zondag, juni 16, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappij“Zwarte Surinamers beseffen racisme Sint niet”

“Zwarte Surinamers beseffen racisme Sint niet”

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 5 dec – Afro-Surinamers in Suriname beseffen nog te weinig hoe racistisch getint het sinterklaasfeest is. Dit stelt Glenn Codfried van de Nederlandse stichting Wi Sten. De strijd die in Nederland wordt gevoerd tegen met name het fenomeen van de Zwarte Piet, moet in Suriname nog aanslaan. Het is onbegrijpelijk dat zwarten de sint zo gunstig gezind zijn.

In Suriname wordt door bepaalde delen van de bevolking nog volop gehost op 5 december. Zwarte Piet is er steevast bij en er zijn maar weinigen die er echt om malen. Wie het niet aanstaat, blijft weg. “Pieterbaas is een racistisch element van het sinterklaasfeest, het is dan triest, dat in Suriname zwarte mensen helpen om dit racistisch beeld verder de wereld in te helpen”, zegt Codfried tegenover Radio 10 .
Surinaamse Sinterklaas en Zwarte Piet
De racistische grondslag wordt veel te weinig beseft. Wie dit feest viert is in wezen racistisch bezig. De politie zou er aan te pas moeten komen. Suriname moet het dringend over een andere boeg gooien. “Er moet een wet komen in verband met discriminatie, zwarte mensen worden nog steeds gediscrimineerd, geef de zwarte mensen die het nog niet weten, de informatie die ze bewust kan maken”, aldus Codfried.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

79 REACTIES
 1. alls ik mijn kan herinneren is het in suriname afgeschaft meneer en alls burgers of mensen zijn die dat willen vieren het zij zo iedere jaar het zelfde alls met in nederland het wil vieren laat die mensen ga maar naar een hoop landen waar afrikaanse mensen de macht hebben word er nog steeds dingenen uit de slaventijd instand gehouden kijk maar naar suriname sommige kleederdracht noem maar op sommige dingen nemen eenmaal tijd om te heelen


  Maak melding
 2. Ach ach.
  Het zwarte pieten verhaal weer een achterlijke reden om over racisme te praten.
  Surinamers in Suriname zijn realistisch en lullen niet over dit soort gezochte redenen om je auto-frustraties ten toon te stellen.
  Of wordt verwacht dat we de anansie verhalen
  ook anders gaan beschouwen.
  Laat de zwarte nederlander ophouden te spreken over de zwarte surinamer.
  Wij zijn er wel trots op surinamer te zijn.
  Wij zijn er wel trots op kleurling te zijn.
  Wij zijn er wel trots op afstand te nemen van vermeende frustraties opgelopen door de slavernij, contract-arbeiders periode, revolutie en te luisteren naar lulpraatjes.


  Maak melding
 3. Dit onderwerp is een discussie dat eigenlijk nergens over gaat. Men stoort zich wel aan een traditie die al hoeveel generaties geldt maar men neemt geen aanstoot aan hoe men zelf onderling elkaar discrimineerd. Het is toch ook generaties lang dat wij onderscheid maken tussen die koeli…die blakamang…die djoeka enzovoort?????? Ook de wijze van met elkaar onderling omgaan…neerhalen en respectloos behandelen is voor mij van grotere prioriteit dan een stomme sinterklaas met zijn knechtjes.
  Laat de doorsnee surinamer maar nadenken wat zijn eigen rol is om elkander te waarderen…respecteren…niet haten of willen vermoorden uit afgunst. Als wij het antwoord hierop hebben dan mogen wij ons daadwerkelijk gediscrimineerd voelen door deze traditie. Okey?


  Maak melding
 4. doe niet zo dramatisch.

  de meeste mensen geven weinig om de ” zwarte piet” omdat ze geen affiniteit hebben met die beste kerel.

  Ga nou niet in alles racisme en discriminatie zoeken. Ga je bezig houden met nuttige dingen en hou op met dat geklets.


  Maak melding
 5. En volgend jaar volgt weer deze discussie….
  Alleen kinderen zien het verschil tussen zwarte Piet en de slavernij oftewel ze zien er geen verband tussen. Laten volwassenen of mensen die dat prentenderen te zijn dit kinderfeest niet bederven. Politie erbij !! Laat me niet lachen. Hierbij past alleen een tsjoerie !!


  Maak melding
 6. Er zijn verschillende versie’s van zwarte piet. De ene zegt dat hij een slaaf is, de andere dat hij gered is door de sint en hem daarom trouw is gebleven (vrijgekochte slaaf dus). Maar ook dat hij een italiaan is en hij een zwart gezicht heeft omdat hij door de schoorsteen kruipt.
  Ik snap niet dat er groepen zijn die zich aan de racistische versie blijven vast bijten. En het vreemde is dat het de groepen zijn die tegen racisme zijn.
  Wat willen deze mensen?? Dat een kinderfeest wordt afgeschaft om de eigen zaak gelijk te geven??


  Maak melding
 7. stop met dit geleuter!!!! wat is dit vermoeiend. slachtofferschap is ook een dagtaak.We hebben jarenlang allerlei shit van de P’tata geslikt als het om geld gaat, mekaar verkocht en niet gesteund. Mekaar vernietigd en de witte man de kans gegeven om ons tegen elkaar uit te spelen, en nu opeens dit debat. Dat politieke correctheid mag zegevieren en als mantel der liefde mag fungeren om het collectieve falen van de zwarte (oeps!!!!!!) Surinamer te bedekken. Zeg wie klopt daar kinders, zeg wie klopt daar Kinders…..Prettige pakjesavond.


  Maak melding
 8. Deze meneer Godfried is zwaar gestoord!!!!!!!!!Deze feest wordt over de gehele wereld gevierd en wel in deze formatie 1 Blanke Sint en 2 zwarte pieten.Dit heeft niets met discriminatie te maken.Zwart is nou eenmaal een kleur die slecht,kwaad en alles wat niet goed is symboliseerd.De negroide ras hoort zich hier niets van aan te trekken en want je hebt ook hindoestanen die echt zwart zijn ,we zijn allemaal kinderen van God.Meneer Godfried moet opkomen wanneer er bepaalde reclame’s op de Nederlandse tv vertoont wordt waarbij de donkere mensen hun eigen belachelijk maken.Kom aub niet een feest die we zo al jaren kennen ,enkele grappenmakers hebben het in Suriname al gepresteerd om die naam van Sinterklaas te veranderen in Goedoe Pa.Allemaal onzinnnnnn!!!!!!!!!!!

  Groetjes


  Maak melding
 9. je moet niet alles lopen verbeiden anders moeten we ook geen kerst vieren wandt waarom
  is de kerstman een blanke en niet een zwarte al dat soort nonsens


  Maak melding
 10. ik vind het gewoon een piet lullig uitspraak van deze man
  bij mij gaat het gewoon erom dat de kinderen blij zijn
  ik vind dat deze nederlanders niet moeten be moeien als zij zo over blanken praten moesten zij niet daar in nederland kletsen kom dan lekker weer in je land switie sranang kondre


  Maak melding
 11. Geachte heer Glenn Codfried,
  Ik sta volledig achter uw stelling en schaam mij om zoveel STOMME soortgenoten te hebben, die niet eens respect hebben voor hun eigen afkomst. ZULKE MENSEN VERDIENEN HET OM GEDISCRIMINEERD TE WORDEN!!! VRIJGEVOCHTEN SLAVEN ZIJN HET ZEKER NIET, WANT ZE HEBBEN GEEN MENING, GEEN AFKOMST EN GEEN IDENTITEIT!!!


  Maak melding
 12. Deze beste man heeft iets met het woord racisme.
  Het maakt niet uit wat het is er gaat een manier worden gevonden om het tot racisme te maken.
  Straks gaat hij beginnen over black devil’s cake of zoiets.
  Als men ervan geniet laat die mensen dan met rust.


  Maak melding
 13. ik vind dat wij zwarte, bij doden herdenkking van die joden. allemaal met een jode ster en grote haakse plak neus moeten rond lopen en de kinderen daar mee naar school sturen en daar een zwarte feestdag van maken.


  Maak melding
 14. Hou nou eens op met dat gelul over sinterklaas en discriminatie. Ga werken en denk aan je eigen toekomst.Wat lul je toch in Holland?? Laat de Surinamers in hun waarde.
  Dit moet nu voor eens en altijd afgelopen zijn.


  Maak melding
 15. Ach
  Ik had vroeger tijdens mijn jeugd in Suriname 3 gelukkigedagen namelijk mijn verjaardag,Sinterklaas en kerstfeest.Ik bewaar prettige herinneringen aan deze dagen tot dat mensen als Codfried mij een trauma willen bezorgen met die onzin.Straks kun je niets meer doen want overal zie of proef je discriminatie en trouwens onze boze geesten zijn toch wit in onze culturele beleving.Ik denk dat er andere dingen zijn om je druk over te maken.Laat aub het kinderfeest(sinterklaas) het ook blijven en dommie die zwartepiet is toch gewoon een witteman.


  Maak melding
 16. Het feit dat mensen het normaal vinden vind ik een zorgelijke situatie. Om te zien hoe we al zijn gebrainwashed door de blanken. Wat zal van ons overblijven? We zullen krijgen wat we verdienen en ik zie het zeer slecht uitzien. Gelukkig zijn er mensen als Glenn Codfried. Moge de Almachtige hem beschermen.


  Maak melding
 17. Dit slaat nergens op. Ik heb in sur geen sinterklaasfeest gekend, maar kinderdag.Als er mensen zijn die het sinterklaas feest noemen en vieren,zie ik het probleem ervan niet in. Deze mensen(waaronder ik)kijken niet meer naar het verleden,maar leven in het heden proberen een goede toekomst te hebben.Ik denk dat er maar een klein groepje mensen zijn die zich hieraan storen. Ga maar na over het resultaat, dat de negers de naam “negerzoen”niet discrimerend vonden. Er zijn ergere dingen in de wereld hoor meneer Godfried. Stoort u zich maar aan de armoede die er nog heerst,oorlog en nod veel meer. Have a live.


  Maak melding
 18. ikben het weer vind het gewoon normaal hoor maar altijd zijn die blanke negers zo
  ze voelen zich altijd vernederd en toch blijven ze daar in nederland
  laat me je een ding zeggen suriname houd zich niet bezig met discriminatie gedoe
  en meneer godfried ik vind dat het geen zin heeft om deze surinaamse kinderen hun gezellig kinderdag met sinterklaas te verdoemen

  laat het maar rustig hoe het is doe wat je doet maar lekker in nederland waar je woont


  Maak melding
 19. Maak je niet druk, ook niet boos, het is je aangeleerd.
  Dus vrij logisch laat het los, het bestaat voor mij niet, en doe ook niks aan, kinderen sorry ik koop niks en geef niks..


  Maak melding
 20. Deze uitspraak van de heer Codfriet, welke ik heb ontmoet tijdens een trip naar Santigron, valt me een beetje tegen. Ik hoop niet dat hij net als de heer Kout mediageil is geworden. Ik sluit me dan ook aan bij de eerdere postings. Er zijn belangrijkere onderwerpen aan te pakken.


  Maak melding
 21. Ach mensen waarom worden jullie zo kwaad op Codfried? Kijk er zijn 2 soorten negers: Normale negers (zoals mijn moeder) en professionele negers, dit zijn negers met een slavernij syndroom.
  De normale neger kijkt vooruit en probeert het leven voor zijn/haar familie te verbeteren door hard te werken, studeren enz.
  De professionele neger zit steeds achteruit te kijken en te l.llen over de witte man dit, de witte man dat enz enz.
  De heer Codfried is zo’n professionel neger. We moeten gewoon accepteren dat er ook zo’n groep mensen bestaat en ons niet druk maken over hun problemen.


  Maak melding
 22. mensen die gefaald hebben, of niks hebben bereik, lullen over zulke dingens, ze zoeken altijd de schuld bij anderen, of ze leven nog in het verleden.


  Maak melding
 23. Ik sprak laatst een (blanke) Amerikaan die voor het eerst in Nederland was. De man was verbijsterd over het in zijn ogen racistisch feest Sinterklaas. De plaatjes in de etalages die een zwarte man uitbeelden met overdreven dikke rode lippen, met oor- en neusring, dat zou in zijn land, de VS, onmiddellijk vele jaren gevangenisstraf opleveren wegens racisme. Toen ik hem vertelde dat we de man “Zwarte Piet” noemen en ook nog eens “knecht” en dan nog van een blanke man, viel zijn mond open van verbazing en zei: “are you Dutch black people mentally retarded. How can you accept this?” Ik had geen zin om hem uit te leggen hoe het in Nederland met hypocrisie en het Calvinisme werkt en ook niet dat “er in Nederland niet gediscrimineerd wordt”.


  Maak melding
 24. wat een hoop gedoe zeg, mensen mensen we hebben het over een kinderfeest. het vage is nog dat de volwassen mensen over elkaar heenrollen want men wil allemaal gelijk krijgen in deze.
  wat nog meer opvalt is dat het wederom volwassen mensen zijn die aan het discrimineren zijn, jammer deze zouden juist een voorbeeld moeten geven aan kinderen, hen vertellen dat alle mensen wat voor ras kleur of afkomst gelijk zijn.
  het is nog altijd zo dat kleine kinderen de Sint en piet niet als neger of blanke zien, dit word ze later wel weer even bijgebracht door die zelfde volwassen mensen die zo tegen discriminatie zijn.
  laten we elkaar gewoon in waarde laten en mensen als mensen zien en gun de kinderen hun feest zonder gekijf van een paar frustie,s. tuurlijk zijn er in het verleden erge zaken gebeurd en deze vallen niet goed te praten, maar mensen we leven in 2006, waar maken we ons druk over.
  you live only once do it the right way


  Maak melding
 25. Op rotten met sinterklaas en de kerstman.We houden ons voor de gek. Of geloven de mensen in sprookjes.Hou je kinderen niet voor de gek. En ja zwarte piet betekent een slechte voorbeeld voor de zwarte negers.

  dus fuck met sinterklaas en de kerstman.


  Maak melding
 26. De politie moet er aan te pas komen?
  Zie jij het al echt voor je dat de agenten iemand neerknuppelen, omdat hij Sinterklaasfeest viert of pepernoten uitdeelt? Sorry hoor.

  1 ding: zowel Nederlanders als Surinamers lullen uit hun nek m.b.t. dit feest, althans over het verhaal v Zwarte Piet

  Surinamers blerren a la minuut dat het met slavernij te maken heeft, zonder concreet hard te maken of zwarte Piet daadwerkelijk een ‘Toby/Kunta Kinte’ was vd Sint

  En Nederlanders komen met hun slap gelul dat het een blanke schoorsteenveger was die toevallig zwart was door roet (mmm, dus wie mooie ronde lippen wilt en een curly kroeskoppie, the hell with SoulGlo, maar klim in een schoorsteen).

  Niemand weet het exacte verhaal, en beide trekken hun eigen bullshit conclusies.
  Persoonlijk boeit het mij niet wie of wat Piet was. Dat hele feest interesseert me uberhaupt al niet om een hele koppijn issues van te maken en dat feest houdt mij ook niet tegen om mijn dingen te bereiken in het leven.

  He grappige hiervan altijd is dat je hierna er niets meer over hoort.
  Dus dat zegt denk ik al genoeg over het grote ‘Sint Nicolaas probleem’ en men onbewust ook wel weet dat er omtrent ERGERE problemen zijn in onze gemeenschap dan 1 of ander lullig kinderfeestje.


  Maak melding
 27. Geachte heer Godfried,

  Inderdaad is het te begrijpen waarom vele zwarte broedere en zusters – en vergeet u vooral onze witte broeders en zusters niet – het racisme van het zogenaamde Sinterklaasfeest nog niet inzien.

  Deze vorm van racisme is reeds eeuwen ruw onze strot ingeduwd, dat velen eigenlijk niet meer van willen opkijken. Terwijl dit feest infeite inherent is aan onze hedendaagse situatie. En waarom zeg ik dit?

  Weet u hoeveel “zwarte pieten” er momenteel in ons midden rondlopen, en door de “Sint” ook nogsteeds beloond worden voor hun kunstjes?

  Kijk maar naar dat beledigend en omstreden standbeeld van Anton de Kom op het Anton de Komplein in Amsterdam Zuidoost. Toch een cadeau van de “Sint”, en mede bewerkstelligd door onze eigen “zwarte pieten”?

  Mensen zien dit soort verborgen racisme niet meer, infeite herkennen zij die niet, omdat ze mee opgegroeid zijn en het infeite een deel van hun normale ‘onderdrukte leven’ is geworden. Een schromenlijk gebrek aan eigenwaarde wordt het ook genoemd, en dan wil ik het niet hebben over de naweeen van de ‘zwarte holocaust’ die een enorme bijdrage hiertoe geleverd heeft. Zwarte mensen lijden vooral geestelijk, nu nog heelveel pijn, ook vanwege eigen toedoen.

  Meneer Godfried, wanneer een kind haar hele leven als kind mishandeld is geweest tot bloedens toe, dan laat dit bij het volwassen zijn, z’n littekend achter. Dan moet je het niet merkwaardig vinden, wanneer zo’n kind op volwassen leeftijd, eerder kiest voor een vriend of man die haar erg mishandeld, dan voor een beschaafde jongeman, die haar eigenwaarde wil bijbrengen. Zo’n, vertekend of gespleten mens, kan het infeite niet helpen, het vogeltje piept zoals het gebekt is. Het heeft dringend hulp nodig vanwege haar ‘fatale ouders’, maar weet het niet.

  Maar gelukkig dat wij u onder andere, in ons midden hebben – God is groot – om ons te wijzen op het sluipend kwaad welke ons telkens weer in vele gedaanten probeert te “omarmen”.

  Vandaar dat ik stel dat het proces tot bewustzijn, geen eenvoudig proces is, en niet een ieder wordt ervoor uitverkoren het te doen, juist omdat het zo slopend is.

  Maar wij moeten verder met Godswerk, een roeping die ons als het ware niet wil of kan lostlaten. Vandaar mijn bewondering en respect voor dat gene wat u tot nu toe gedaan heeft om ons tot wereldburger te maken, gerespecteerd door de gehele wereld gemeenschap, maar om te beginnen alvast hier in Nederland.

  Ik dank u bijvoorbaat ook namens velen als dat mag.

  Dit “Sint-feest” ???, is absoluut niet mijn ding, niet voor mijn kinderen, niet voor mijn vrienden, noch voor mijn vijanden, een kwaad dat eens voor goed in ons midden uitgeroeit dient te worden,

  zeker!!!!!

  Want Homosapiens behoren intelligente wezens tezijn, en als sommigen er nog niet klaar voor zijn, dan behoren wij een voortrekkersrol te vervullen, zoals

  ‘Mozes in de woesijn.

  Soso Lobi.


  Maak melding
 28. mensen mensen… 1 blanke man rijdt op een een paard en naast hem lopen ZWARTE pieten. De ZWARTE pieten zijn degene die het werk uitvoeren en zijn ZWART omdat ze door de schoorsteen gaan. Kinderen worden banggemaakt voor de ZWARTE piet, want hij is degen die je meeneemt in de zak als je stout bent..
  Maar hoe komt het dat ZWARTE piet hetzelfde accent heeft als het accent waar wij negers al jaren belachelijk mee worden gemaakt op school, op werk en zelfs op op reclames in tekenfilms, enz enz.
  Zij die me zeggen dat ze geen link zien tussen het ooh zooh leuke sinterklaasfeest en racisme zijn de mensen waar volgens minister Balkenende een voorbeeld aan moeten nemen, jullie hebben die VOC-mentaliteit ga zooh door!


  Maak melding
 29. Broeders, GOD heeft u niet de vrijheid gegeven om te misbruiken en uw eigen zin te doen, maar om elkaar te dienen in een geest van liefde.

  De hele wet is immers samengevat in dit ene gebod,`HOUD NET ZOVEEL VAN UW MEDEMENS ALS VAN UZELF`

  Maar als u als beesten tegen elkaar tekeergaat, blijft er niets van u over. Pas daar dus voor op.


  Maak melding
 30. Kom op mensen. Laat het ergens over gaan noh?? I’m proud to be black. You know what they say;once you go black you can’t go back. Dus laat ze maar komen.


  Maak melding
 31. Die Godfriet heeft een paar draadjes los zitten dat is duidelijk. Hij kan zich beter laten behandelen door een psychiater, hopelijk is hij dan verlost van z´n waan ideeen. Wat een idioot is het!!!!! En zo iemand laten ze op de radio lullen, onbegrijpelijk!!!!


  Maak melding
 32. Beste mensen,

  Met veel verdriet lees ik al die uitspraken. Zie wat de heer Godfriet teweeg heeft gebracht. Toen hij klein was heeft hij ook meegedaan aan zwarte piet.
  Een ding wil ik zeggen laat de heer Godfriet eerst het probleem van de Afro surinamers in Sur. oplossen.
  Ten eerste praat men in Sur. over de BOSLANDCREOLEN en de STADSNEGERS. Wie zijn nou de Afro Sur.? Verder zijn er tradities in het binnenland bij de afro Sur. die niet door de beugel kunnen.
  Daarnaast hebben nog vele Sur. geen respect voor elkaar. Laat meneer Godfriet zich niet bezig houden met rommels.
  Mensen die zich druk maken over ZWARTE PIET hebben geen ZELFVERTROUWEN.
  Dit probleem gaat mij ook aan, maar stoor mij helemaal niet aan.
  Hoe moet het met al die mensen die getrouwd zijn met een AFRO SUR.? of een AFRO elders van de werled?

  Janny.


  Maak melding
 33. Gelukkig hebben kinderen plezier aan het feest en zijn ze zich niet bewust van de denkwijze van volwassenen.
  Meneer Codfried, er is zoveel ellende in de wereld. Er zijn legio mensen die honger lijden, niets hebben. En dan heeft u het over en sinterklaasfeestje voor kinderen dat discrimenerend is. Ik zou bijna willen stellen dat u niet veel te doen heeft.


  Maak melding
 34. Laten wij suri’s stoppen met dit nonsens.
  het duurt maar een week en daarna is het over.er zijn belangrijkere dingen om je mee bezig te houden.
  waarom hebben wij het niet over gelijkheid op het werk. je kansen pakken wanneer die zich voordoen.steeds l’llen over dingen die niets terzake doen.vergeet niet dat als wij suri’s heel belangrijk zijn in dit land.kijk maar naar de Surinaamse artsen/sporters/artiesten.surinaams wordt door een groot deel van de jeugd meegenomen in hun straat taal.Dus laat de hollanders met hun traditie het is het laatste wat zij nog over hebben


  Maak melding
 35. PS.

  Heer Guno,

  Na uw reactie gelezen te hebben; toe nou.

  Het feest is een Nederlandse uitvinding, en wordt inprincipe alleen in Nederland gevierd, m.u.v. enkele voormalige Nederlandse kolonieen over zee.

  Net zoals de term racisme een Nederlandse uitvinding is en nergens ter wereld anders wordt geschreven dan zoals die oorspronkelijk bedacht is geweest door een Nederlander toendertijd.

  Dus ‘overal ter wereld’, dat’s onzin.

  Maar, wanneer je onvoldoende bewust bent (lees: Wayne Dayer, Niet Morgen, Maar Nu) en zelfs onvoldoende leest (lees: Allerdaags racisme van Philomena Essed), het nog niet begrepen heb waarom Nelson Mandela meer dan 25 jaar in de gevangenis heeft gezeten (TV), geen besef hebt wat Koning Leopold de II van Begie indertijd in Gongo geflikt heeft met onze mensen (Slavernij Museum in Belgie), u geen respect weet opbrengen voor de strijd van Steve Biko en niet begrijpt waarvoor hij gestorven is (Black History), het ziendeoog nog niet tot u kan doordringen, waarom vandaag aan de dag nogsteeds miljoenen mensen in Afrika stervan van armoede, terwijl ‘welvaart’ tiert in andere delen van de wereld, waar u deel van uitmaakt (actualiteiten), en dat dagelijks tot vervelens toe, via de TV onder uw neus wordt gewreven,dan geeft dat aan wat uw geestes toestand vandaag de dag is t.a.v. uw maatschappelijke betrokkenheid, om niet te spreken over uw niveau van ‘maatschappelijk bewustzijn’ en uw internationale politieke kennis (President Bush versus de beschaafde Wereld).

  Wanneer je het allemaal leest, hoort en zelfs ziet, dan zou je denken van; ‘een kind kan de was doen’, maar nee hoor.

  Je stuurt ze naar school om te leren lezen en schrijven, Je maakt ze lid van de locale bibliotheek, ze hebben radio en TV op hun slaapkamer en nog een breedbeeld in de woonkamer, om te kunnen waarnemen wat er elders buiten hun eigen leefomgeving gebeurd, maar zien ze het, maar begrijpen het nog niet, alsof ze het niet willen begrijpen.

  En lang schijnen die gasten tezijn met hun stekkie, zolang al die ellende maar ver van hun bed plaats vindt, en zij zelf geen last van ondervinden.

  Maar ohwee als hun kindje huilend thuis komt dat zij voor ‘lelijk zwart aapje’ is uitgemaakt door de witte juf, of hun dochter na het verlaten van de discotheek verkracht is geworden en de witte daders door de politie naar huis zijn gestuurd vanwege “gebrek aan bewijs”, of hun zoon een nacht lang op het politie bureau is aangehouden, omdat hij s’nachts een verdachte indruk maakte bij het voorbij lopen langs de woningen in een witte middenstandswijk, pas dan wordt de geest ‘wakker’, en willen deze lui ook gelijk militant gaan worden, want die gebeurtenissen hebben hen wel gegrepen en hen echt kwaad gemaakt;RACISME!!!!!!!HELP!!!

  Maar ook zulks gebeuren, is onderdeel van het bewustzijnsproces, maar zover hoef het niet te komen, wanneer je durft om het kwaad NU !!! alvast bij de wortels aan te pakken, inplaats van om eerst met haar feest te gaan vieren en nog met de kinderen op 5 december.

  Think again.

  nb. Niet persoonlijk bedoeld, ’t’is alleen dat men mijn ‘point’ begrijpt.

  Tan bun.


  Maak melding
 36. Meneer Godfried….ik respecteer uw mening.
  Democratie op de eerste plaats.
  Maar wie kaatst moet de bal verwachten.
  Het vieren van sinterklaas is een kinderfeest en heeft niets met discrimminatie te maken !!Kleine kinderen
  genieten van de grappige pieten.Maar kleine kinderen vinden zwarte voetballers en andere zwarte sportlieden ook zeer goed en stoer !!
  Wat vind u daar nou van,meneer Godfried??
  Please….wees trots op je kleur en tevreden.
  Een blanke weet dat een kleurling qua intelligentie ook zijn meerdere kan zijn.
  Een blanke weet dat een kleurling in de showbusiness hoger scoort dan hun.
  Een blanke weet dat….(vul zelf maar in)
  Dus wat is nu het vieren van sinterklaas….
  Meneer Godfried…aub stop onmiddellijk met
  het oever-en nutteloos gezeur.
  Per slot van rekening wil ik met duidelijkheid vermelden dat ook de blanke,
  een broeder is van een kleurling.
  Er is dus geen discrimminerende gedachte
  achter dit onschuldige kinderfeest.


  Maak melding
 37. Wat een geleuter, Codfried. Je bent jezelf duidelijk kwijt vent.

  Jammer! Ik was eens rustig aan t surfen op de site CARAIBISCHE.STARTPAGINA en ging eens bij alle caricomlanden op bezoek. Wat ik te zien kreeg was ERG uitnodigend. Mooie stranden, lekker eten, enz. Klik ik vervolgens op de Surinaamse site, wordt ik verwelkomd door zo’n stomme topic. WHAT A WASTE….


  Maak melding
 38. ben zelf een zwarte surinaamse en elk jaar speel ik de rol van zwarte Piet. Ik vind het erg leuk om te doen, mijn zwarte Surinaamse vriendinnen zijn van plan dat volgend jaar ook te doen, dus de groep is groeiende en gelukkig maar. Groetjes, Jessica


  Maak melding
 39. Beste mensen,
  Laten we realistisch blijven, Sinterklaasfeest is een kinderfeest en heeft van oorsprong absoluut geen racistisch karakter. Helaas wordt dat tegenwoordig anders geinterpreteerd….
  Die lollige Piet is door de schoorsteen gekomen en door het roet zo zwart geworden. Kortom heeft niets met rascisme te maken. Sinterklaasfeest dient voor vertier, laten we dat gewoon zo houden.
  Druk kunnen we ons beter maken over zaken die er wél toe doen!
  Vriendelijke groet,


  Maak melding
 40. Poehhhhhhhh, pffffffffffffff, wat een ophef.
  Het woord neger zou van negeren zijn afgeleid en moest uit de Dikke van Dale geschrapt moeten worden.
  Negerzoenen mocht ook al niet meer.
  En elk jaar zijn er weer een stelletje heet gebakerden die over de Sint en zijn Zwarte Pieten moeten janken!
  Maar ondertussen worden de kado’s wel gekocht voor de kinderen. Hypocretie ten top!
  Kom kom mekkeraars van dit kindefeest, zullen wij Hindustanen ook eens wat zeggen over het woord koeli dat bij schering en inslag worden gebruikt en niet alleen door de
  suriafro’s maar ook door andere Surinamers en de Hollanders.
  Maar de Hindustanen zijn niet zo kleinzielig en gaan verder en janken niet over dat woord koeli, dat door de jaren heen voor hen een scheldwoord is geworden.
  Koeli betekent sjouwer, pffffff dus al die Hindustanen die, arts, specialist, advokaat, rechter, econoom, etc. etc. zijn dus koeli’s.
  Voor wie zijn ze aan het sjouwen? Voor de Suri-afro’s? Zelf willen ze als koning en konigin behandeld worden, want ze zijn vroeger toch zo slaafs behandeld.
  Getver, stelletje zieligerds, zeuren dat ze altijd en immer worden gediscriminieerd, terwijl ze zelf de Hindustanen koeli noemen.
  Moet je ze ook horen hoe ze over de Hollanders praten en over de Antillianen.
  Shame on all of you!

  So Sad!


  Maak melding
 41. Codfried..mi boi ik kan zien dat vele zwarten, wit zijn geworden.
  Jammer, jammer,jammer ze gaan de andere zwarte pakken en in de zak stoppen..voor de witte sint.


  Maak melding
 42. Meneer Glenn Codfried,
  Je vindt het racistisch ben ik met je eens. Vind je het niet racistisch als de Afro-nederlandse; Afro-surinaanse vrouwen hun haren laten blonderen en pruiken opzetten die niet bij hun horen. Waarom lopen de Afro-nederlandse vrouwen niet in nederland half bloot zoals in Afrika en in het binnenland van suriname. Probeer te begrijpen dat je een neger bent en blijf. Hoe noem je een blanke? Is het geen bakra of blanke of zijn het Blonde Nederlanders of Gladde Nederlanders. Surinamers kent geen racisme maar door idioten als Codfried worden ze benaderd. Lang Leve de Ingie’s; Djoekas; Koelies; Japa-nesie; Chi-nesie; Cre-joro. Weg met Glenn Codfried


  Maak melding
 43. Die blanke Amerikaan (reactie 26) heeft zeker nooit de (Amerikaanse) Black and White Minstrels Shows gezien. Hij had dan wel anders gepiept.
  En dan anderen ervan beschuldigen dat zij
  “mentally retarderd” zijn. Je moet maar durven.

  Binnenkort vieren wij de geboorte van het Kindeke; een roomblank kind, zoals altijd wordt afgebeeld.
  Ben benieuwd tot welke PIETluttigheden dat aanleiding zal geven.

  Zouden wij altijd maar achter de verkeerde zijn aangelopen?

  Gun ieder zijn (over)gevoeligheid.
  Per slot van rekening heeft iedere gek zijn gebrek.


  Maak melding
 44. Beste broeders en Zusters,

  Al surfende op het web, zijn wij in deze discussie binnen komen vallen. Wel… na de verschillende reacties op deze topic te hebben beoordeeld komen wij simpelweg tot de conclusie dat de meeste respondenten die een zg. zwarte schuilnaam dragen en zich als Zwarte Surinamers voordoen dat niet zijn. Daar durven wij op te wedden. Het leidt dan ook geen twijfel dat dit forum net als vele andere geheime organisaties (denk maar aan verzekeringsbedrijven, hulporganisaties, banken, telefoonmaatschappijen, kerken, enz.) een bepaald doel nastreeft nl. de status quo in stand houden. Peilen, meten, controleren, spioneren, enz. Vele Surinamers zijn zich er niet van bewust welke taktieken er worden toegepast om uw gedrag in kaart te brengen. Wel dit is er een van. Sommigen die op deze fora reageren worden ervoor betaald en bouwen rustig een pensioen op. Dit is een manier om de voor -en tegenstaanders van een bepaald systeem in kaart te brengen. Via moderne technieken ben U zo te achterhalen. Ik zal U veel leed besparen met deze informatie. U weet dat U tegenwoordig makkelijk aan informatie kan komen, maar soms kan het voorkomen dat door uw onwetendheid, U dingen doet die voor U en Uw nakomelingen zeer destructief kunnen zijn. Het belangrijkste is dat U bereid bent deze handelingen, gebruiken enz. erkent en daarmee stopt. Ik verwacht dat zij die aan het werk zijn om een bepaald systeem instand te houden deze inleiding als futuliteit of gebazel zullen typeren. Mensen haal uw hart op en doe uw werk.

  Om terug te komen op het sinterklaas en piet discussie. Velen van deze reageerders zijn zelf sinterklaas, piet hein, nakomelingen van leopold II, koeli’s, creolen, pa’is, allochtonen, slaven, kleurlingen, pieten, inboorlingen, heidenen, inferieuren, wilden, beschavinglozen en “negers”. Enkele zijn respectvolle Afro….vul maar in.

  U ziet dat wij gepoogd hebben om de negers op gelijke niveau op te schalen met sinterklaas, aangezien zij een equvalent van elkaar zijn. Het woord neger wordt namelijk nooit met een hoofdletter geschreven, net als negerland, stinkdier, hond enz.

  Een neger zal alles in het werk stellen om het belang van zijn meester veilig te stellen. Ook al zouden zij hun moeder of broer of kind ervoor moeten omleggen of verkopen.

  Daarom geef ik enkele van deze gelijk door te stellen dat er op de wereld ergere dingen gebeuren. Geen wonder, want deze misstanden worden bijna altijd door negers en zwarte pieten veroorzaakt.

  Malcolm X zei eens “U dient een onderscheid te maken tussen de huisslaaf en de veldslaaf”. De huisslaaf zal alles in het werk stellen om huisslaaf te blijven ook al wordt hij tot in zijn ziel vernederd, hij zal vrezen voor zijn eigen vrijheid.

  Carter J. Woodson zei ” When you control somewone’s mind you don’t have to care about his actions. You don’t have to tell him to leave, or…..( zoek de informatie op a.u.b)

  Wij vinden het vrij moedig van Glenn Codfried dat hij deze uitspraken in’negerland’gewaagd heeft. Het land is na 31 jaar nog steeds niet bevrijd van sinterklaas, wat verwacht je anders van de zwarte pieten. Wij zijn zeer somber gesteld over de toekomst van de zwarte pieten in ‘negerland’. Met de komst van de Chinezen, Brazillianen en andere bevolkingsgroepen is het begrijpelijk dat zij hunkeren naar de vernietigende bescherming van hun meester. Op dit momnet zijn zij de meest achtergestelde groep in het land.En het verval vindt met rasse schreden plaats. Geen wonder dat zij zo jaloers zijn op de naar Nederland vertrokken zwarte pieten.

  Maar laat mij hun geruststellen. De zwarte pieten in Nederland vormen net als hun broeders in negerland, ook de meest achtergestelde groep. Hun kinderen worden nu al beschouwd als de lastpakken van de natie in de toekomst.

  Van een zwarte piet hoef je weinig te verwachten. Het is niet verwonderlijk dat Nederland op bepaalde gebieden erg coulant omgaat met deze pieten. Want stelt U zich voor dat als alle zwarte pieten zouden vertrekken naar negerland, wat er met de economie zou gebeuren. Wie zou het vuile werk willen verrichten? Wie gaat het puin en de ophaaldiensten bemannen, bron bere enz doen? Wie gaat het allerlaagste werk uitvoeren?(dat wordt tegenwoordig vaak door de zg. intellectuele pieten gedaan). Ongeacht hun opgedane kennis op de hogescholen in Nederland of tegenwoordig een enkele afgestudeerde op de universiteit moeten zij een laaggstudeerde sinterklaas boven zich op het werk als leidinggevende accepteren. (Denk aan het spyschologisch effect van het sintfeest)

  De positieve dingen voor zwarte piet:
  1 Het is een feest ( daar leven zwarte pieten van)
  2 Een hele week lang per jaar mogen zij zich uitsloven voor hun kinderen.
  3 Een week per jaar mogen zij aantonen welke waarde zij voor sinterklaas betekenen.
  4 Dankzij zwarte piet verdient sinterklaas elk jaar binnen een week miljoenen euro’s
  5 Het hele jaar door zie je haast geen zwarte mensen op een positieve wijze op de Nederlandse televisie. Dankzij sinterklaas mogen zij een hele week per jaar op de buis hun nederigheid, ijverigheid ,loyaliteit en dankbaarheid voor hem vertonen.
  6 Dankzij sinterklaas mogen zij hun plaats in de maatschappij aan het gehele volk bevestigen.
  7 mag u zelf invullen.

  Kijken wij naar de rest van de pieten in de wereld dan komen wij tot de conclusie dat het enige land waar sinterklaas problemen zal ondervinden America is. Daar zijn de meeste zwarte mensen net als wij, piet af, en zullen natuurlijk een gevaar betekenen voor sint. In America wordt dit racistisch feest wel gevierd maar integenstelling tot de rest van de zwarte pieten-landen, viert sinterklaas zijn feestje op aangepaste wijze. Geen zwarte piet of nep zwarte piet durft zich op deze wijze te vertonen.

  zwarte pieten in de rest van de wereld maken er overal een potje van. Het is niet verwonderlijk want sinterklaas heeft genoeg tijd in het jaar om manieren te bedenken hoe hij de software van de zwarte pieten kan manipuleren waardoor zij slechts afhankelijk van hem kunnen zijn. Via zijn verdiende miljoenen investeert hij in zaken zoals ik hierboven heb genoemd.

  De stammen oorlogen, de landen oorlogen, de pharmacuetische industrie, en het bewust creeren van ziektes zoals AIDS, EBOLA, de valse inenting programma’s, het manipuleren van voedingsmiddelen, het vergiftigen van de mensheid d.m.v drugs, alcohol, en andere verslavende middelen (cola, Chocolade, Koffie enz), de spychiatrie en haar leugens, de Verenigde Naties, de Wereldbank, Alle geheime diensten, scholen en universiteiten enz. enz. zijn in handen of worden gecontroleerd door een kleine familie die slechts 1% van de wereldbevolking vormt. Wie anders nl. de familie van sinterklaas.

  Wij kunne er van meepraten omdat wij zwarte pieten waren, maar dankzij de scholing van sint en onze interesse naar de oorzaak van zijn macht en rijkdom hebben mogen meekijken in de keuken van sinterklaas. Hierdoor hebben wij veel van zijn recepten en ingredienten leren bestuderen. Ook hebben wij ons zelf kunnen bevrijden door onze software te resetten en proberen wij op dit moment de geest te opnieuw te spiritualisren en het lichaam te reinigen van het gif van sinterklaas welke hij op criminele wijze in de kelen van miljarden drukt. Dit proces is zeer ingewikkeld en vergt zeer precisie en tijd. Niet elke zwarte piet is fysiek alsook mentaal instaat dit offer te brengen. velen zullen een poging wagen, maar zullen gauw ermee ophouden omdat de code om de kuur vol te houden moeilijk te decoderen is. Daarom zal echte vrijheid voor zwarte piet een grote bedreiging vormen voor sinterklaas.

  namens DyaDyaman (Bewustzijnsbeweging)
  [email protected]

  ps. zwarte piet kent tegenwoordig inderdaad geen kleur meer….


  Maak melding
 45. Daar gaan wij weer,zwarte Pieten.
  Dhr Codfried moet eens ophouden met het gezeur over zwarte pieten,u zult het u hele leven blijven, mee maken dat zwarte pieten bij onze feest hoort.
  En wees blij voor u negers,dat zij een keer in het jaar aktief worden,dan doe zij ten minsten, toch wat van onze geld.
  dus Dhr Godfried blij maar lekker zeuren.
  vr gr cees..


  Maak melding
 46. Tja de Surinamers (zwarten),zijn de enige allochtonen in Nederland,die denken dat ze door de blanken worden geaccepteerd en als gelijke gezien worden echt ze denken dat ze ook blank zijn hahahhaha dream on fellows.

  Als men enkel de sinterklaas liedjes beluisterd,zit bol van racisme,sinterklaas kom maar binnen met je KNECHT,maar tja de Surinaamse zwarten ZIJN graag KNECHTEN.
  Dan heb ik diep respekt voor de Antillianen,ze vieren dit belachelijke feest niet,ze zien het juist als een herinnering aan de slavernij,dat willen de blanken absoluut in ere houden.De Antillianen maken zich niet belachelijk om hahahahaha als zwarte piet te spelen(KNECHT),heb je ooit van je leven,zo zie je maar weer hoe graag ze(jessica)KNECHTEN willen zijn,succes er mee,ik hoop dat je vriendinnen wijzer zijn.

  E.Buitenman prachtig verwoord,ik hoop dat Uw reactie doordringt tot de zwarte Surinamers.

  En tegen al de zwarte voorstanders van het Sinterklaasfeest zou ik willen zeggen:Wie anders als kinderen kunnen gebruikt worden om een slaventraditie in ere te houden THINK.


  Maak melding
 47. Laat een ieder die kritiek heeft op het Sinterklaasfeest eerst ten strijde trekken tegen Kinderporno en sexueel misbruik van kinderen, kinderarbeid en allerlei ander onrecht en gruwelijkheden die kinderen worden aangedaan…

  stelletje zeikerds!


  Maak melding
 48. ‘Om terug te komen op het sinterklaas en piet discussie. Velen van deze reageerders zijn zelf sinterklaas, piet hein, nakomelingen van leopold II, koeli’s, creolen, pa’is, allochtonen, slaven, kleurlingen, pieten, inboorlingen, heidenen, inferieuren, wilden, beschavinglozen en “negers”. Enkele zijn respectvolle Afro….vul maar in’.

  Zelf het woord negers tussen aanhalingstekens plaatsen en het woord koeli’s dan.

  Deze persoon is dus zelf een racist.
  Man ga eens voor de spiegels staan en neem je zelf van top tot teen in ogenschouw!

  Alleen maar zeikerds en jankerds met hun gezeur over de Sint en zijn Zwarte Pieten.
  Wat hebben ze toch een minderwaardigheidsgevoel.

  So Sad!


  Maak melding
 49. Wat een slap gelul. Sinterklaas een Nederlands feest ? Kom nou, wie naar het Journaal eergisteren heeft gekeken dat bondskanselier Merkel van Duitsland president Chiraq ontving samen met ja!!!! Sinterklaas dus. In Noord-Duitsland wordt Sinterklaas gewoon gevierd, echter bij mij weten zonder Zwarte Piet.Overigens vind ik dat men moet ophouden dit kinderfeest in de racistische sfeer te betrekken. Alleen mensen die zich minderwaardig voelen nemen er aanstoot aan. Wees trots op jezelf en afkomst.


  Maak melding
 50. De mening van “Cees”nr.48 is een mening.
  Nogmaals democratie op de eerste plaats.

  Maar dit is een mening van de allerdomste klasse.
  Duidelijk een mening van iemand die in plaats van op te letten in de klas(vroeger)….zijn tijd besteed heeft aan oerstomme gedachten en activiteiten.

  Denk eerst na(als je het kan)om je mening te geven en zonder bepaalde bevolkingsgroepen
  te kwetsen.
  Jij zegt dat negers niets doen…maar jij doet nog veel minder en daarbij bevestig je je domheid.
  Maar beste “cees” we leven in een democratisch land…je domheid is je vergeven.


  Maak melding
 51. Geachte redactie,

  Ik zat die reacties te lezen en dacht bij sommigen plotseling van; hadden we meer van die ‘doe-mensen’ als Glenn Godfried in ons midden, dan al die praters, die het niet durven een poot uit te steken in het belang van hun kinderen en kleinkinderen.

  Ik bedoel, al jij Sinterklaas leuk vind, waarom stoor je je dan aan, of voel je diep in je onderbewustzijn toch, dat ergens iets niet klopt met dit zogenaamd feest.

  Ik bedoel ga dan maar feesten met die Klukluxclan-achtige man met zijn rode mutsje op en speel maar knecht voor hem. Neem je kinderen mee, eet en drink, pak je cadeautjes uit en geniet “slimmerik”, in de hoop dat je eens wakker mag woorden en zien hoe gemeen de duivel kan zijn. En in welke gedaantes hij zich aan jou en je kinderen kan manifesteren. Je houdt van cadeautjes noooooo, vooral voor de kinderen nooooooo, zwakkeling die je bent!!!!!!!, KNECHT!!.

  Maar dat was Jezus van Nazareth gelukkig niet. Trouwens, lees je Bijbel; Jezus heeft in de woestijn, deze bespoeving ook mogen meemaken, maar gelukkig had Hij die gast gelijk door. Maar acht, sommigen neigen niet als Jezus te willen zijn, omdat zij overbelast zijn met een inferieurgevoel van hier tot Bersaba (katibo toch)

  M.a.w.: Als je je voelt als een knecht, praat je ook zo en gedraag je je ook zo. En het verschil tussen een huisslaaf en een veldslaaf merk je aan zijn houding, net als bij die bekende reclame op de Nederlandse TV over de Landmacht: Geschikt of ongeschikt, Kunta of Tobi.

  Kijk naar David in de Bijbel, die had GEEN inferieurgevoel, en Goliath bleef liggen.

  Kijk naar Kain, die had WEL een inferieurgevoel, en dode zijn broer Abel uit pure stommiteit.

  En jij met je inferieurgevoel, begrijp je nu hoe gevaarlijk je bent in ons midden, dus laat me weten wie je bent, opdat ik je in naam van God uit de weg kan gaan, totdat ik mag merken dat je uiteindelijk toch het licht het mogen aanschouwen.

  Trouwens, het is nooit te laat. Gods molen maalt langzamm maar zeker.

  Dus tot ziens in de ‘bewustzijnswereld’ en……. vrolijk feesten dan maar.

  Ps. vergeet je pepernootjes niet, zo heten die dingen toch?.


  Maak melding
 52. Voor alle donkere surinamers die zich gediscrimineerd voellen heb ik het volgende te melden:
  Ik ben mijn voorouders uit india zeer dankbaar dat zij naar Sur zijn vertrokken aldan niet als contractarbeiders of slaven. Als dit niet was gebeurd, vraag ik mij af in welke sloppenwijk ik nu zou wonen in India, als ik uberhaub zou bestaan.

  Mijn beste zwarte landgenoten. Wees blij dat de slavenperiode heeft bestaan en nu is afgeschaft, anders was je misschien nu in Afrika honger aan het leiden!!!!.

  WEES TEVREDEN WAT JE NU HEB/BEN


  Maak melding
 53. Dit is geen verhaal maar waargebeurt.
  Ik zat op Sinterklaas avond in de metro op weg naar huis, en ook toevallig in ’t laatste wagon. En op een gegeven moment keek ik om me heen en zag dat er op dat moment toevallig alleen maar zwarte mensen of mensen met een kleur in die zelfde wagon zaten.
  En JA HOOR….., bij de volgende halte stap een Zwarte Piet binnen en het duurde niet lang of een paar Hip Hop broeders van me begonnen te mopperen.Niemand heeft wat tegen Zwarte Piet gezegd of bedreigd, maar ik heb nog nooit eerder in m’n leven gezien dat iemand zich op zo’n manier niet op zijn gemak voelde, en het leek als of het eeuwig duurde voordat de metro de volgende halte had bereikt. Piet stapte gewoon uit,en toen brak er een enorm gelach uit. Ik heb zelf in geen tijden zo gelachen, ik lach nu nog steeds……….!
  Achteraf vroeg ik me zelf af, wat er op zo’n moment in zo’n jongen omgaat, was ’t z’n geweten of dacht hij dat hij verkeerd bezig was? We zullen het nooit weten.
  Maar ja…… dit wou ik met jullie delen lieve mensen.

  EN HET IS ECHT WAARGEBEURT.

  Ruben.


  Maak melding
 54. @ 55
  Wat een achterlijke denkwijze!
  Wat denk je van deze: De Joden mogen blij zijn met de Holocaust, omdat de staat Israël gesticht is!
  En, het is lijden!

  Je bent gewoon een stomme baboe!


  Maak melding
 55. Geachte heer of mevrouw Ruben,

  Ik was zeer blij met uw verhaal. En zo merk je dat ook sommige ‘zwarte pieten’ onder ons, ook zelf last hebben van die rol van piet en infeite diep in hun hart weten of voelen dat dat ding niet goed is. Maar kennelijk niet weten denk ik, hoe zij er onderuit moeten komen. Ze voorzeren zich of laten zich voorzeren door een zogenaamde vriend, wit of zwart.

  Het moment dat een witte collega of vriend mij zou vragen om op 5 december zwarte piet te spelen, dan zou dat voor mij gelijk duidelijk zijn dat die collega of vriend, het eerder nooit met mij gemeend heeft. Dus dat hij al die tijd infeite gewoon een huigelaar was. En wat dat betreft laat ik je het ook direct weten, misschien is dat de reden geweest dat men het nooit waagde ‘fu tyari doroay kon na mi.

  Ik heb eerder ook in witte bedrijven gewerkt en dat doe ik op dit moment nog, maar ik moet eerlijk bekennen dat nog nooit, let wel, NOG NOOIT!!! een collega of leidingevende mij gevraagd heeft om voor hem of haar zwarte piet te spelen op 5 december.

  Let wel, NOG NOOIT!!!!!

  En waarom niet denk ik; bika tigri sabi pe a e krasi en gogo.’

  Sommige ptata’s kunnen soms gewoon door de ziel van sommige zwarten kijken en inschatten van; die kan je gebruiken en die niet, bij die wel, maar bij die hoef je het beslist niet te proberen, en hoe dan;

  Omdat het niet moeilijk hoef te zijn om een huisslaaf te onderscheiden van een veldslaaf.

  Het is net als (verborgen) racisme; Aan de houding van iemand kun je zien en vaak ook voelen dat je hier te maken hebt met een dubueuse persoonlijkheid, dat ‘racisme’ kan heten. Je hoeft het maar even tijd te gunnen om er achter te komen.

  Net als bij haat of liefde, je kan het voelen of merken, maar je moet wel geloven wat je waarneemt of voelt, zolang het tegendeel niet bewezen is.

  Lees ook: ‘Het Heft in Eigen Hand’ van de psychologische schrijver: Wayne Dayer.

  Free your mind!! Maak het licht aan, zodat je beter kunt zien waar je moet lopen, maar ook wie je vrienden zijn en wat zij om je heen bekokstoven.

  Free your mind NOW!!


  Maak melding
 56. Ik vraag mij af of mijn landgenoten van elkaar houden.Ik beproef een zekere spanning.
  Soms geven we onze mening als kippen zonder koppen.
  Ik wordt er niet goed en ook niet vrolijk van.Man man….de hele wereld lacht ons uit .
  Reden: We lullen veel maar we zeggen weinig !!
  Gaan jullie maar lekker bloedworst en fladder
  eten.


  Maak melding
 57. Waarom het Sinterklaasfeest anno de jaren 2000 niet iets aanpassen? Op een danige manier dat het niemand tegen de borst stuit.
  Wat neemt dat van ons weg?Vanaf de jaren vijftig blijven wij maar alle kritiek negeren.Wat is wijsheid ?

  Ter geschiedkundige informatie :

  “Op 5 december 1957 werd ik wakker en zag allemaal mannen met geweren op straat. Een vriendin van Shell zou bij mij koffie komen drinken, maar zij kwam niet. Zij had haar tafelzilver in een luier verstopt en was hals over kop verdwenen, weg uit Indonesië. Alle consulaten moesten dicht. We belden elkaar allemaal op en informeerden bij elkaar wat er aan de hand was”, vertelt Constance Huydecoper.
  Soekarno liet op deze Sinterklaasdag officieel een uitwijzingsbesluit uitgaan dat gold voor vrijwel alle Nederlanders. Zij moesten het land uit. Dat wierp een zwarte schaduw over de Sinterklaasviering. Het feest verliep vanwege alle spanningen die dag al heel anders dan voorgaande jaren. Zo was het al jaren de gewoonte dat de burgemeester van Jakarta de witgebaarde bisschop officieel ontving en een rondtocht maakte door de stad. Deze keer moest de bisschop verstek laten gaan. Het Sinterklaasfeest werd verboden. Het was immers een puur Hollands feest, waar ook nog eens de blanke Sinterklaas boven de zwarte knecht stond.Jaren lang bleven de Nederlanders de kritiek die de Indonesiers hadden over o.a. hun gevoelens van onderdrukking die steeds tijdens de 5 dec.periode te boven kwamen negeren. In naam van het kind werd het kolonialisme,imperialisme en de slavernij ,volgens de indonesiers samengesmolten en door de Nederlanders in feestje vermomd .De Nederlanders bleven volgens het volk , koppig doorgaan de gekleurde mens, te treiteren met hun zoals laatsgenoemden het noemden krenkende racistiche feest.

  Hendrik Bouwer werkte bij de Deli-Spoorweg-Maatschappij (DSM) en ondanks het officiële verbod op de Sinterklaasviering, lukte het hem toch in het geheim het feest bij DSM te organiseren.
  Na Sinterklaas kwam de uittocht van veel Nederlanders op gang. Zij probeerden een plekje op één van de boten te bemachtigen en lieten vaak huis en haard achter. Niet iedereen vertok tegelijkertijd. Anneke Koopmans, wiens man bij de KPM werkte zegt: “Ik ben met mijn zoon vertrokken, net voor kerst in 1957. Net als alle andere vrouwen van het KPM personeel. Het was héél erg op die boot. We zaten allemaal onder het dek en moesten daar ook eten. Het was echt armoetroef op die boot”.
  Libert Hol vertelt dat zijn ouders pas besloten te vertrekken toen de ziekenhuizen geen Hollandse patiënten meer wilden opnemen. Hendrik Bouwer kreeg op 27 december te horen dat hij binnen 24 uur weg moest zijn uit Indonesië. En Lily Philippi stond op oudejaarsavond, 31 december 1957, met een klein mandje vol kleren te wachten op een bus, om te repatriëren. De bus bracht haar en anderen naar de haven van Surabaja, waar ze op de boot stapten.
  Op één van de boten werkte Carla Meek als maatschappelijk werkster. Zij moest onderweg zoveel mogelijk informatie verzamelen over de achtergrond van de passagiers. Op basis van die gegevens maakte zij met haar team een onderverdeling van de repatrianten in groepen: “Als iemand bijvoorbeeld een bepaalde ziekte had, kon die persoon het best ingedeeld worden in een pension in de buurt van een ziekenhuis waar die ziekte behandeld kon worden”.
  De repatrianten kwamen in opvanghuizen terecht, verspreid over heel Nederland. Lily Philippi kwam met de boot aan in Singapore en vloog eind januari met het vliegtuig naar Nederland: “Het was hartje winter en ijskoud. Op schiphol moesten we trainingspakken aantrekken die ter plekke werden uitgedeeld. We hadden zelf niets bij ons. De volgende dag bracht een bus ons naar Zuid – Limburg. Dat wist ik natuurlijk niet, maar ik zag na uren rijden ineens steenkolenmijnen uit het busraampje. Ik vroeg waarom ik zo eindeloos ver weg gebracht werd, waarop de buschauffeur antwoordde: “maar meiske, ge benne toch rooms katholiek”. Lily Philippi woonde van haar 15e tot haar 18e in het pension in Zuid Limburg.
  In januari 1958 arriveerde Hendrik Bouwer ook in Nederland. Hij moest direct door naar een vakantieverblijf van DSM in Blaricum. Het kostte hem veel moeite om in Nederland werk te vinden:”Ik was te oud en ik telde gewoon niet mee”.
  Na veel inspanning en met doorzettingsvermogen lukte het zowel Lily Philippi als Hendrik Bouwer om in Nederland werk te vinden. Dat was de basis voor een nieuw leven in een nieuw Land. Om de herinnering aan hun eigen land en cultuur levend te houden, bezoeken ze nu nog regelmatig de zogenaamde “Masoek Sadja”, de Indische inloopdagen, waar ze met vele lotgenoten in een toch enigszins weemoedige sfeer Indonesische hapjes eten en bingo spelen.


  Maak melding
 58. Waar is het misgegaan met het geschiedenisonderwijs dat deze mensen een karikatuur maken van anderen, en opvoeren als de knecht van zichzelf: een blanke man?


  Maak melding
 59. Van een gewelddadige geschiedenis waarin zwarte mensen alleen maar iemands knecht konden zijn, en absoluut geen rechten hadden, hebben we in de 21e eeuw een volksfeest waarin de knecht pérse zwart moet zijn, en geen andere kleur mag hebben. Hoe bizar is dat? En hoe leg je dat uit aan de mensen die gevochten hebben voor de rechten van zwarte burgers?


  Maak melding
 60. M E N S G E N O T E N,

  nou ja als wij geen landgenoten zijn zoals sommigen denken, dan zijn wij in ieder geval allemaal mensen.

  Het gaat niet om S I N T E R K L A A S, het gaat om de zwarte knecht van hem,

  DESNOODS is Wilders Sinterklaas , als hij maar geen zwarte pieten heeft, want die slavernij is allang afgeschaft.

  Geniet van het feest wes verstandig L I E F HE B B EN maakt ons mensen P R A C H T I G en K R A C H T I G in deze woelige wereld.


  Maak melding
 61. lees the quote van Harriet Tubman.

  I freed a thousands of slaves, I could have freed a thousand more if only they knew they were slaves.


  Maak melding
 62. Aan allen
  Kinderen discrimineren niet hebben daar ook geen enkel doel bij.
  Het zijn de volwassene die de discriminatie in stand houden ,en gebruik geen onzin dat blanken tactieken verzinnen om zwarten te misleiden.
  De enigen die misleiden zijn de zwarten zelf.
  Je hoeft allen maar de waterkant te bezoeken en je hebt gegeten en gedronken rasime discriminatie voert hier de boven toon
  Haal eerst een boomstam uit je eigen oog voordat je een splinter uit een a meer zijn oog haalt.
  Ik krijg zo langzamerhand het idee dat als ze een blanken zie ze naar de wc moeten.
  Kom naar Nederland dan je de hele dag op de wc zitten(ik druk me bij deze netjes uit)en dan silvana Simons die wordt zo emotioneel als men het over slavernij heeft ,ik !kan me voorstellen dat jij daar nog niet over heen bent Jesus.
  Er komt een tijd ,en u zult het zich herinneren,als wij geen zwarte Piet mogen hebben ,dan scheiden wij er uit om Sinterklaas te spelen
  Groet


  Maak melding
 63. De meeste Surinamers zijn weldegelijk bewust van het racistische karakter van het Sinterklaasfeest, vandaar dat dit feest al in de zeventiger jaren is afgeschaft, en in plaats van Sinterklaas is er nu kinderdag op 5 december.

  Het Sinterklaasfeest is VERBODEN op openbare scholen, maar is geherintroduceert door winkel Nikita, en wordt gevierd op enkele particuliere scholen, om zuiver commerciele doelen. Ook de feestwinkel Sweetheart, promoot het Sinterklaasfeest, en je kan dus gaan winkelen in Sweatheart onder begeleiding van racistische Sinterklaasliedjes:”ook al ben ik zwart als roet, ik meen t wel goed.”

  Surinamers maken zich niet druk om het Sinterklaasfeest, omdat er geen racisme is in het land. Pas als men naar Nederland gaat en merkt dat hun kinderen zwarte piet worden genoemd, en huilend thuiskomen, beseft men dat dit kinderfeest, niet is voor donkere mensen. Veel hindostanen en javanen denken dat zij gevrijwaard zijn van dit racisme, maar in Nederland zien de blanken alle kleurlingen als zwart, pas dan beseft men dat we allemaal moeten strijden tegen racisme.

  De witte mensen die beweren dat zwarte Piet geen racistische figuur is, zijn oneerlijk. Vraag aan je kinderen waarom ze donkere kinderen zwarte piet noemen, dan krijg je het antwoord.

  De hele wereld ziet nu hoe onverdraagzaam ze zijn, omdat Sylvana Simons er geen doekjes om wind, mag ze voor hen doodgaan. Ik vind Sylvana een GEWELDIGE VROUW!! POWER SYLVANA GA DOOR SHOW THEM!!


  Maak melding
 64. Sorry, Wij hebben andere dingen aan ons hoofd dan dit soort gelul over zwarte piet. Wij besteden onze tijd nuttiger omdat er voor ons dringendere issues zijn die opgelost moeten worden. Zij die Sinterklaas willen vieren verfoei ik ook, maar dan gaat het om het feit dat het m.i. maar een stom buitenlands feest is (net als Halloween). Dat hoeven we niet over te nemen, aan te nemen of in stand te houden. En omdat ik niet achter het beginsel van het feest sta, interesseert dat zwarte piet gedoe me ook niet. Gediscrimineerd voel ik me niet/nooit want ik weet wie en wat ik ben. ik laat mij geen etiket opplakken en ik laat me niet in een hoek drukken. Zo alleen ben je vrij en mind, body & soul. Dan kan je een standpunt innemen van “fuck the rest”


  Maak melding
 65. Nog nooit zoveel racisme meegemaakt als in Suriname.
  Als de een iets lichter van huidskleur is dan de ander moeten ze elkaar al niet. Alle etnische groepen blijven op zichzelf en kunnen elkaar niet luchten of zien.Kijk als er verkiezingen zijn.
  Maar het Sinterklaasfeest was altijd heel gezellig. Diegene die zich nu hieraan storen moeten eens over hun minderwaardigheid gevoel heen stappen.


  Maak melding
 66. Liep vandaag door Paramaribo, dus het Sinterklaas feest is allang voorbij. In een uur tijd ben ik vijf keer aangesproken met ” he kaaskop geef wat doekoe ( of hoe je dit schrijft).”
  Sta in de Anton de Komstraat voor zijn geboortehuis de tekst te lezen wordt bijna bedreigt omdat ik geen geld geef omdat ik de slaven nazaten niet waardeer. Beste mensen. Ik ben blank de meesten van u hebben een andere kleur aan de buitenkant. Maar kijk eens hoe uw mooie land wordt verdeelt door rasisme. De boscreolen en de stadscreolen haten elkaar om over de andere groepen maar te zwijgen. Ik heb veel respect voor de persoon Anton de Kom die in 1945 in een Duits concentratiekamp is omgekomen omdat hij in het Nederlandse verzet zat. Wist u niet zeker. Wat weet u precies van de bisschop die die zwarte jongens hielp om samen met hem presentjes uit te delen. Had hij die jongens moeten beledigen door ze wit te maken?
  Haal Sylvana a.u.b. Terug naar Suriname. Deze dame heeft geen schoolopleiding afgemaakt. Heeft geen enkel contract uitgedient en maakt zich als persoon onmogelijk. Ga aan het werk om weer trots op uw land te zijn en probeer de bijna 70% van uw landgenoten die nu in dat verderfelijke Nederland zitten over te halen weg te gaan uit dat verschrikkelijke land?
  Dat gaat niet lukken vrees ik voor u want ze voelen zich ook met hun donkere huidskleur gediscrimineerd.


  Maak melding
 67. Als ik al deze reacties zo lees, krijg ik de indruk dat bijna niemand hier wat van slavernij af weet. Om te beginnen waren er in de loop der tijden veel meer blanke slaven dan er ooit zwarte zijn geweest. Voornamelijk door noord Afrikaanse piraten, die de tijdens hun raids op Europese steden, gevangen genomen blanken, als slaven doorverkochten aan arabieren. Daarom is het interessant het artikel te lezen via onderstaande link.https://tallsay.com/page/4294967892/er-zijn-meer-blanke-slaven-verkocht-aan-noord-afrika-dan-zwarte-slaven-aan-blanke-landen-deel-dit-artikel-aub
  Zijn de blanken daardoor in een hoekje gaan zitten huilen ? Neen, zij hebben dat verleden achter zich gelaten, en zijn toekomstgericht door gegaan. Steeds weer het verleden oprakelen brengt je niet vooruit, het remt je af. En wat discriminatie betreft van zwarten die in witte landen wonen; als je gelijk behandeld wil worden zoals diegenen om je heen, moet je ook leven zoals diegenen om je heen. Dat betekent je best doen op school en je studies afmaken. Later op het werk je taken punctueel uitvoeren, en respect tonen voor je oversten. Wil je in een blank land gerespecteerd worden, dan zal je je als een blanke moeten gedragen. Kan je dit niet, ga dan naar een zwart land dat minder eisen stelt aan zijn werknemers. Maar kom niet zeuren dat je blanke baas liever iemand te werk stelt die meer voldoet aan zijn eisen dan jij. En wat racisme betreft, dat is echt geen monopolie van de blanken. Dat zie ik elke dag als ik in Suriname ben.


  Maak melding
 68. In Suriname kennen wij gelukkig nog geen discriminatie zoals ze dat in Nederland kennen. Discriminatie is in Suriname nog een onschuldig ding. Je maakt elkaar uit voor dit en dat als je boos wordt, maar Surinamers zijn eenmaal niet dagelijks boos op elkaar zoals men dat in Nederland wel is. Tja, voer voor psychologen, hoe gedraagt een kudde mensen zich als ze keer op keer op een bepaalde manier behandeld worden?


  Maak melding
 69. Daarom hebben wij in Suriname er ooit KINDERDAG van gemaakt, maar er zijn een paar leeghoofdige ondernemers die het Nederlands sentiment hier proberen aan te wakkeren om te kunnen verkopen! Wie wilt niet aan ex pats met een vette portemonnee verkopen? In Suriname kan alles, je betaalt met €’s , met U$ of SRD, je kan de boel voor de gek houden hier, want de gemiddelde Surinamer is te goed gelovig en achtergesteld t.o.v. internationale ontwikkelingen buiten de Surinaamse landsgrenzen.


  Maak melding
 70. Als je op een Turk of een Marrokaan lijkt in Nederland wordt je al snel met de nek aangekeken of anders niet behandeld in je voordeel zoals een AUTOCHTONE gelijke in kwaliteiten, skills etc..Maakt niet uit als je GEEN Turk of een Marrokaan bent, je hoeft er maar op te lijken.

  Als een bakra in Suriname klaagt dat hij wordt belaagd door bedelaars, junkies etc., dan komt dat niet alleen door zijn uiterlijk, maar vooral door de wijze waarmee hij ermee omgaat met zijn Bakra accent.

  Ik ken genoeg witte Surinamers (Boeroe’s ga de Surinaamse geschiedenis maar na) die niet met zich laten sollen door bedelaars en junks. Als ze hun bek open trekken weet die bedelaar of die junk meteen dat hij niet met een Bakra te maken heeft en hij kiest zijn pad.

  Bakra’s staan erom bekend om in Suriname (zieke) straathonden te aaien, te knuffelen, zich te laten likken en een broodje voor ze te kopen. Wat denk je dat die bedelaar of junkie van je wilt dang?


  Maak melding
 71. Zelfs Amerikanen en de rest van de wereld vinden jullie IDIOOT met het in stand houden van een eeuwenoude traditie die in deze tijdgeest niet meer opgaat! Volgens mij fronsen de Ku Klux Klan leden zelfs de wenkbrouwen als ze over het in ere houden van St. Nikolaas en Zwarte Piet traditie ergens aan de Noordzee horen!


  Maak melding
 72. Die lummels die gaan demonstreren waar kinderen vanaf twee jaar komen. dit vind ik een hoeren debat,
  Weten jullie wat racisme is, Dat is in het hele Afrikaanse Continent, Azie, Oost Europa,
  Praat een keertje daarover.
  Ga die kinderen niet pesten godverdomme,


  Maak melding
 73. Lieve mensen,
  Ik heb in 1954 mijn dienstplicht vervuld in Suriname. Heel veel contact gehad met de bevolking zowel Marons als indianen. Opgegroeid in Holland als oudste zoon in een gezin van 14 kinderen, heb ik van mijn ouders meegekregen dat alle mensen gelijk zijn ongeacht welk ras. Thuis was het sint.Nicolaas geweldig. Vader bracht er spanning in ,zwarte Piet was gewoon een knecht van de Sint. (Het woord knecht had was een gewoon woord. Het zelfde als boerenknecht, schildersknecht, timmermansknecht, etc.) Het had niets met rascisme of slaven te maken. De Sint, kwam uit Spanje en zwarte pieten waren zwart als roet van de schoorsteen. Ik hield van de bevolking .In mijn vrije tijd zat ik graag bij een gezin met opgroeiende kinderen, Moeder Vrieze (Creoolse
  vrouw) was weduwe en werkzaam in de kathedraal. Zij was voor mij een tweede moeder. en bezorgd voor mij dat ik niet in verkeerde gelegenheden teregt kwam. Daar ben ik haar nog dankbaar voor. In 2008 heb ik deelgenomen aan een aardwetenschappelijke expeditie in Suriname met o.a. Proffesor Theo Wong als organisator. Het heeft mij ontroerd , te zien hoeveel er veranderd was, indiaanse kindertjes die vroeger nog naakt liepen, nu in school-kleding te zien. (ik heb wel even een traantje gelaten. Overigens heb ik geen enkele moeite als er wijzigingen komen in het uiterlijk van Pietermansknecht.
  Met vriendelijke groeten,
  Gijs Keizer.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES