PG: periode inverzekeringstelling Suriname te lang

1

PARAMARIBO, 8 dec – De termijn van inverzekeringstelling van verdachten is te lang. Dit zegt procureur-generaal Subhaas Punwasi. Zeker in dit opzicht is het strafrecht aan herziening toe en aanpassing aan veranderde inzichten in de wereld. “Onze termijnen van inverzekeringstelling, veertien dagen, en verlenging met dertig dagen, zijn erg lang”, aldus Punwasi.

Een herbeschouwing zou op zijn plaats zijn, alleen al uit logisch oogpunt. “Deze termijnen staan haaks op de rechtstatelijke eis dat de gedetineerde onverwijld moet worden voorgeleid bij de rechter”, zegt Punwasi. De rechter moet in staat worden gesteld de rechtmatigheid te toetsen van de vrijheidsbeneming. Dat dient te geschieden binnen redelijke termijn.

Bepaalde principes dienen onder alle omstandigheden hoog te worden gehouden. Het gaat er om de rechtsstaat te handhaven en de machtstaat buiten de deur te houden. Dus mag het accent niet slechts gelegd worden op onderdrukking van criminaliteit. “Misdaadbestrijding zonder rechtsbescherming hoort niet thuis in een rechtsstaat, maar in een machtsstaat”, aldus Punwasi.


1 REACTIE

  1. “Deze termijnen staan haaks op de rechtstatelijke eis dat de (gedetineerde) onverwijld moet worden voorgeleid bij de rechter”, zegt Punwasi.”
    VOLGENS MIJ GAAT HET IN DEZE FASE VAN DE VEVOLGING NIET OM EEN GEDETINEERDE, MAAR OM EEN VERDACHTE


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.