Surinaamse media tegen auteurrechtelijke dictatuur

1

PARAMARIBO, 9 dec – Er is reden om te vrezen voor dictatuur op auteurrechtelijk gebeid. Dit stelt de Vereniging van Radio- & Televisiebedrijven van Suriname, VRTS. Recente ontwikkelingen duiden op toepassing van sancties zonder dat vooraf overleg is gepleegd over spelregels voor het reproduceren van auteurrechtelijk materiaal. Niet alleen de elektronische media zijn genegeerd.

Ook componisten en muziekuitgevers blijken niet gekend te zijn door de Stichting Auteursrechten Suriname, Sasur. Onder meer is een betalingsprocedure aangekondigd voor gebruik van artistieke producten. Sasur zegt de opbrengsten te zullen besteden aan het vergoeden van artiesten. “Door zonder overleg nemen van besluiten, wordt het voortbestaan van radio- en televisiebedrijven onnodig in gevaar gebracht”, stelt de VRTS in een petitie aan de regering.

Er wordt dan ook verzocht om intrekking van Sasur’s vergunning om op te treden als bemiddelingsbureau. Volgens de media kunnen zij de vereiste bedragen niet opbrengen zonder de bedrijfsvoering aan te tasten. Volgens VRTS vereist de toepassing van auteursrechten in Suriname een ‘aparte’ aanpak. Er zal rekening gehouden moeten worden met lokale omstandigheden.


1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.