Braindrain Surinaamse verpleegkundigen afgenomen

1

PARAMARIBO, 13 dec – De trek van verpleegkundigen naar het buitenland is beduidend afgenomen. Dit meldt de Vereniging van Verpleegkundigen in Suriname, VVS. Het aantal verpleegkundigen dat kiest voor een carrière in eigen land groeit. Deze positieve ontwikkeling is in belangrijke mate te danken aan externe factoren.

De traditionele trekpleisters zijn minder toegankelijk geworden. Op de Nederlandse arbeidsmarkt gelden strengere toelatingseisen en de ziekeninstellingen op de Antillen zijn vrijwel verzadigd. “Wat nog wel gebeurt is dat men het beroep uitstapt of binnen het beroep een beter betalende werkgever opzoekt”, zegt VVS-voorzitter Angele Kumbangsila tegenover de Times of Suriname.

Onder meer het Academisch Ziekenhuis Paramaribo is populair als werkgever. Of de afname van de braindrain zal aanhouden, valt moeilijk te zeggen. “Ik hoop van harte dat het zo blijft”, aldus Kumbangsila. De kans bestaat nog altijd dat de lokroep toeneemt vanuit de Caribische regio. De versoepeling van het personenverkeer voor bepaalde beroepsgroepen opent nieuwe perspectieven.


1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.