dinsdag, april 23, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieVoorzitter Surinaams parlement voor amnestie

Voorzitter Surinaams parlement voor amnestie

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 8 dec – Parlementsvoorzitter Paul Somohardjo staat niet afwijzend tegenover amnestie voor degenen die verantwoordelijk worden gesteld voor de executie van achttien burgers op 8 december 1982. Dit zegt Somohardjo’s topadviseur en vertrouwensman Geor Hering. Er worden wel enkele harde voorwaarden gesteld.

“Ik heb sterk de indruk dat Somohardjo voorstander is van volledige amnestie, nadat de waarheid naar boven is gekomen. De daders zouden wel vergeving moeten vragen aan de nabestaanden, zodat die zich kunnen berusten in het gebeurde”, zegt Hering tegenover de Times of Suriname. Somohardjo heeft zich in besloten kring uitgesproken voor verzoening.

Of ook bedoeld wordt dat de daders niet vervolgd hoeven te worden, wil Hering niet zeggen. In kringen rond ex-legerleider Bouterse is vaker gepleit voor verzoening. Onder meer zijn naaste medewerker en oud-minister van Buitenlandse Zaken, Henk Herrenberg, ziet dit als de enige remedie tegen het ‘8 december trauma.’ De Organisatie voor Gerechtigheid & Vrede wel verzoening, maar niet zonder vervolging.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

27 REACTIES
 1. somo moet eens een keer zijn bek houden ik vraag mij af waneer de president hem nou echt zijn plaats wijst alls je weet wat deze allemaal in rotterdam op zijn kerfstok heeft krijg een paard de hik van . vraag ze toen ze die weerlose burgers aan het afslachten waren ton ze voor god speelden en nu over amnestie me mars amnestie sorry voor mijn woord gebruik maar ik maak mij kwaad het recht moet zegevieren zo hoord het in een democratie


  Maak melding
 2. Toen was het geen democratie.

  Toen was het revolutie , voor het eerst omdat wijlen Hr. Mr. Henk (M)Arron voor god speelde in Surinen.

  Toen waren de machthebbers soldaten en sergeanten. En Bouta was niet de hoofdleider, maar gewoontegetrouw had hij de leiding achterf aanvaard.

  Gewone arme soldaten hebben die lieden kapot geschoten. Dus nix geen schuld bij één soldaat of één leider. Amnestie is op zijn plaats hier. Verzoening en vergeving daaropvolgend,
  Groetend Henky,………..


  Maak melding
 3. somo zijn geweten maakt overuren. Hij heeft als bewezen opportunist boter op zijn kop.
  Zijn voorganger”free willy” idem dito. Voor meer dan de helft van de huidige regeerders betekent amnestie een geschenk uit de hemel.


  Maak melding
 4. A boi slim/sluw, NPS waar was je waar ben je, jullie laten de sluwe vos.
  Weer aan jullie brood en positie knagen.
  Het is altijd goed als er over amnestie gepraat wordt.
  Maar jullie laten een sluwe, jullie altijd vooruit lopen.
  Wanneer gaan jullie je kop gebruiken.
  ai-boi.. NPS…joe no waard foe di wang blaka-mang partij..schande.. schande.. en nu maar de sluwe zijn idee gaan tegen werken ?
  Doen jullie zeker !!! om een sluwe tegen te- werken, ai-boi blakamang partij !!!NPS..


  Maak melding
 5. Aapje wil ook een pijpje roken,gerechtigheid
  en Vrede.als christen,had uzich anders moeten
  uiten.het is al gebeurt,als ook mijn amilie had overkomen zou ik mij in moeten berusten,dus amnestie en vergeving zowel verzoening,je gaat het niet met een persoon hebben,er gaan meerdere koppen rollen.dus un sab sa we du.somo no law.

  Akuba.


  Maak melding
 6. Soms ben ik ook voor Amnesty. Maar als ik denk aan de momenten tijdens mijn bezoek aan SME in 1985 en 1987, de angst bij mensen, interview van Fred Derby dan borrelt bij mij de woede erover.
  Amnesty om waarheid te achterhalen is goed voor de geschiedenis en toekomst van Suriname. Maar die nabestaanden…dat lijkt mij moeilijk verteren.
  Ik las het interview van Fred Derby over reactie van Rambocus. Hij was een militair tot op zijn botten, op KMA sprak een van zijn docenten (tegen mij) met heel veel respect over hem. Om te lezen hoe hij is afgeslacht is heel erg.
  Ik denk dat meeste woede niet om de dood is maar de bruutheid, gewetenloosheid, onmenselijkheid etc en de dreigingen erna.


  Maak melding
 7. hij had de huidige rotte appels toendertijd ook meteen mee moeten meenemen, dan hadden wij dit tafelreel niet opnieuw beleefd, de voorzitter is bang en wil iedereen te vriend houden…………………………lang leve 8 december: ik ben jarig vandaag…….


  Maak melding
 8. Alleen recht kan gerechtigheid geven voor de nabestaande, geen doodstraf maar wel een duidelijke boetedoening als bewijs dat het recht zijn loop heeft gehad.

  Overigens wel vreemd hoor, een gewone fietsendief kan niet zoveel mildheid verwachten van de Parlements Voorzitter.

  Linksom


  Maak melding
 9. mister bonebag laat wwer van zich horen. Ammenstie zou hem goed van pas komen, kan ie zich later op de borst slaan hierover. Ik ben geen bouterse gezinde, ook geen fan van de zich regering noemende lowlifes, maar door de manier waarop deze liegende , stelende, hoofdman van pl zich manifesteert zeg ik : t was misschien beter geweest als bouterse hem ipv anderen een lesje had geleerd.Daarmee bedoel ik dat niet dat hij vermoord had moeten worden, maar wel goed te grazen genomen worden, zodat hij monddood was geworden en een toontje lager, of beter nog , helemaal niet meer kon zingen. Gemiste kans voor SU. want nu neemt hij alle mogelijke kansen om dmv zijn chantagepolitiek anderen zijn wil op te leggen.


  Maak melding
 10. Wanneer wij de waarheid, en alleen de waarheid achter 8 dec ’82 willen weten zou er een waarheidscommissie ‘a la Zd Afrika’ in het leven moeten worden geroepen om een ieder die hierbij betrokken was z’n verhaal te laten vertellen.
  Maar nee, vele Suri’s zijn zogenaamd oprecht maar in feite rancuneus en willen (op aandrang van Holland) Bouta berecht zien.


  Maak melding
 11. Wie praat er nou over amnestie?
  Weet Somo nog steeds niet dat figuren als
  DB, RB en SS hebben gemaakt en maken dat
  wij als burgers niet geloven in de rechtstaat
  Suriname.
  God was met ons Suriname
  Hij verliet dit heerlijk land.
  De begin tekst van het volkslied zoals
  gezongen in de straten van Paramaribo
  op 9 december 1982.

  Neemt Somo het op voor de zelfde soort DNAérs
  en Politici of probeert hij zijn eigen hachje te redden.
  Wee die politcus die ons deze ene kans om het gevoel van gerechtigheid in Suriname te kunnen beleven.
  En na dit moment een bijzondergerechtshof voor onderzoeken van aale mistoestanden
  begaan door politici, dus ook jij Somo.


  Maak melding
 12. Het lijkt erop alsof voor de daders de tijd alle wonden heelt. In veel te veel gevallen gaan zij vrijuit nadat zij eerst als beesten tekeer zijn gegaan.(Pinochet, Soeharto, Mobutu en consorten).
  De rechtsgang wordt in dit soort zaken te veel getraineerd en vervolgens zijn de beklaagden te oud, ziek, zwak of misselijk om te worden berecht.
  Ondertussen hebben zij een leven in luxe geleid, geld op buitenlandse banken onder- gebracht e.d.
  Hoe de nabestaanden van de slachtoffers het verlies moeten zien te verwerken, is kennelijk van ondergeschikt belang.
  Van hen wordt maar al te gemakkelijk verwacht dat zij zich verzoenen, berusten of vergeven.

  Het loont kennelijk om dader van misdaden te zijn.


  Maak melding
 13. Hallo luister ff de president wordt niet ondermijnd,jullie l.ll..n daar in ned lever je ned nationaliteit in en doe iets goed voor suriname en niet daar zitten huichelen met die bakra’s.
  Tenminste doet Somo iets goeds voor su om toch voor verzoening te vragen,en luister eens hij heeft ook zijn ned nationalteit ingeleverd om iets goeds te doen voor zijn land su…….en jullie…… huichelaars.
  come join the boat en lever ook je ned nationalteit in of zijn jullie bang dat jullie geen wee-wee (w.w) onderstand meer zullen ontvangen. bye bye


  Maak melding
 14. Ik zeg amnestie, weet u waarom:: stree de foe stree, maar wang stree pi moro didi kang fadong ..Nee tog ..da a bitri mi tikie amnestie. Ano so dang ?

  Go for peace en neem nooit wraak.


  Maak melding
 15. Somohardjo is een sluwe vos.
  Hij heeft zich altijd weten te redden in welk eender gevaarlijke jungle dan ook. Hij wil inderdaad de grote populist uithangen. Hij is mede oprichter van het terroristen Junglecommando geweest. Dus is hij ook schuldig aan de gepleegde massamoorden. Hij weet als geen ander dat nagenoeg de totale Surinaamse bevolking voor een complete vorm van Amnestie is. Somo(de sluwe vos) heeft een dubbele agenda. Somo ’time will tell’. Wij hebben U allang door..

  De 8 december illegale terechtstellingen waren onvermijdelijk. Net als bij elke revolutie vallen er schuldige en onschuldige slachtoffers. Sommige laten daarbij het leven en sommige belanden in opsluiting of verbanning. Ten tijde van deze terechtstellingen was er sprake van een toestand van burgeroorlog . Er was in het land sprake van wanorde en destabilisatie. Ook binnen de leiding van de militairen was er sprake van een leiderschapscrisis.

  Bepaalde van deze jonge onervaren leidinggevende militairen vergaten dat zij binnen een hiërarchische structuur opereerden. De macht begon naar hun hoofd te stijgen en het is begrijpelijk dat militairen in zo’n situatie die tegen de muur werden gedrukt door het buitenland (Nederland)en haar handlangers in Suriname, gaan handelen waarin zij getraind zijn nl: sterven of vechten. Te meer omdat ten tijde van deze betreurenswaardige handelingen er dagelijks vele jonge en onschuldige militairen die ons land aan het verdedigen waren tegen aanvallen van jungle terroristen, witte huurlingen, en adviseurs uit Nederland het leven lieten.

  Wij moeten niet vergeten dat deze vuile oorlog ondersteund werd door vooral de politieke partijen NPS en VHP. Zij zijn de oorzaak dat de arme militairen die ons land, de burgers en bezittingen(Afobaka stuwmeer, Luchthaven enz) moesten beschermen, op wreedaardige wijze door de terroristen werden vermoord.
  Mensen waarom spreken jullie niet van de meer dan honderd gedode jonge militairen die het land aan het verdedigen waren? Waar zaten jullie? Als de meesten van U in Nederland zaten dan begrijp wij dat U door de Nederlandse pers volledig bent gemanipuleerd.

  De burgers ondergingen dagelijks doodsangsten. Mensen werden ontvoerd. Vrouwen, mannen en kinderen werden verkracht en vermoord. Dagelijks werden de elektriciteitscentrales opgeblazen. Bruggen en wegen werden opgeblazen. Militairen die gewoon hun werk deden kregen geen foerage(eten en drinken) van de regering tijdens de oorlog omdat zij simpelweg geboycot werden door NPS, VHP en Nederland. Waarom spreekt U niet over deze misstanden?

  De manier waarop deze militairen de terechtstelling hebben gepleegd verdient inderdaad niet een schoonheidsprijs. In veel westerse landen en hun bondgenoten worden fijnere methoden toegepast om massa’s tegenstanders uit de weg te ruimen. In feite behoorden deze mensen tot een criminele organisatie die zich bezig hield met staatsgevaarlijke, spionage en ondermijnende activiteiten. Zij werden gesteund door het koloniale land, de ontsnapte verraders (Chin A Sen) en de toenmalige marionetten/lakeien regering.

  De Militaire leiding had zijn handen vol met het blussen van branden intern en in Suriname. De armoede die er ontstond alsgevolg van de misdaden begaan door de regering en haar bondgenoten in het buitenland. Binnen de leiding was er sprake van een machtsvacuüm. De vrij pragmatische leider Desi Bouterse zag zijn positie wankelen toen enkele kemphanen binnen de groep begonnen te twijfelen aan zijn coulante houding t.o.v. de vijanden van het land. Dit heeft ertoe bijgedragen dat er op 08 december 1982 deze kemphanen eigen rechter hebben gespeeld met alle nare gevolgen van dien.

  Zoals iedere hoge boom veel wind vangt zo heeft Bouterse alle schuld op zich genomen. In feite was dat de beste oplossing, want een interne crisis binnen de legerleiding zou het land geen goed hebben gedaan en ons land over gelaten aan een stelletje machtswellustige criminelen. Gelukkig, maar want anders waren de overgebleven bandieten in staat geweest om Suriname in opdracht van hun opdrachtgevers voor de komende 100 jaar uit te verkopen en het arme volk aan haar lot over te laten.
  DyaDyaman (Bewustzijnsbeweging) [email protected]


  Maak melding
 16. somo word eindelijk een beetje wijs ,na al die jaren,het zou ook erg zijn als hij het nu nog niet zou begrijpen
  leve de revolutie,leve bouta,
  hij,en zij verdienen amnestie
  waarvoor denken bepaalde gasten dat amnestie er is,wel,amnestie is ook een deel van rechtspraak,net als hoe je iemand kan veroordelen tot 10 jaren straf zo is amnestie er ook,alleen voor zij die het niet willen begrijpen lijkt het moeilijk
  bouterse is niet tevergelijken met pinochet,charles tayler,milosovich,en nog meer van die gasten, hij hoort er obsoluut niet bij wat er op 8 dec is gebeurd is deel van een revolutie,de mensen die het leven hebben gelaten waren voldoende bewust waarmee ze bezig waren,ze wisten hoe het zou kunnen aflopen maar ze hebben het gewaagd en met 8 dec als resultaat,wil je meneer bouterse dan levenslang opsluiten?het is geen oplossing,als er word gesproken over amnesty verlenen,dat is het 8 dec geval een juiste voorbeeld om te laten zien in welke gevallen je amnesty kan verlenen
  leve de revolutie


  Maak melding
 17. Ricardo, “Ouwro Fiti Mang” en alle lievhebbende Sur’s, en zonder, om “niemand” wie dan ook, ‘over te slaan!!!’

  U heeft voor 50% gekijk(lees)voor alle andere meningen!!!, alle begrip!!! wat er vreselijks!!!, is gebuerd met!!! alle respect!!!ok!!

  Maar als u met ons allen tot en met “Ansoe”!!
  hierover zullen doorgaan????

  Wie het beter weet, en onsterfelijk!!! is, moet, maar de “schepper”!!! ‘uithagen’

  Voor inderdaad!!!, en de (voor onze nageslacht) toekomstege Land “Sur” is er helaas geen plaats voor al te veel, hoe hard dat dan ook is!!!, voor immoties.

  ‘Verschillen’ moeten er!!! ,en zuleen alijd zijn’.

  Maar, het “hoofd-doel”, #1,is, en blijft “SUR”

  Sorry hoor!!! hoop, dat u mij ” niet verkeerd bergrijpt a.u.b.!!!

  “vrede, Mensen, van, “me kon weri”


  Maak melding
 18. Me kon weri:Sorry, maar waarom moeten wij steeds verder gaan met iets waar wij als mens in de naam van God nooit een goede oplossing kunnen vinden..(wie zijn wij om te straffen)

  Daarom ga ik voor verzoening..nogmaals verzoening..dan hebben wij een nieuwe weg, en het land Su. een kans geven een positieve ontwikkeling te ondergaan

  Op dit moment is er alleen tegenwerking, haat, verdeel en heers, niet goed voor het land Su.
  Door dit gedrag grijpen kwaad willenden hun kans, en dan zitten wij over 20 jaar met een ander soort kwelling.
  Wij hebben nu de kans, waarom gaan wij b.v.nog 5..10..20. jaar met een probleem zitten, de verdachten komen na een poos weer (of gaan gewoon nooit de bak in) op vrijvoeten dan kunnen wij op nieuw beginnen.

  Daarom ga ik voor verzoening…


  Maak melding
 19. Wie zijn of haar bek moet houden weet ik niet, wat ik wel weet is dat Somohardjo, Venetiaan flink klem heeft gezet.

  Somo is de lijm in het gebroken Nieuw Front. En dat resulteert zich in een commanderende Somohardjo.

  Pertjajah Luhur zal in 2010 de grootste partij binnen Nieuw Front worden. De verhoudingen tekenen zich nu al uit, getuige de voorzittershamer die bij Paul Somohardjo is ondergebracht.

  Het is geen geheim dat Somohardjo graag Vice president wilt worden. Ik zie deze rol in hem wel zitten. Zijn slimheid, gewiekstheid en streetwise mentality geeft hem meer credit dan de huidige VP en diens voorganger Adjodhia.

  Om dit doel te bereiken weet Somohardjo dat hij niets te zoeken heeft bij het Nieuw Front zometeen, want dat is een zinkend schip. Hij zorgt er ook voor dat hij straks niet meer in de hoek zal zijn waar de klappen zullen vallen. Die klappen zullen door de NPS en SPA gevangen worden.

  De VHP probeert via een alliantie met de BVD binnen het VVV, een uitweg te vinden uit het zinkend schip ‘Nieuw Front’.

  Dit zal hij denk ik ook vinden, getuige de voorstellen voor een JAWA blok. En laat het nou zo zijn dat alle Javaanse partijen zich in het A1 en VVV kamp bevinden. Voor Somohardjo is het zeer lonkend om met zijn PL zich te verenigen met zijn oude club Pendawa Lima en vanuit een nationale insteek ingebed te worden in deze NDP/A1/VVV-blok.

  Het is nu of nooit.

  Laat ik u allen 1 ding vragen. Hoe kan het zijn dat een NDP regering in 3 jaar tijd, 2 bruggen regelt voor Suriname, daar waar het de oude politiek onder leiding van de NPS en VHP in 50 jaren tijd niet is gelukt om de beloofde brug te laten bouwen…

  Bovenstaande staat model voor het verschil in daadkracht en aanpak tussen de oude politiek (lees Venetiaan) en de nieuwe politiek (lees NDP/VVV).

  Wat we nu zien gebeuren is het uiteenvallen van de oude politiek en een bewustwordingsproces wereldwijd, die zich ook in Suriname zal uittekenen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES