Decembermoorden – 8 december 1982

22

Decembermoorden - 8 december 1982
Na de militaire staatsgreep, in 1980 gepleegd door een groep van zestien onderofficieren onder leiding van Desi Bouterse, mislukt op 11 maart 1982 een tegencoup. Bouterse en zijn aanhang trekken de teugels flink aan, maar overal in het land zijn protesten en demonstraties voor democratisering. De machthebbers in Paramaribo laten uiteindelijk in de nacht van 8 op 9 december zestien opposanten van het militair bewind arresteren.

Onder hen de advocaten John Baboeram, Kenneth Goncalves, Eddy Hoost en Harold Riedewald, de journalisten Bram Behr, Lesley Rahman, Jozef Slagveer en Frank Wijngaarde, vakbondsmannen Cyrrill Daal en Fred Derby, de universitair docenten Gerard Leckie en Sugrim Oemrawsingh, de soldaten Surendre Rambocus en Jiwansingh Sheombar, oud-minister André Kamperveen en zakenman Robby Sohansingh.

Na mishandeling in Fort Zeelandia worden ze op één na vermoord. Alleen vakbondsman Fred Derby ontspringt de dans, om tot op de dag van vandaag onopgehelderde redenen. Derby zegt de ervaringen te pijnlijk te vinden om erover te praten. Bouterse heeft hem ervan beschuldigd ‘de mol’ te zijn geweest bij de moorden, de reden waarom hij als enige zou zijn gespaard. Derby heeft zijn rol als spion overigens ontkend.

De moorden slaan in binnen- en buitenland in als een bom en worden een zwarte bladzijde in de geschiedenis genoemd. Veel Surinamers emigreren naar Nederland en de Nederlandse overheid besluit de ontwikkelingshulp aan het land op te schorten. Bouterse heeft zich niet vaak uitgelaten over de moord, maar nam uiteindelijk de verantwoordelijkheid met de woorden “Het was zij of wij.” Pas in 1986 keert de democratie terug en volgen er vrije verkiezingen. Het zal echter nog jaren duren voordat de macht van de militairen is teruggedrongen. Ondanks de diepe wonden die de Decembermoorden in de Surinaamse samenleving hebben achtergelaten, is de zaak nooit justitieel onderzocht. Wel constateerden diverse internationale rapporten dat de vijftien slachtoffers standrechterlijk waren geëxecuteerd.

Op 1 november 2000 werd door het gerechtshof in Paramaribo besloten dat er een onderzoek komt naar de slachting. In Nederland is de beslissing over vervolging van Bouterse kort daarna ook gevallen.

(lees ook: Wijlen Fred Derby over de Decembermoorden)

Link: www.decembermoorden.com


22 REACTIES

 1. toch zijn er surinamers die deze moordenaar alls leider zien niet te begrijpen echtwaar ,de geruchten doen de ronde dat die moordenaar ook ernstig ziek is boontje kom op zijn loontje en dat de rest van zijn leven achter de tralies mag zitten . en aan de naabestaande wil heel veel sterkte toewensen met het verwerking van deze baarbaarse slachting . gado no e sribie hij krijg zijn straf let maar op


  Maak melding

 2. de lijst van verdachten is flink ingekort .hoeveel mensen zijn nog verdacht van deze moorden?
  de nederlandse media hebben geen aandacht besteed aan 8 december,wel nog niet, maar het lijkt wel een teken.

  Misschien zegt bouterse morgen iets verhullends.


  Maak melding

 3. Ik herinner me deze dag nog als de dag van gisteren. Voor alle nabestaanden en vrienden bid ik God voor heel veel sterkte en troost. Laten we deze dag niet veronachtzaam aan ons voorbij laten gaan.
  Voor de rest van de Su.s zeg ik stre def stre wi no sa frede! Gado de wi fesie mang!


  Maak melding

 4. Waarom duurt het proces zo..lang?Tijd rekken daar zijn ze goed in,wereldkampioen! Wie berecht wie? Het rechtsysteem is niet bestand tegen dit soort processen…en velen hebben boter op hun hoofd(incluis nederland)In mijn land,wij maken korte metten met dit soort zaken. Veel sterkte…


  Maak melding

 5. Beste mensen,

  Wat ik nu ga vermelden is iets waarmee ik al jaren rond loopt. Ten eerste leeft ik mee met alle nabestaanden.
  Ik was ongeveer tussen de 20 en 25 jaar oud toen de 8 december moorden hebben plaats gevonden. Voordat de moorden hebben plaats gevonden vertelde een vriendin die nu al jaren is overleden het volgende.Ik ga geen namen noemen.
  Voordat die moorden plaats hebben gevonden zaten dezelfde personen die nu dood zijn op een feestje bij elkaar. Zij was toen ook aanwezig, omdat een van hen haar schoonvader was. Zij vertelde toen aan mij dat er iets vreselijk zou gebeuren in SUR. Mijn vriendin had alles vernomen wat men van plan was, omdat een paar gedronken hadden.
  Die avond op flora zat men te onderhandelen wat en hoe alles zou gebeuren.
  Iemand heeft toen alles gelekt en zodoende zijn er dergelijke situaties ontstaan.

  Verder wil ik ook aangeven dat ik regelmatig thuis ging bij een moeder van een van de dode. Zij kreeg ondersteuning voor haar medische klachten. Een lievertje was hij helemaal niet.

  Het vreemde van dit verhaal is het volgende: voordat alles plaatst had gevonden wist ik het al via mijn toenmalige vriendin.
  Ik wens een ieder dan ook heel veel sterkte.

  GOD zal oordelen.

  Janny.


  Maak melding

 6. Is de opschorting van de Nederlandse hulp niet om andere redenen dan de 8 december moorden.
  Waarom pas in maart 1983 actie ondernemen?
  Laat de Nederlandse kamer het publiek informeren.


  Maak melding

 7. Er is nog geen rechtsysteem in Suriname die het aandurft om Bouterse te arresteren en te berechten, daarvoor is zijn gewapende achterban nog te sterk en zal er een burgeroorlog tot stand worden gebracht. Het enige manier om hem op te pakken is door een internationale interventie. Als de heer Bouterse in God gelooft en in het hiernamaals, zou ik het dapper vinden als hij zichzelf aangeeft. De straf die hij in de hel zal krijgen zal duizenden malen erger zijn als hier op aarde, tenzij hij zichzelf aangeeft, waardoor God hem gratie zal geven voor de gruwel misdaden die hij op aarde begaan heeft met of zonder hulp van anderen. Nogmaals het geven en het nemen van iemands leven moet je in de handen van de Schepper overlaten en niet zelf God gaan spelen.


  Maak melding

 8. waarom vervolgen we nederland niet voor hun rol in massa moorden jegens surinamers/????

  slavernij is nog steeds niet strafbaar gemaakt . moeten we altijd achter die witties lopen.??

  of leren we een keertje zelf lopen


  Maak melding

 9. suriname is een geweldig land maar die mensen maken een puinhoop van als brunswijk in het parlement zit wat ,moet ik nog als burger vertrouwen hebben in de staat.


  Maak melding

 10. ik ben de mening toegedaan dat mmijn niets kan doen tegen de heer Bouterse hij is te sterk en machtig daarvoor hij kan niet berecht worden waarom zit men nog achter de zaak de mensen zijn al een jaar en 22 dood en weten het zelf niet de zielen zijn ook nual dood dus waarom zet men geen streep acheter dit zaakje


  Maak melding

 11. wie gaf bouta geld na die coup,wie gaf die bankrover bruinswijk tevens moordenaar geld wapens en het leveren van huurmoordenaars om mijn broesders kapot teschieten.Wat gebeurd is 8december praat ik niet goed maar wat zou er gebeuren als dat niet was gebeurd wie zou dan kapot geschoten worden,surinamers worden jullie nu eindelijk wakker oke de groeten van een surinamer in hard en ziel


  Maak melding

 12. Zoals iedereen weet had Dhr bouterse de leiding toen de moorden werden gepleegd,maar is het wel in opdracht van Dhr B.uitgevoerd of was het een uit de hand gelopen paniek situatie? En heeft u zich wel eens afgevraagd waar Dhr B.zijn opleiding,zijn motivatie en zijn plannen heeft georganiseerd voordat hij in Suriname arriveerde.Waarom heeft Nederland zoveel tijd nodig om Dhr B.te arresteren,waarom schakeld hij Amerika in voor hulp in deze BESLISSING.Omdat zij net zo schuldig zijn aan deze moorden,maar Nederland weet precies wanneer ze zich moeten terugtrekken en hun handen schoon wassen. Surinamers denk eens goed na het kan noooooooit een èènmans actie zijn geweest er is een hele organisatie voor nodig.Waren er geen doden gevallen dan had Ned.een betere band met Su en daar het nu mis gegaan is houden zij zich op de achtergrond.Ik heb ook fam.verloren in deze nuttelose actie.Ik hoop niet dat er naar aanleiding hiervan het Su volk nog meer narigheden krijgt,want hoe je het wend of keerd het volk gaat er onder lijden en dat zal ik echt jammer vinden.Ooit komt de waarheid aan het licht daar gellof ik heilig in. En Ned.weet er meer van dan dat wij denken.Bouterse is vanuit Nederland vertrokken naar Suriname om een coup te gaan plegen,en daar is het dus begonnen.


  Maak melding

 13. wij kunnenen niet beoordelen want desi bouterse goed voor suriname want 1982 hij had geld ontvangen nederland stads hij heeft bewezen elke cent voorgoegegebruik t sraat watervoorziening voorburgerveiligheid voor iedereen tot nu toe geen enkelepolicus heeftbewezen alle in suriname voor buger oo geen nps geen vhp noem maar op enkele partij want behalve ndp heer desibouter is goed voor suriname de res zijn allemaalkorupt ik kan bewjizen waar blijft bauxit geld guod wining hout vissect er wordt nooit bewezen jaarcijfer wat met geld gebeurt ik heet o.chuttoo ex militiar nl


  Maak melding

 14. De ene surinamer kraakt zijn soortgenoot goed af , maar zelf is hij/zij geen haar beter. Begin alvast de massamoordenaars (kerken, godsdiensten, bijbels, koran, bagavat-gita etc. )maar op te ruimen, pak bush op en laat hem hangen als sadam hussein, laat de verantwoordelijke nederlandse bewindslieden arresteren en berechten voor hun aandeel in deze, dan pas kan men spreken over berechting van bouterse of ieder willekeurig ander. Als het mogelijk was zouden jullie voorouders die in de slavernij en genocide namens god en geloof op de meest wreedaardige oftewel goddellijke wijze ten onder zijn gegaan zich op hun nageslachten wreken wegens hoogverraad en smaad. Daarvoor zijn jullie vervloekt omdat jullie gedreven door gemakzucht, egoïsme en hebberigheid, hebben bewezen in het geheel geen waardigheid te bezitten en verziekt door het geloof de geschiedenis wel hebben gelezen maar de essentie ervan niet willen begrijpen uit eigen belang. Jullie hangen de blanke god aan die daarvoor heeft gezorgd. Ik ben geen bouterse fanaat of religieuze maar ook ik heb recht op vrije meningsuiting en vrijheid tot handelen, want ik heb tot doel alle gelovigen in suriname ongeacht ras, rang stand en politieke overtuiging een goede daad te bewijzen. Namelijk, door de religieuzen vroegtijdig naar hun hemelse vader te sturen zodat alle problemen in 1 keer opgelost zijn. En dit doe ik ook vooral namens jullie voorouders die onder het juk van het geloof danig hebben geleden, mishandeld, gestorven en begraven. Dat is toch echt een cadeau of niet dan? Dat is de wil van jullie god en gelovigen moeten nou eenmaal allerlei beproevingen doorstaan wil zij de hemelpoort bereiken. Om gelovigen daarin tegemoet te komen als barmhartige samaritaan heb ik de volgende oplossing bedacht volgens de wil van uw god. Ik zal ervoor zorgen dat islamieten met behulp van hun sabel in hun walhalla terechtkomen zodat zij bij hun allah kunnen aanschuiven en daar suikerfeesten vieren temidden van hun hoeren, de roomsen gaan per zwaard naar hun omnia om daar verder hun lusten te botvieren op elkaar, christenen stuur ik naar jeruzalem waar zij jezus van nazareth tot voorbeeld kunnen zijn door aldaar een roversbende te vormen, stelen van de rijken en de buit/het brood de volgende dag uit te delen aan de armen die dagelijks uit wanhoop hun hoofd tegen de muur slaan, omdat hun onbarmhartige god geen aandacht voor ze heeft, behalve wanneer het gaat om het eigen belang van zijn volgelingen (denk aan de paus, bisschoppen, de religieuze orde. M.a.w. de farizeeërs). Dus maak jullie z.s.m. klaar voor vertrek en hopende op een beter leven in de zevende hemel.

  In dit geval groet ik u allen, bye bye en zwaai zwaai en ik wens u een goede reis naar het hiernamaals. Vergeet vooral niet om wat muntgeld mee te nemen voor Charon de veerman die jullie naar de overzijde van de styx zal begeleiden om veilig en wel in hades aan te komen. Dit is de ideale plaats waar gelovigen van allerlei allooi zich kunnen uitleven, zo vaak als zij willen aan reïncarnatie kunnen doen, straffeloos moorden, pesten, discrimineren etc.. Daar kan men niet meer doodgaan, aldus zich eeuwig kunnen vermaken met hun herebroeders, god hun vader, zijn zoon en de heilige geest. Het zij zo.

  django


  Maak melding

 15. het surinaamse volk heeft gekozen voor Bouterse
  wat voor zin heeft het proces nog?
  deze man zal nooit en te nimmer meewerken aan het onderzoek
  een regelrechte schande voor onze Republiek Suriname.Een president die een loopje met de recterlijke macht neemt is het presidentschap hem waardig?
  marcel


  Maak melding

 16. toch zijn er surinamers die deze moordenaar alls leider zien niet te begrijpen echtwaar ,de geruchten doen de ronde dat die moordenaar ook ernstig ziek is boontje kom op zijn loontje en dat de rest van zijn leven achter de tralies mag zitten . en aan de naabestaande wil heel veel sterkte toewensen met het verwerking van deze baarbaarse slachting . gado no e sribie hij krijg zijn straf let maar op

  du

  Probeer toch meer aandacht te besteden aan jou huichelherdenking. Het Surinaamse volk heeft gekozen en daarmee basta!

  Jij hebt toch ook geen respekt voor onze honderden doden?


  Maak melding

 17. Beste mensen,

  Wat ik nu ga vermelden is iets waarmee ik al jaren rond loopt. Ten eerste leeft ik mee met alle nabestaanden.
  Ik was ongeveer tussen de 20 en 25 jaar oud toen de 8 december moorden hebben plaats gevonden. Voordat de moorden hebben plaats gevonden vertelde een vriendin die nu al jaren is overleden het volgende.Ik ga geen namen noemen.
  Voordat die moorden plaats hebben gevonden zaten dezelfde personen die nu dood zijn op een feestje bij elkaar. Zij was toen ook aanwezig, omdat een van hen haar schoonvader was. Zij vertelde toen aan mij dat er iets vreselijk zou gebeuren in SUR. Mijn vriendin had alles vernomen wat men van plan was, omdat een paar gedronken hadden.
  Die avond op flora zat men te onderhandelen wat en hoe alles zou gebeuren.
  Iemand heeft toen alles gelekt en zodoende zijn er dergelijke situaties ontstaan.

  Verder wil ik ook aangeven dat ik regelmatig thuis ging bij een moeder van een van de dode. Zij kreeg ondersteuning voor haar medische klachten. Een lievertje was hij helemaal niet.

  Het vreemde van dit verhaal is het volgende: voordat alles plaatst had gevonden wist ik het al via mijn toenmalige vriendin.
  Ik wens een ieder dan ook heel veel sterkte.

  GOD zal oordelen.

  Janny.

  Janny, je loopt de kans dat ook dit verhaal niet waar is.


  Maak melding

 18. Nee Janny,
  Die militairen moesten als makke lammetjes zitten wachten op uur U van die grappenmakkers om zelf in de pan te worden gehakt. Met een klein beetje krijgskunde in hun bagage zou dat een grote grap zijn.

  Bij voortduring gaat het om het inlichtingenrapport en de operaties daarop afstemmen.

  Dat is het hele militaire eieren eten.

  Wie zijn billen brandt moet uiteindelijk op de blaren zitten.

  Op dit moment heb ik alles te maken met PTSSérs die deel hebben gehad in die vuile-/binnenlandse oorlog, waarvan 79 makkers zijn omgebracht door delen van deze club huichel-herdenkers.


  Maak melding

 19. ik hoop dat er gauw een eind komt aan het verhaal van de december moorden. zelf in nederland denken er mensen zo over. er is een discussie ontstaan in de tram over 1 der ministers hier dat bouterse hier welkom is om zijn straf uit te zitten. laten ze die venezolaan(z)waarvan ze zeggen dat hij niet achter volgt kan worden gaan achter volgen want ook hij heeft heel wat gedaan. men moet 1 ding onthouden dat surinamers massaal hebben gekozen en dat men dit dient te respecteren. wat er allemaal gebeurd is op 8 dec is gebeurd ook nederland heeft ten tijde misdaden gepleegd en wat gaan ze na al die jaren doen?, nabestaanden een vergoeding geven. het 8 dec proces moet nu gaan ophouden. surinamers kijken jullie voor uit om dit mooi land op te bouwen voor onze na komelingen gado blessie sranan


  Maak melding

 20. Gewoon bouterse vervolgen voor de moorden. Er is geen plaats voor valse schaamte. Nederland heeft toch ook haar rovers en moordernaars gehad. Piet Hein, Paul Kruger, de diverse koningen en leiding van west en oost indische compagnie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.