nauwernood door het oog van de naald gekropen, want nog even en die ‘ptata’had je zo met een kluitje in het riet gestuurd, ke poti baya.

  Over de Stichting Machinale Landbouw te Nickerie wil ik het echt niet over hebben, want ook daar heb je je (nationale) ‘volwassenheid’ nog niet kunnen aantonen.

  Zelfs heb je het nog niet eens gepresteerd om de heer Henk Arron, een voorvechter van Surinames Onafhankelijkheid van 25 november 1975 en een voormalige vooraanstaande NPSér op de kooptoe,na 31 jaar staatkundige onafhankelijk van Suriname, postuum te eren met een standbeeld op het plein.

  Maar je hebt wel een standbeeld van een man staan, die juist tegen die onafhankelijkheid van Suriname was. Ik bedoel, wat bezielt je!!
  Een man die ook nog branden heeft laten stichten aan de vooravond van die onafhankelijkheid. En zijn beeld staat er wel, en nog op ‘ONS ONAFHANKELIJKHEIDSPLEIN’!!!!.

  Dan hoe dan ‘internationale deelname’ aan projecten, ik bedoel, wat bezielt deze kleine geest nou echt; hoogmoedswaanzin ?.

  Vandaar dat onze politici, in het buitenland belachelijk worden gemaakt door o.a. een zogenaamde 100% controle, buitendien door een overeenkomst die U notabene zelf getekend heeft. Ik bedoel, wat is er in Godsnaam met deze minister nou aan de hand!!

  Deze minister zet niet alleen zichzelf, maar de gehele natie voor schut met zo’n absurde uitspraak, terwijl alle ambassades in het land horen en zien dat je niet eens je ‘gogo’ kan krassen.

  Yere no, un no gi Gado syen mi mati, bika a no fu dati A poti Sranaman na ini disi grontapu.

  Dus heer minister,

  please…


  Maak melding

 9. Ik begrijp iets niet.

  Hoe zit het met vingers op de knip als er bij aanvang van deze regeerperiode flink met geld is gesmeten?

  Toyota Landcruisers?
  Brandstoftoelage?

  and what have you more?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.