Home Onderwerpen Gezondheid Veel Surinamers hebben tekort aan vitamine D

Veel Surinamers hebben tekort aan vitamine D

12

De helft van de Hindoestaanse Surinamers in Nederland en ruim 40% van de creoolse Surinamers heeft een vitamine D tekort. Dit blijkt uit recent onderzoek van de GGD Den Haag en het VU Medisch Centrum onder 613 mensen tussen de 18 en 65 jaar.

Ook andere niet-westerse allochtonen in Nederland (waaronder Turken en Marokkanen) hebben een tekort aan vitamine D. Het tekort komt bij bijna evenveel mannen als vrouwen voor. Bij autochtone Nederlanders heeft 5,9 procent een vitamine D-tekort.

Dat het percentage bij niet-westerse allochtonen zoveel hoger ligt, komt mogelijk door een afwijkend voedingspatroon. Vitamine D zit in voeding als vette vis en margarine en wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht. Een tekort kan leiden tot spierpijn, spierzwakte en botafwijkingen.

12 REACTIES

 1. habibi
  weer zo,n verkoopstunt van vd visboer + marganine fabrikant. Massala en trassie en vaak naar Su op vakantie..?
 2. Ahi-boi
  Mi-boi rotzooi of niet, of pillenboer of visboer..of strand. Maar ja een beter voorstel men weet het maar doet niks de beleidsmakers in Ned. Voorstel nogmaals 2-3 keer p/j. met 3 weken vakantie in Su.(betaaldverlof)
 3. mightymike
  weer zo'n kut onderzoek, surinamers waaronder ik eten zeker vis en hebben margrine op ons brood, zoniet koken wij mij die. en tja............zon heb je hier niet alleen soms in de zomer. en tja tegenworodig is elke margrine voorzien van vitamine d, tenminste als je die op je brood hebt. trouwens hoe weten ze dat nou alweer, niemand heeft mij wat gevraagd. maar goed
 4. peter
  niks voedingspatroon. Eerder minderwaardigheidscomplex. Zwarten willen wit worden. Dus de zon vermijden.
 5. natalia
  Vitamine D tekorten leiden tot ziekten. Dat Surinamers problemen hebben met hart en vaatziekten is allang bekend. Veel mensen schuwen de zon want stel je voor dat je zwart(er) zou worden, dan hoe dan....Al dat joodse bloed of die 'hoge'kasten...ja dat zijn onze problemen. Boter op brood en minder masala of okersoep en meer zalmballetjes wil ook wel helpen. En voor wie naar Suri wil gaan moet maar zijn eigen portemonaie open trekken.
 6. bobby
  Ze hebben altijd iets te lullen over su in ned terwijl de ned tot hun nek vol zitten met heleboel ziektes waarvan wij su nog nooit hebben gehoord laten ze eerst die grote balk uit hun ogen halen voorts ze die splinter in onze ogen willen verwijderen
 7. No bemoei
  Dat is de reden waarom zoveel hindoestanen hele donkere vlekken om hun ogen hebben. Dit heb ik van enkele geleerden uit India, die ik hier in de VSA ken.
 8. Get a life
  Kennelijk zijn Surinamers nog interessant genoeg om over te lullen (zie reactie 6)of bij een onderzoek te betrekken. Wacht maar tot wij worden doodgezwegen; dan is het hek pas van de dam. Een bezoek aan www.voedingscentrum.nl lijkt mij raadzamer dan het soms domme gezwets op deze site.
 9. yakuza
  Vitamine D ontstaat door tekort aan zonlicht...... Schijnt hier in Nl dan de zon veel..?? Ik ga gelukkig mintens 2x per jaar naar Suri vorig jaar wel drie keer...en nee, ik zit NIET in de uitkering, maar werk hard en doe Financiëel Rechtspositie binnen een Ministerie. Geen vooroordeel hieronder, maar de keiharde waarheid... Bij Turken en Marokkanen vind ik het NIET vreemd dat ze gebrek hebben aan vitamine B daar ze van top tot teen gekleed lopen... en als je burka draagt, natuurlijk gaat geen wind en zonlicht je lichaam bereiken. Deze mensen stinken ook nog in hun eigen gekweekte zweet (en dat meestal zonder te werken)hahahaha..... groeten en kusjes aan alle Marokkaanse en Turkse dames.... hahaha Yakuza
 10. yakuza
  mijn excuses....het moet gebrek aan vitamine D zijn en NIET vitamine B die Marokkanen en Turken hebben....zoals ik verwoorde in mijn reactie.. Dus sorry, niet boos worden....Fatima, Gatiedja, Najma, Gunaj Mohammed, Hassan, Ahmed...e.a. hahahah.. gr. Yakuza