zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijSurinaamse Inheemsen en Marrons pleiten samen

Surinaamse Inheemsen en Marrons pleiten samen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 13 dec – Inheemsen en Marrons gaan voortaan samen hun aanspraken bepleiten bij de staat. Tijdens een recente de vergadering van stamhoofden te Drietabiki, in het district Marowijne, zijn vergaande besluiten genomen, die het gezamenlijk optrekken moeten bestendigen. Er is een aantal gemeenschappelijke belangen bevestigd.

Voornaamste bindmiddel is het ontbreken van rechtszekerheid op de grond waar zich het woongebied bevindt van de diverse stammen. “Het is nu of nooit”, zegt Ricardo Pané, voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden Suriname, Vids. Door de toename van economische activiteiten van ‘buitenstaanders’ is de onzekerheid alleen maar toegenomen.

“De kans is groot dat je ’s morgens opstaat en iemand staat voor je die zegt dat je op zijn grond woont, een indringer bent”, aldus Pané. Door gezamenlijk op te trekken bestaat meer kans op slagen als het aankomt op strijden voor zekerheid. Het is de enige manier om sociaal-economische vooruitgang te garanderen voor de tienduizenden in het binnenland. Ook moet meer doorsijpelen van de exploitatie van de plaatselijke natuurlijke hulpbronnen.

opening
Fernandes Express
BODO Party

4 REACTIES
 1. Geachte redactie,

  Je merkt dat het soms wat lang duurt, maar uiteindelijk gaan ze het wel begrijpen.

  Toch geen verspilde moeite dat ‘bewustzijnsproces’.

  Komop jongens, laat je kennen in naam van onder andere Kaykusi, Boni en De Kom.

  “Misschien …….

  zal het mij lukken”, zei Anton de Kom in zijn boek; Wij Slaven van Suriname.

  Misschien.


  Maak melding
 2. Wat goed zeg! fantastisch dat er Surinamers van een verschillende achtergrond inzien dat je sterk staat als je samenwerkt. Ik hoop dat er nog meer surinamers zullen zijn die de rechten van deze mensen willen bevechten. Misschien een demonstratie in Paramaribo door alle soorten surinamers , om hun binnenlandse broeders te helpen?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES