Surinaamse advocaat: 8 december-proces te traag

8

PARAMARIBO, 8 dec – Het strafproces rond de decembermoorden verloopt tergend traag. Dit zegt mr. Fred Kruisland, advocaat van enkele nabestaanden. Hoewel er begrip is voor het mankrachttekort bij het Hof van Justitie, valt veel ook te wijten aan inefficiëntie en ineffectiviteit. “Het proces kan traag verlopen, maar als het tergend traag gaat, dan is er wat mis met de organisatie”, aldus Kruisland.

Het is onbegrijpelijk dat zes jaar na stuiting van de verjaring, nog nauwelijks stappen zijn gezet. Dat het recht zal zegevieren is desondanks buiten kijf. In geen geval zal worden meegewerkt aan kwijtschelding, zoals wel eens wordt geopperd. “Kwijtschelding is onacceptabel”, zegt Kruisland tegenover de Times of Suriname. Begin volgend jaar wordt de afronding verwacht van de behandeling van bezwaarschriften.

Ex-legerleider Desi Bouterse is reeds twee keer door de rechter-commissaris verhoord als verdachte. Bouterse heeft steeds beweerd slechts politiek verantwoordelijk te zijn voor de executies. Hij zou niet in het Fort Zeelandia hebben vertoefd ten tijde van de executie van vijftien advocaten, journalisten, militairen en andere vooraanstaande burgers, die zich verzet hadden tegen het militaire regime.


8 REACTIES

 1. Ach meneer Kruisland toch,

  Wat ’te traag’.

  Jullie hebben jaren politiek met de zaak gespeeld. Jaren hebben jullie de zaak onderschat. Jaren hebben sommigen zich laten leiden door haat, bedrog en revanchisme.

  Wat ’te traag’.

  En ondanks dat niet werkte,ging men maar door, e law a pipel nanga ala sortu ley.
  En vervolgens: “laten we maar bij die Hollandse vrienden van ons gaan”, nog meer polarisatie, nog verder van huis.

  Wat ’te traag’.

  Toen kwamen er verkiezingen, en ja hoor, daar gingen ze weer, continu. Toen vijf jaar later weer verkiezing, en ja hoor daar gingen ze ook alweer. Derbij stierf, Kamperveen stierf, pe den poti na den ede taki den o prey nanga a tory disi, na soso faya watra wawan ben kan puru en gi den.

  Wat ’te traag’ meneer Kruisland,

  Smeerlappen!!!!

  Now di den e si taki a san no e wroko a fasi disi, dan now na; ’te traag’.

  Hoe deze gasten i.s.m. hun buitenlandse maten, deze kwestie politiek misbruikt hebben, is zo ………..beschamend, zelfs mensonterend.

  Te traag ??

  Zelfs zonder enig respect voor de nabestaanden, zijn deze viezerikken jaar in jaar uit bij het naderen van de maand december, bij het naderen van verkiezingen en noem maar op, gaan ‘shoppen'(winkelen) onder de massa, met de lijken van de doden onder hun arm.

  En hebben zij nog de durf om een vinger te wijzen naar zogenaamde daders; van mij de middenvinger,

  afgrijzelijk die oude orde!!!!


  Maak melding

 2. Su moet rust krijgen de familie’s moeten rust krijgen.(zij die het gedaan hebben moeten om vergeving vragen).

  De grote fout zit bij de staat op dat moment.
  Dus fam. ga en neem een forse schade- vergoeding(eis)van de staat SU. blijf niet slapen.(anders hebben anderen(doden)onnodig met coup plannen gelopen)


  Maak melding

 3. Het front profiteert van de decembermoorden.
  De december moorden worden al jaar -en dag geëxploiteerd door deze corruptelingen. Kennelijk zijn zij ingefluisterd door buitenlandse adviseurs om deze zaak zolang mogelijk te traineren.(Vertragen)

  Respondent E. Buitenman heeft het duidelijk verwoord. Zij hebben geen respect voor alle nabestaanden ( de 8 december moorden, de honderden militaire doden en de Moi Wana slachtoffers)en misbruiken deze situatie al jaren om het volk te beduvelen. Zij spelen in op de sentimenten van het volk en gebruiken de lijken als troef of onderpand tijdens verkiezingscampagnes. Zelfs Fred Derby maakte zich regelmatig schuldig aan deze macabere wijze van lijkenpikkenrij.

  Zij hebben met opzet deze situatie in stand gehouden zodat Nederland genoeg tijd kon krijgen om in de Surinaamse binnenlandse belangen te interveniëren.( Spioneren en in kaart brengen).
  Zie maar hoe zij nu bijna alle belangrijke posten in het land bemannen. Alle ministeries worden in de gaten gehouden of geleidt door een stagiere of een moderne huisneger(s) de zg. zwarte pieten.

  Zie maar hoe zij regelmatig militaire oefeningen in het land houden. Dit alles heeft een doel. Elke plek in het hele land in kaart brengen. Vergeet niet dat zij onze natuurlijke rijkdommen nog steeds beschouwen als hun eigendom. Ook taxeren zij de kracht van het minderwaardig gedragende Surinaams leger, zodat wanneer dat nodig is, zij het binnen een dag van de kaart kunnen weg vagen. De beloning voor dit alles zijn enkele dump en voor hun niet-bruikbare wegwerpspullen.

  Zie maar de grote aantallen zg. Witte stagiaires die massaal in Suriname hun stage komen lopen. Het diploma van een afgestudeerde Surinaamse Student wordt in Nederland niet geaccepteerd omdat zij vinden dat er inferieur onderwijs in Suriname wordt gegeven. Wij vragen ons dan ook af wat voor toegevoegde waarde de stage heeft voor de zg. hoogwaardige studie die een Witte student in Nederland krijgt. Waarom discrimineert Suriname wel de vele Zwarte studenten die jaarlijks in Nederland afstuderen. Want de mogelijkheden die de Witte studenten krijgen om in het buitenland te studeren wordt hun op geniepige wijze onthouden. Deze zg. Witte stagiaires komen met slechts een doel. Spioneren voor Nederland.

  Alles en iedereen in Suriname wordt in kaart gebracht. De remigranten worden in de gaten gehouden. Hoeveel huizen en percelen staan er op hun naam. Hoe leven zij in Suriname. De AOW-ers en WAO-ers worden in de gaten gehouden. De Surinaamse belastingdienst, de douane, het bankwezen, het kadaster noem maar op, alles wordt door deze spionnen gescand en naar Nederland overgeseind voor bestudering. Alle aanhangers of sympathisanten van de revolutie worden op dit moment in kaart gebracht.

  Denkt U dat als Bouterse de verkiezingen had gewonnen deze wantoestanden, en massale uitverkoop van het land, het schofterig behandelen van het eigen volk zou hebben plaats gevonden?
  Met de vroegtijdige berechting van deze verdachten zouden zij geen troef meer in handen hebben gehad om het volk voor de gek te houden.
  Want dan had het jonge revolutionaire volk uiteindelijk toch massaal gekozen voor een ander bewind. En het moment begint aan te breken.

  Suriname heeft rust nodig voor de verdere ontwikkeling van het land. Als deze politici het menen met het land dan moeten zij nu de zaak voor eens en voor altijd afhandelen. En niet na 24 jaar nog verklaren dat er onderbezetting is, of dat het proces traag verloopt.

  Kennelijk zijn sommigen zich er van bewust dat ook zij hetzelfde lot boven het hoofd hangt als wat zij dachten te presenteren aan Bouterse en zijn kompanen.

  DyaDyaman (Bewustzinsbeweging) DyaDyaman@gmail.com


  Maak melding

 4. Ik heb nog nooit zoveel gelul in de ruimte gelezen als dat van Dyadyaman. Volledig gefrusteerd en niet van deze tijd, als hij niks andes weet te vetellen laat hem dan zijn mond houden. Misschien schizofreen of zo!!!!!


  Maak melding

 5. Cor: jij bent een ondoordacht persoon, jij bent een die het liefst bloed ziet vloeien, of niet.
  Maar landgenoten moeten voor alles instaan, maar lopen traineren anno 2006 is dodelijk voor Su. de kortste weg is voor een ieder beter. Idioot dat je ben.


  Maak melding

 6. Volgens mij begrijpt ano-smeerboeng het niet helemaal. Ik draag Suriname een warm hart toe. Alleen negatief zijn helpt niet. Probeer het mooie land eens op te bouwen eventueel met hulp van anderen. Zie geen spoken in mensen die Surinamne echt willen helpen en op te bouwen. De armoede zal verdwijnen en Suriname zal weer een welvarend land zijn zoals weleer. Maar daar moet je nu eenmaal wat voor doen!!! en soms hulp moeten aanvaarden.

  Cor


  Maak melding

 7. De slappe lullen wachten tot Bouta sterft, dat is het case closed. mi moeten de nabestaanden niet bij Bouta maar bij de Front regering zijn. Die laten de zaak al 20 jr ligen en houden jullie aan het lijntje.


  Maak melding

 8. Ik denk dat DyaDyaMan de zaken heel goed doorheeft. Wat betreft de stagiairs weet ik dat nog niet zo helemaal, maar anyway… ben het eens met zijn posting.

  Eigenlijk hoop ik stiekem dat de Decembermoorden zo snel mogelijk worden berecht, al was het alleen dat Front op deze manier geen tool meer heeft om het volk angst aan te jagen en politiek mee te bedrijven en dat de zogenaamde ‘Surinamers’ die alleen inzake Decembermoorden hun mond over Suriname opendoen, maar op geen enkel ander manier betrokken zijn met de wederopbouw van Suriname, de mond te snoeren.

  Ik zag Nirmala Rambocus met een bord in haar hand: Arresteer Bouterse Nu!

  Aan haar heb ik een vraag. De zogenaamde VOC mentaliteit waar uw baas het over had, heeft die geen dood en verderf gezaait in Suriname? Tenminste neemt Bouterse de politieke verantwoordelijkheid van wat er is gebeurt. Wanneer gaat Nederland dat doen?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.