Suriname heeft belang bij stringent loonbeleid

3

PARAMARIBO, 11 dec – Als er zo nodig loonstijgingen dienen te worden doorgevoerd, moet dat op een gecontroleerde manier gebeuren. Dit zegt president André Telting van de Centrale Bank van Suriname, CBVS. Beperking is geboden, zoals recent met de ambtenarensalarissen, wil er geen sprake zijn van een gierende inflatie. Dat zou een ramp betekenen voor iedereen.

Wanneer in ambtenarenkringen wordt gemopperd op de tien procent loonsverhoging, die onlangs is overeengekomen, moeten maar worden doorgedacht. “Als er een salarisverhoging wordt doorgevoerd voor een grote groep, kan dat ook inhouden dat de prijzen worden aangepast door malafide handelaren en dat zal een negatief effect sorteren voor alle loontrekkers”, zegt Telting tegenover De West.

Die kans is des te groter daar kunstmatige stabilisatie uitgesloten is, zoals in het verleden wel eens vaker is gebeurd. “Waar we in ieder geval niet meer aan zullen beginnen, is het inflatoir financieren van dergelijke loonaanpassingen”, aldus Telting. Nu is alles nog in orde, daar de recente verhoging zodanig is uitgerekend, dat negatieve effecten zijn uitgesloten.


3 REACTIES

 1. Telting met zijn dienstauto van U.S.$.100.000 zegt dus aan de ambtenaren:ga maar erger pienaren bij een inflatie van 15% krijgen jullie maar 10% compensatie, mooi toch?


  Maak melding

 2. laten ze meer ambtenaren ontslaan en meer efficient te werk gaan.

  betalen naar prestatie en niet naar luiheid.

  * ambtenaren moeten het goede voorbeeld geven. keihard werken naar eer en geweten.


  Maak melding

 3. Geachte Heer Telting,

  -U heeft de Surinaamse Gulden ingewisseld voor de Surinaamse Dollar, omdat u in de pas wilt lopen met de regio. Doch doet u er niets aan om daadwerkelijk te integreren in de regionale economie.

  -U maakt deel uit van een regering die als speerpunt verspilling in plaats van investering heeft. Die eerder de handen op houdt voor de spiegels en kralen (lees: ontwikkelingshulp) dan de handen uit de mouwen steekt om de productie in het land aan te jagen.

  -U heeft het nooit over zinnige zaken zoals marktgerichte export met de daaraan gekoppelde productie.

  -U voert het beleid aan en vertegenwoordigt datgeen waarvoor u de financiele man bent.

  De kritiek die u heeft in dit artikel is zeer paradoxaal, daar u mede verantwoordelijk bent voor het ambtenarenapparaat.

  Een echte bankdirecteur die durft, die laat de koersen los en koppelt deze aan productie en export. Maar u bent aangewezen door Venetiaan om deze tekortkoming van uw regering te verbloemen.

  Wie gaat u voor de gek houden meneer Telting? De meerderheid in Suriname in ieder geval niet meer.

  Tot 2010 heeft u de tijd. Vul die wijs in zou ik zeggen.

  Met vriendelijke groet,

  Oprecht


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.