zondag, april 14, 2024
HomeNieuws uit SurinameWrijvingen in Suriname’s grootste oppositiepartij

Wrijvingen in Suriname’s grootste oppositiepartij

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 6 dec – Het rommelt in de bovenste regionen van de Nationale Democratische Partij, NDP. Dit meldt de Ware Tijd. Er wordt een direct verband getrokken tussen het recente wegstemmen van een partijtopper en het eventueel wegvallen van partijvoorzitter Desi Bouterse na een eventuele berechting in de zaak rond de decembermoorden.

Partijsecretaris Ramon Abrahams is weggestemd tijdens hoofdbestuursverkiezingen. Abrahams, die goed bevriend is met Bouterse, schijnt niet even geliefd te zijn bij alle partijbonzen. Formeel wordt niets toegegeven. “Die twee dingen staan ver uit elkaar. De kwestie 8 december is een juridisch proces waarin wij als partij de justitie alle ruimte geven. We scheiden de dingen.”, zegt NDP-woordvoerder Winston Lakhin.

Er wordt nu gewerkt naar 9 december, wanneer de voorzitter gekozen zal worden. Bouterse is de enige kandidaat. Partijtopper Gilly van Holt vindt het allemaal overtrokken. Dat Abrahams het heeft moeten afleggen is volkomen democratisch. “Waarom maken mensen een poeha van dat ding. Er is geen enkele dyugu dyugu (beroering, red.) in de NDP.”

opening
Fernandes Express
BODO Party

13 REACTIES
 1. Voor de ND en volk van Suriname

  Als nationalist ben ik ervan overtuigd dat er totaal geen wrijving is binnen de NDP. Het is allemaal politiek en scenario’s die teweeg worde gebracht om het volk te misleide want of surinamers de ware toedracht van het verhaal voorgeschoteld krijgen dan zullen ze snel in paniek raken. En of Bouterse opstap als voorzitter is het geen verassing althans niet voor mij. Het maakt juist het gevoel van me dan sterker dat er wat slechts opkomst is. En wij surinamers leren het nooit af om zelf op te komen voor ons land. Het is zeer triest om aan te zien dat de leiding van het land een stelletje bandieten zijn die Bouterse willen berechten. Ma goed het laatste woord in deze is nog nie gezegd door mij.
  The Crow ziet en volgt wat men niet zien kan. wie ore heeft die hore wie oge heeft die kijke en wie verstand heeft die begrijpe

  The Crow


  Maak melding
 2. Waar er roook is er vuur………beste Gilly van Holt.
  Het wegstemmen van Ramon Abrahams door de partijstructuren mag als een begin worden gezien van een geleidelijk proces van afstand nemen van de invloed van voormalige militaire officieren in de top van de NDP.
  Dat is 1 verklaring.
  Ten tweede wordt Abrahams door een ontevreden deel van de achterban gezien als een partijtopper met “veel geschreeuw en weinig wol”. Dat moet toch een teken aan de wand zijn, meneer Gilly van Holt.
  Wat mij betreft: poeha en djugu djugu genoeg beste Gilly van Holt.


  Maak melding
 3. #3, The Crow, ik ben het helemaal met je eens.
  Bovendien zijn er geen belangrijke dingen in het land om over te schrijven?

  Als Desi een ‘puf’ laat is het hot news. Mensen, go get a life.

  Yep


  Maak melding
 4. Leiderschap ontbreekt in Suriname

  Het Surinaams volk bestaat nog niet.
  Het land bestaat uit een samenraapsel van allerlei groepen arme mensen die nog steeds kampen met hun eigen identiteit.

  De Inheemsen zijn reeds jaar en dag buiten het politiek veld gehouden. Zij weten zelfs niet of zij wel of niet tot het land Suriname behoren. Binnen deze groep(en)heeft er zich nog steeds geen sterke leider aangediend. Tegenwoordig hoor je ze spreken over ‘hun recht op eigen grondgebied’. De ene groep noemt zich Indiaan, de andere Inheemse, de ander Kaliniya. Ook zij hebben nog geen wezenlijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Suriname.
  Deze mensen hebben behoefte aan een ” LEIDER ”

  De Afrikanen werden door de verschrikkelijke witten op beestachtige manier tijdens de slavenernij meer als 400 jaar op systematische en baarbaarse wijze ontmenselijkt. Van respectvolle Afrikanen werd hun mens-zijn gereduceerd naar negers of zwarte pieten. Deze groep worstelt nog steeds met de naweeën en de trauma’s als gevolg van deze mensenrechtenschendingen. Zij verloochenen (het meest van alle andere groepen) hun eigen identiteit. Zo ontkennen zij vaak dat zij geen afstammelingen zijn van hun Afrikaanse voorouders. Velen worden liever neger of zwarte piet genoemd. Zo voelen zij zich in hun ego gestreeld. Anderen willen liever Nederlander zijn dan Afro-Surinamer. De meeste uit de hoofdstad willen liever creool zijn. Kortom zij kampen met een vreselijke identiteitsprobleem. Deze groep heeft een ” LEIDER ” nodig

  De Hindustanen kwamen als arme drommels (boeren)uit hun moederland India waar zij behoorden tot de allerlaagste klasse van de bevolking. Ook werden zij daar gediscrimineerd. Door allerlei beloftes zijn zij naar Suriname gelokt om de landbouw te ontwikkelen. Ook deze groep is in een lichtere vorm van slavernij beland, maar werd wel enigszins beloond door de overheid. Zij worden door de andere groepen “Kuli’s of Koelies” genoemd. Deze mensen hebben jarenlang de zwarte bevolking gediscrimineerd. Gelukkig zijn het de vrouwen geweest die deze taboe doorbraken. Dat werd hun ook niet in dank afgenomen met alle gevolgen van dien. Zij beroven of buiten het land nog steeds uit ten voordele van de eigen groep, en ontkennen vaak in bepaalde situaties hun nationaliteit. Vaker komt het voor dat een in Suriname geboren Hindustaan zegt dat hij uit India komt of in India geboren is. Wel mag gezegd worden dat deze mensen hardwerkende mensen zijn met een vooruitstrevende mentaliteit. Zonder de tussenkomst van Bouterse zou het nooit gelukt zijn dat deze Hindustanen samen gingen werken met de zwarten. Tegenwoordig werken enkelen uit beide groepen aan topprojecten waar het land behoefte aan heeft.Geen enkele persoon uit deze groep heeft dat ooit kunnen bewerkstelligen. Deze mensen hebben een ” LEIDER ” nodig.

  De Javanen de zogenaamde pa-és(pa-is) zijn net als de Hindustanen om de zelfde redenen naar Suriname gelokt. Helaas hadden zij heel gauw heimwee naar hun geboorteland Indonesië of Java. Zij zagen in Anton de Kom, hun verlosser maar de koloniale misdadigers staken er een stokje voor en deporteerden Anton en zijn gezin al na enkele maanden terug naar Nederland , waar hij in handen viel van de Duitsers. De Javanen zijn het meest onberekenbare van deze groepen. Zij waaien met alle winden mee en zijn totaal onbetrouwbaar. Veel hebben zij voor Suriname niet kunnen betekenen. Zij hebben een ‘ LEIDER ‘ nodig.

  De creool en de Boslandbewoners (zie Afrikanen en negers). Zij hebben een ‘ LEIDER’ nodig.

  Al deze groepen hebben baat bij een sterk leiderschap en geen politiekbeweging. Suriname heeft behoefte aan één leider om de bovengenoemde buitenstaanders te lijmen tot een echt volk. Bouterse heeft de weg daartoe geplaveid met zijn NDP. Het wachten is nu op de echte leider…is dat een Hindu-Surinamer of een Afro of Indo of een Inheemse-Surinamer? Wiet weet….

  DyaDyaman (Bewustzijnsbeweging) [email protected]


  Maak melding
 5. Whatever it may be als het land Suriname er maar eens een keer beter van wordt. Zelf heb ik mijn beste jaren gegeven. Teleurgesteld ben ik niet echt, maar als het aantal onwillige paarden/hondn afneemt zal het wel gaan. We zijn zwaar verdeeld.


  Maak melding
 6. Dyadyaman,

  We weten inmiddels wat een ECHTE LEIDER voor Suriname betekend heeft…… moorden, branden, intimidatie, avondklok, families/vrienden en buren die elkaar niet meer vertrouwden. Een ECHTE LEIDER die Su heeft gehad geeft ertoe geleid dat er in het land alleen nog maar gefluisterd werd. Iedereen was bang voor iedereen. IS DAT ECHT LEIDERSCHAP??

  THINK, THINK EN BLIJF AUB DENKEN.


  Maak melding
 7. Leuk Djadjaman.
  Ben je niet zelf de Leider.

  Denk je dat Suriname uit kippen zonder koppen bestaat.

  Je moet nog heel veel leren.
  Op allerlei gebieden doet Sur. het nog heel goed.
  Het gaat alleen niet snel genoeg.
  Mijnbouw, landbouw, visserij, handel.
  Een hoop uitschieters.
  En we kunnen liever leider hebben die eerlijk is dan leider die je de zand in de ogen strooid.

  dus check it.

  barca


  Maak melding
 8. Ik wil het hebben over het proces van bouta waarom l.l.n jullie daar in ned, lever je ned nationaliteit in en ga naar su om wat goeds voor het land te doen,en niet daar met die bakra’s zitten huichelen om su meer naar beneden te halen ,terecht dat de kwaad doeners vermoord zijn want zij waren de parrasieten huichelaars die het land wilde overnemen om verder feest te vieren met s’lands geld.
  Wat zegt Amerika “voordat de terrorist jouw aanvalt moet jij ze aanvallen en vermoorden”.
  Gelijk ook want die zijn vermoord waren de terroristen.
  Bouta heeft veel gedaan voor ons nickerianen/Wageningers en Suriname ik komt zelf uit Wageningen (maar voor lange tijd in Paramaribo en Nickerie gewoondt) welke Nickeriaan of Wageninger het goeds niet kan of heeft gezien is een verader of blinde.


  Maak melding
 9. weg met hindostaanse partij, creolse, javaanse partij enz. die moeten verboden worden, er moet een nieuwe wet komen, die het moet vebieden.
  dat lijd tot discriminatie, sur bestaat uit verschillende bevolkingsgroepen, alle partijen moeten gemengd zijn, dus creolen en hindostanen, en javanen enz moeten samen in elke partij zitten, en niet apartheid tot stand brengen.
  dat zal sur helemaal veranderen, men moet het samen doen,zo heeft iedereen de zelfde kans, stemmen gaat dan iets makelijker, zonder discriminatie.


  Maak melding
 10. Geachte redactie,

  Ik had mij altijd al afgevraagd waarom Jezus gekruisigd had moeten worden. En uiteindelijk gaf een theoloog mij na jaren het antwoord. Hij zei: Was Jezus niet gekruisigd, dan had hij vandaag de dag geen betekenis gehad voor de wereldgemeenschap. Het is juist zijn kruisiging geweest, dat hem gemaakt heeft tot wat hij vandaag is of betekent voor gelovigen.

  En Bhagwan zei het ietjes anders: Het is juist zijn lijden, dat hem vandaag meer betekenis geeft, terwijl mensen minder kijken naar wat hij inleven gedaan heeft, jammer zei hij.

  Bhadwan zei verder: Een groot deel van de Christelijke wereld gemeenschap is infeite opgevoed met het ‘lijden’ van Jezus. Er zijn mensen die zich zelf beter herkennen vanwege ‘lijden’, vandaar dat zij ook eerder kiezen voor drama-films dan voor komedie of blijspel. Dragen ook meestal als teken van dat lijden, een kruis om hun halsketting.

  Neem bijvoorbeeld sommige mensen, die echt moeite hebben met bijvoorbeeld Afrikaanse films, omdat zij jaren zijn opgevoed met Amerikaanse films, het liefs Amerikaanse geweldfilms.

  Christenen bijvoorbeeld kunnen je vol passie vertellen over het ‘lijden’ van Jezus aan het kruis, maar met weinig enthousiasme over de wonderen die hij verricht heeft, omdat dat hun kennelijk minder aanspreekt vanwege hun ‘zijn’. En de dominee rampt dat lijden doorlopend door je keel alsof Jezus geen ‘blijdschap’ mag betekenen, maar ‘lijden’ jammer.

  Vandaar dat je in het dagelijks leven ook merkt dat mensen die zich plotseling tot de kerk aangetrokken voelen, vaak mensen zijn die vooraf ook flink leiden of geleden hebben en uiteindelijk keizen voor Jezus om verlos te worden, i.p.v. zich te verdiepen in het concept dat hen moet leiden tot de bevrijding van zichzelf en anderen.

  M.a.w.: je moet eerst een ‘leidende’ zijn alvorens je je tot christendom bekeerd, terwijl het concept van ’t christelijkgeloof, door het kruisigingsverhaal, onderbesneuwd raakt, jammer.

  Vanuit dat oogpunt heb ik Desire Bouterse willen spreken en ik vroeg hem enkele jaren geleden in Suriname op zij kantoor; Hoe ondergaat u al die kritiek omtrent de decembergebeurtenissen. En hij zei: Bij sommige gebeurtenissen in het leven brada Muys, zal je moeten leren ze te ondergaan, omdat wat je ook zou uitleggen, kwaadwilligen de waarheid zullen blijven ondersneuwen, en wij zijn niet zo’n media-machtig land als Amerika. En eigenlijk begrijpt ik het nu beter.

  Het “lijdens verhaal” als deel van het leven van Desi Bouterse, spreek sommigen meer aan dan welke ander versie dan ook uit zijn leven, omdat mensen die lijden, vaak ook in een lijdende situatie verkeren, zowel praktisch als psychisch. Alleen het lijden interesseert hen van wie dan ook. En infeite verlangen die genen ook zelf om bevrijd te willen worden.

  Maar hun geroep wordt niet gehoord noch beantwoord, waardoor velen van hen in stilte wegkwijnen, ook jammer.


  Maak melding
 11. ‘Zij beroven of buiten het land nog steeds uit ten voordele van de eigen groep’
  schreef DJADJAMAN.

  Hindoestanen hebben het land uitgebuit?
  Als er geen hindoestanen waren, was het land allang al naar de klote gegaan! Wie durft zijn of haar paspoort in te leveren voor een betere opbouw in Suriname?!
  Niemand>>> er is geen eenheid daarom.
  Schaam me surinamer te noemen.. zeg liever dat ik van India ben. Begrijp je nu waarom DJADJAMAN????


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES