Kredietwaardigheid Suriname neemt steeds meer toe

15

PARAMARIBO, 12 dec –Suriname’s kredietwaardigheid is steeds meer aan het toenemen. Dit blijkt uit de laatste analyse van kredietwaakhond Standard & Poor’s. Die zal naar alle waarschijnlijkheid de kredietwaardigheid van Suriname op de internationale kapitaalmarkt voorzien van een betere notering.

Dat moet al in in januari 2007 gebeuren, wanneer de eerstvolgende kredietmeting worden uitgebracht. Suriname stijgt dan van B-/positief/B naar B+/positief/B. Een technische delegatie van Standard & Poor’s heeft Suriname onlangs bezocht. Onder meer is een strakke discipline vastgesteld bij de aflossing van schulden, bij vooral commerciële banken.

”Het gaat langzaam, maar we boeken wel vooruitgang”, zegt Enrico Abrahams, directeur van het Bureau voor de Staatsschuld, tegenover de Ware Tijd. Er wordt momenteel een systeem uitgewerkt voor snellere aflossing. “We maken een analyse van wat we kunnen aanbieden aan de schuldeisers. Uiteindelijk willen we ze een soort pakket aanbieden om de schuldachterstand te kunnen wegwerken.”

Het proces wordt volgend jaar afgerond. De positieve rating in 2005 heeft het rentepercentage op vreemdevalutaleningen teruggebracht naar negen procent. Suriname mag tegen dit percentage tussen de twee- en driehonderd miljoen dollar lenen op de internationale markt. “Het bureau fungeert als klokkenluider, omdat het geen zin heeft geheimzinnig over de staatsschuld te gaan doen”, aldus Abrahams.


15 REACTIES

 1. en met name goedkoper ipv 14% nu 9%
  betekent dat de staat minder betaalt en dus ook de inwoners dus ook de wisselkoersverhouding goed uitpakt voor de srd
  maar ook de bedrijven kunnen op de internationale kapitaalmarkt goedkoper lenen wat het ondernemen vergemakkelijkt en daarmee de welvbaart stijgt

  was wel anders in tijden van bouta en bosje met hun verkwistende policies
  niet dat vene veel ondernemerschap bevordrt maar dit is wel een hele grote en goiede stap in de juiste richting


  Maak melding

 2. Nou wil dat zeggen dat het volk meer gaat verdienen in dit land ?Ik dacht het niet!!!! Hebben ze weer wat om het arme volk weer in de waan te laten dat het goed gaat met Suriname terwijl het niet zo is.Men probeert noch kosten noch moeite te besparen om aan te blijven zitten om door te kunnen stelen.Het is wel opvallend dat men kort na een toespraak van Desi Bouterse met allerlei dingetjes komt om die arme Surinamers en het buitenland GEK te maken. Helaas denk ik niet dat het ze zal lukken want de MAAG van de mensen gaan zometeen “denken”i.p.v. hun hersenen

  PS hoelanger deze regering aanzit hoemeer IK kan stelen


  Maak melding

 3. .Het is wel opvallend dat men kort na een toespraak van Desi Bouterse met allerlei dingetjes komt om die arme Surinamers en het buitenland GEK te maken. Helaas denk ik niet dat het ze zal lukken want de MAAG van de mensen gaan zometeen “denken”i.p.v. hun hersenen

  PS hoelanger deze regering aanzit hoemeer IK kan stelen


  Maak melding

 4. nu staan ze bij leger des heils te wachten op een kerst pakket van 35 srd en de arbeiders van bruynzeel wachten nog steeds op hun salaris. Kijk als je de arbeiders niet betaalt om je krediet te verhogen kan je stellen dat het goed gaat.Maar het is toch schijn.


  Maak melding

 5. Geachte redactie,

  Je hoeft maar in de ghetto’s van Suriname rond te lopen – Flora, Balona, Hanna’slust Van Dijk enz.enz. en niet te vergeten het binnenland van Suriname – en je komt direct wel achter ten koste van welke burgers deze kredietwaardigheid aan te danken is.

  Maar vergis je niet. Deze kredietwaardigheid heeft ook een keerzijde (scenario), we mogen straks weer geld lenen en bij wie?????.

  En wanneer denkt u dat het ‘geld lenen’ gaat geschieden ? Zoals altijd enkel maanden voor verkiezingen. Dan wordt het lenen, strooien t.g.v. die verkiezingen, en weg is weer die kredietwaardigheid. Telkens weer het zelfde liedje, appeltje eitje.

  Vandaar dat er momenteel geen noemenswaardige ontwikkelingen in het land te bespeuren zijn, slechts armoede, corruptie en nepotisme op haast alle fronten.

  En Somo, ach die heeft schijt aan die gasten, terwijl Vene op zijn beurt,’zijn tifi piert’naar de NDP, want denkt hij dat hij Desi Bouterse hiermee wat doet.

  Dus maar oppotten dat geld, zogenaamd kredietwaardigheid opbouwen, tot de volgende verkiezingen naderen, in de hoop dat dit oppotten, deze houding t.a.v. de uitslag, toch weer het verschil mag gaan uitmaken.

  En het buitenland heeft daar beslist geen moeite mee, “onze rijkdommen zeggen zij, worden hierdoor veilig en nog langer opgeborgen”.

  En dit omdat wij opgescheept zitten met een zootje kleindenkers, die zich niet focust op langertermijn ontwikkeling van het land en het wegwerken van achterstanden zoals armoede, maar zich nu reeds richt op het winnen van verkiezingen (over enkele jaren).

  Dit in tegenstelling tot Amsterdam-Zuidoost, die prat gaat omtrent zijn investeringen in beton en groen, terwijl burgers voor wie dat allemaal infeite voor bestemd is, verpauperen, want dat groen en beton kunnen zij niet opeten.

  Vandaar dat al dat groen en beton ook weinig indruk maakt op de burgers van Amsterdam Zuidoost, wel op de stadsdeelvoorzitter.

  Wat een gekke wereld, waar zijn onze intellectuelen nou gebleven!!!!


  Maak melding

 6. De weg staat nu open voor PL/VHP..
  Jongens neem genoeg om jullie zaken goed in orde te hebben.. want met NPS mi-boi soso sarie.
  Gwe go tikie poroe ka gi ding dong mang, omdat ding mang disi di serie blakamang,tekie no wachtie Vtje no waard.


  Maak melding

 7. wat lenen is normaal niet nodig , goud ,olie bauxiet en andere grondstofen , vruchtbare grond , hoezo lenen ,wat bedoelen jullie eingelijk , ik berijp het , rijke suriname .


  Maak melding

 8. Ja zeker, wij worden zand in de ogen gestrooid.Ik kom vanaf 1999 elk jaar in Suriname en zie in vergelijking met vroeger het elk jaar monetair slechter gaan.Volgens mij had je onder onze geweldige leider Jules Wijdenbosch en diens mentor de grote roerganger Desi Bouterse een veel betere monetaire stabilitiet. De Surinaamse gulden was een harde valutta en gewild op de internationale markten.De Centrale bank moest vanwege het grote aanbod noodgedwongen zijn valutta reserves verlagen. Suriname was een toonbeeld van stabiliteit en voorbeeld voor bijna alle landen in de wereld. Wel waar of toch niet!!!!


  Maak melding

 9. Beste mensen,

  Getto’s wijken? bij deze kan ik u verzekeren dat niet de overheid het probleem is van getto’s wijken, maar de burgers zelf.
  Ik heb genoeg voorbeelden om aan te kaarten. Toen de woningen op flora waren opgeleverd aan de bewoners waren ze heel mooi en netjes. Ik ken tot de dag vanvandaag nog steeds mensen die in bepaalde van die woningen wonen, maar doen niets aan ONDERHOUD. De een wacht op de ander om iets te doen. Mentaliteit van vele Sur.
  Deze fenomeen zie ik overal in Sur. Veel mensen wonen leuk en zijn “gelukkig’totdat ze geen ouders meer hebben.
  Als ze alleen komen te staan wonen ze voordat men denkt in een bouvallig huis, omdat niemand meer wil investeren.

  Janny


  Maak melding

 10. Een positief bericht en wij gaan lekker Suriname de grond inboren.
  dat het monetair goed gaat met een land wil niet zeggen dat er geen Ghetto’s meer zijn of dat de burger veel meer geld heeft om uittegeven.heel eenvoudig gezegd de staat Suriname is instaat hun schulden aftelossen.
  De USA/Nederland en andere rijke landen hebben ook Ghetto’s.Nederland waar jullie met z’n allen naar kijken heeft voedselbanken.maar is toch een rijkland.

  denk daar eens aan
  think


  Maak melding

 11. De b rating is wel wat misleidend. Het geeft de illusie dat we nogal goed doen. Maar b rating is zo goed nog niet. Zie onderstaande rating volgorde:

  AAA,
  AA+,
  AA,
  AA-,
  A+,
  A,
  A-
  BBB+,
  BBB,
  BB+,
  BB,
  BB-,
  B+,
  B,
  B-
  CCC
  CC
  C
  D

  Het is weliswaar een verbetering, maar we moeten er nog veel werk verrichten.


  Maak melding

 12. Beste Janny,

  Het lijkt zo simpel te stellen, dat niet de overheid maar het de burgers zelf zijn, die ghetto’s creeren, opgrond van hun instelling.
  En je noemt de wijk Flora als voorbeeld.

  U deed me denken aan die lerares, die tegen mij zei van; ach meneer Muys, die mensen in het binnenland van Su, voelen zich daar best thuis hoor,ze hebben alles, dus hoezo armoede. Is dat zo, zei ik ?

  Met andere woorden, waarom zouden wij ons daar verder druk om maken, “niets aan de hand toch”. Maar zij vergiste zich deerlijk.

  Een overheid heeft wel degelijk een opvoedende taak naar haar burgers toe. En als ze die uitbesteed aan buurtorganisatie d.m.v. subsidies of aan NGO’s of d.m.v. het vak maatschappijleer op school, maakt niet uit. Maar je kan mensen die niets hadden,die nauwelijks een dak boven het hoofd hebben gehad, uitgesloten waren van gedegen onderwijs, infeite jaren verpauperd zijn geweest, vervreemd waren van wat u en ik als doodnormaal zien, niet plotseling een huis geven, zelfs een hele wijk, zonder de nodige begeleiding die erbij hoort. En ook zo vanzelfsprekend is men met bewoners in Amsterdam Zuidoost omgegaan, met alle gevolgen van dien “Pats !!, bijna een vuilniszak op de kop”.

  Ik bedoel, als iemand altijd een WC op het achtererf heeft gehad, en plotseling een modern toilet krijgt, dan moet het u ook niet verbazen wanneer zo iemand met beide benen op de toiletbril gaat staan om zijn behoefte tedoen. Of een hoop krantenpapier door dat ding gaat doorspoelen. Iemand heeft hier naar mijn idee toch zijn verantwoordelijkheid naar de burger toe, laten liggen of niet soms.

  U leert uw kinderen toch ook wat en hoe te doen moeten als ze van de WC komen; billen vegen en handen wassen enz.? De dingen zijn niet altijd zo van zelfsprekend als ze lijken, vandaar ook het bewustwordingsproces op alle niveaus binnen onze gemeenschappen.

  Vindt u het gek dat iemand van 9-hoog in de Bijlmer, zijn vuilniszak naar beneden plurt, of voor het gemak in de lift deponeert of plast in een gezamenlijke lift. Dat geeft aan dat er ergens opvoedkundig een gebrek of achterstand is bij zo iemand, en daar hoort ook de overheid bij in te springen.

  U voed uw kinderen toch niet op door ze maar naar school te sturen en voor de rest moeten ze het zelf maar uitzoeken? “Hoe was het op school kindje, kan ik je ergens mee helpen”?

  Neem de zwerf kinderen in Brazilie die door sommige gewoon worden doodgeschoten; is het hun schuld , dat van de ouders, of heeft de overheid ook part aan.

  De mensen in de wijk Flora, zijn deel van een grote onderneming die wij ‘Suriname’ noemen of anders gezegd; ze behoren tot een groot gezin of familie waar iemand toch de leiding heeft ? Bij gesignaleerde problemen, hoort de leiding in te springen, zoals u ook doet met uw kinderen. Waarom, omdat het een collectieve verantwoordelijkheid is die wij gezamenlijk dragen t.o.v. die onderneming en zowel t.o.v. onze kinderen als t.a.v. het behoud van onze aarde.

  Maar het schijnt dat ‘maatschappelijke betrokkenheid’ op vele fronten, aan het zoekraken is (individualisme), dus kiezen sommigen voor extreme oplossing door bijvoorbeeld zwervers maar dood te kappen of in brand te steken als oplossing. Of mensen die armoede problemen hebben maar doorverwijzen naar voedselbanken, wat ik de weg van de mindste weerstand noem.

  Wij mensen, hebben veel meer in onze mars, maar tegenwoordig worden wij zo overrompeld met ‘kleingeestig- en oppervlakkigheid’ van sommigen voorlopers, alsof wij het verschil tussen ‘zelfvernietiging en ontwikkeling’ niet meer van mekaar kunnen onderscheiden, zelfs momenteel met mekaar verwarren.

  Kijk maar naar de toestand in de wereld, zeg ik tenslotte,neem Afrika en het Middenoosten als concreet voorbeeld, en wijs gerust met een beschuldigende vinger, lijk zo eenvoudig doch is het beslist niet.

  Tan bun nanga lobi.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.