donderdag, mei 16, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidStuwmeer in Zuid-Suriname zit boordevol kwik

Stuwmeer in Zuid-Suriname zit boordevol kwik

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 7 dec – Het kwikgehalte in het Professor J.W. van Blommenstein-stuwmeer is zorgwekkend hoog. Dit stelt een onderzoeksteam van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, Adekus. Er zijn grote hoeveelheden gemeten in sediment, vis en water. Er zijn zelfs gevallen van ruim vier keer de toegestane norm van 0,05 microgram per kilogram.

Behalve hoge kwikvoorkomens blijkt het onderzochte gebied ook te lijden te hebben van ontbossing, landdegradatie, verandering in de vispopulatie en troebel water. Dit laatste wordt als acuter probleem aangemerkt dan dat met kwik, daar het water niet meer bruikbaar is. “Dit betekent chaos in het natuurlijk milieu en de biodiversiteit”, zegt professor Paul Ouboter, leider van het onderzoeksteam volgens een verslag in de Ware Tijd.

Het team heeft onderzoek verricht naar kwikvervuiling in waterecosystemen in de Greenstone Belt. In dit gebied dat zich uitstrekt van Midden- tot Oost-Suriname., bevinden zich Suriname’s grootste goudvoorkomens. De winning van het edelmetaal is aanmerkelijk toegenomen de afgelopen jaren. Kwik dat gebruikt wordt voor de scheiding van het goud, is in grote hoeveelheden afgezet in de plaatselijk waterwegen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

13 REACTIES
 1. Dat is een oud verhaal, ik had ze 20 jaar geleden al gewaarschuwd. Maar de regering doet niks en kwik word nog steeds verkocht.
  Jammer dat het nu al laat is. Eten jullie die vissen maar zelf op. Paul Ouboter is een traag mens, waarom doet hij nu zijn mond open als het te laat is. Ja Suriname was een vakantie land. Heb Paul Ouboter vaak geschreven tot heden niet een brief. Trage Paul Ouboter.


  Maak melding
 2. Weer het zoveelste rapport. Beseft de verantwoordelijke Minister niet dat Suriname op een tijdbom zit? denk maar aan de mensen(ook toeristen) die daar vissen en deze vis vol kwik consumeren. Het is een kwestie van tijd voor dit zich openbaart.Het zoveelste voorbeeld vasn het ontbreken aan daadkracht en visie van deze Regering.


  Maak melding
 3. Toen ik in 2003 tegen deze tijd viste in dat stuwmeer, wist ik al van dat “kwik-gedoe”! Als door de overheid niets daartegen gedaan wordt gaat men door met goudwinning in dat gebied….met alle gevolgen van dien. Jammer van ons mooi Srenan. Maar och..overal ter wereld zoekt de mens naar “meer” en ook Suriname heeft ermee te maken! Of het nog ooit goed wordt…? NEEN…a tan so. Anansi


  Maak melding
 4. Dit is geen verassing, Ik heb jullie 10 jaar geleden hiervoor al gewaarschuwd. Principieel heb ik geweigerd kwik te leveren en nee gezegd tegen het geld, omdat dit druist tegen mijn normen en waarden. Ik kan dit mijn land niet aandoen, Gods natuur en daarmee mijn verbondenheid met Su veraden. Jammer dat mijn kondremangs daar zo anders mee omgaan en hun land verkwanselen voor elke grijpstuiver.
  De overheid heeft nooit het geld bij elkaar om dit op te ruimen. Dit is een ramp, mark my words en kijk wat er verder gaat gebeuren met de volksgezondheid.


  Maak melding
 5. Ik huil als ik dit lees! Zolang heeft men er al weet van en er is niemand die er iets aan doet. Suriname wordt op die manier “uitgewoond”. Wie bevuild nou z’n eigen nest?
  Ik huil…


  Maak melding
 6. Jammer….a dat we takkie so makkelijk….we jere, pe deng ******* volksvertegenwoordiger de?

  Pe AC de?

  Dies no kang, we gaan wel in actie tijdens de revo tijd want geen brood, geen school….

  Wat wordt het nu in de Vene tijd?


  Maak melding
 7. Zoals iedereen hier aangeeft: er is reeds jaren geleden (en meerdere keren) onderzocht en gerapporteerd dat het de verkeerde kant opgaat met het kwikgebruik in Su.

  Steevast kreeg je dan te horen: het valt reuze mee en waar bemoeien jullie je mee.

  Nu is hetzelfde onderzoek met dezelfde uitkomsten door de Adek gedaan. Waist of money & time maybe? Hoewel, de onderzoekers hebben hun skills kunnen oefenen.

  Maar ach, waar bemoei ik me mee.
  Kritisch zijn en het beste met Su voor hebben, al woon ik niet daar, wordt als ongewenst beschouwd.

  Struisvogels behoren niet tot de Surinaamse fauna. I don’t know…….


  Maak melding
 8. Goud heeft Suriname nog armer gemaakt. Nu stikken we zelf in die rotzooi. Weg met kwik en kunstmest! Surinaamse bodem sterft uit! Die vissen kunnen jullie niet meer verkopen of zelfs eten. Ik denk dat het 100 jaar zo zal blijven. JAMMER!


  Maak melding
 9. Hoe opmerkelijk dat men over en over onderzoek laat doen naar kwikvervuiling in een bepaald gebied, terwijl in alle hoeken van het land men wel te maken heeft met allerlei vervuilingen. Landbouwsector met bestrijdingsmiddelen die uiteindelijk in het water terecht komt, lucht en water vervuiling in de bauxietsector, door oliesector of energie produktie en verbruik. Al het kwikgehalte is maar 0,00005% van het veel gevaarlijker cyanide wat in het milieu terecht komt door grootschalig goudwinning. Het is misschien tijd dat de regering onderzoek laat doen naar verantwoord middelen of methoden die goed zijn voor het milieu en zorgen dat er controle is op toepassing van die middelen of methoden. Miss D.


  Maak melding
 10. Men gaat de put dempen als het kalf verdronken is. Typisch suriname. Korte termijn denken.we zien dan wel hoe het verder moet. Hoorde dat door kwik o.a kanker veel meer voorkomt in het binnenland. Het beperkt zich alleen niet tot het binnenland. Ik was 2 weken in suriname en zag dat suriname voor het oog erg is vooruitgegaan vergeleken met 26 jaar geleden. Mooie gebouwen, veel auto’s veel winkels en dat laatste misschien teveel. De wegen zijn bijna allemaal geasfalteerd maar vraag niet hoe. Veel te smal, slecht onderhouden en veel te gevaarlijk om op te fietsen. Het ontbreken van fietspaden en chaos geeft aan dat een visie over het verkeer ontbreekt. Het eerste is volksgezondheid. Met zieke mensen win je geen wereldbeker. Bewegen in het dagelijks leven komt op de eerste plaats. Dat je gym krijgt op school is niet voldoende. Echt grote onzin om te zeggen dat suriname geen fietsland is. Bewegen moet onderdeel van je leven worden. En de fietsenmakers en importeurs kunnen dan ook een betere boterham verdienen. Is er duurzame groei? Heb veel lege winkels gezien met 6/7 man personeel die staan te gapen. Voor mij is groei ook grote stabiele bedrijven die concurerrend zijn. Waar mensen vast werk hebben en toekomst. Het feit dat zoveel kleine ondernemers zijn zegt mij genoeg over werkgelegenheid. Als je een baan kan vinden ga je zeker geen tentje beginnen waar al zoveel van zijn.

  Kijk naar toerisme. Is er een visie voor toerisme? De binnenstad is vies en bouwvallig. Toeristen willen op de eerste plaats een schone nette stad. Sommige mensen denken eerst aan Grote hotels en weet ik veel welke grote projecten. Maak die stad eerst netjes. Maar knap die oude krotjes op want dat is het plantagegezicht van suriname. Met een overschot aan winkels is men trouwens ook afhankelijk van toerisme. Hoe moet die winkelier anders overleven? Ik zeg duurzaam goudwinnen. Dan duurt het maar langer maar wel veilig en geen overvolle ziekenhuizen. Is er nog een plekje op aarde waar het gezond vertoeven is? En de criminaliteit. Angst in je eigen huis is verschrikkelijk? Gods Zegen voor Suriname.


  Maak melding
 11. In 2010 ben ik watermonters gaan nemen bij het stuwmeer. Deze meegenomen naar het TNO in Nederland. Ik schrok van mijn bevindingen. Niet alleen kwam er kwik in voor maar ook landbouwgif. Het goud komt niet in de schatkist van Suriname maar wel het overgebleven kwik.
  Onkunde, onwetendheid en kapitalisme breekt Suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES