zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidVeel Surinamers hebben tekort aan vitamine D

Veel Surinamers hebben tekort aan vitamine D

-

Does Travel - naar Suriname

De helft van de Hindoestaanse Surinamers in Nederland en ruim 40% van de creoolse Surinamers heeft een vitamine D tekort. Dit blijkt uit recent onderzoek van de GGD Den Haag en het VU Medisch Centrum onder 613 mensen tussen de 18 en 65 jaar.

Ook andere niet-westerse allochtonen in Nederland (waaronder Turken en Marokkanen) hebben een tekort aan vitamine D. Het tekort komt bij bijna evenveel mannen als vrouwen voor. Bij autochtone Nederlanders heeft 5,9 procent een vitamine D-tekort.

Dat het percentage bij niet-westerse allochtonen zoveel hoger ligt, komt mogelijk door een afwijkend voedingspatroon. Vitamine D zit in voeding als vette vis en margarine en wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht. Een tekort kan leiden tot spierpijn, spierzwakte en botafwijkingen.

opening
Fernandes Express
BODO Party

12 REACTIES
 1. Mi-boi rotzooi of niet, of pillenboer of visboer..of strand.

  Maar ja een beter voorstel men weet het maar doet niks de beleidsmakers in Ned.

  Voorstel nogmaals 2-3 keer p/j. met 3 weken vakantie in Su.(betaaldverlof)


  Maak melding
 2. weer zo’n kut onderzoek, surinamers waaronder ik eten zeker vis en hebben margrine op ons brood, zoniet koken wij mij die. en tja…………zon heb je hier niet alleen soms in de zomer. en tja tegenworodig is elke margrine voorzien van vitamine d, tenminste als je die op je brood hebt. trouwens hoe weten ze dat nou alweer, niemand heeft mij wat gevraagd. maar goed


  Maak melding
 3. Vitamine D tekorten leiden tot ziekten. Dat Surinamers problemen hebben met hart en vaatziekten is allang bekend. Veel mensen schuwen de zon want stel je voor dat je zwart(er) zou worden, dan hoe dan….Al dat joodse bloed of die ‘hoge’kasten…ja dat zijn onze problemen. Boter op brood en minder masala of okersoep en meer zalmballetjes wil ook wel helpen. En voor wie naar Suri wil gaan moet maar zijn eigen portemonaie open trekken.


  Maak melding
 4. Ze hebben altijd iets te lullen over su in ned terwijl de ned tot hun nek vol zitten met heleboel ziektes waarvan wij su nog nooit hebben gehoord laten ze eerst die grote balk uit hun ogen halen voorts ze die splinter in onze ogen willen verwijderen


  Maak melding
 5. Dat is de reden waarom zoveel hindoestanen hele donkere vlekken om hun ogen hebben. Dit heb ik van enkele geleerden uit India, die ik hier in de VSA ken.


  Maak melding
 6. Kennelijk zijn Surinamers nog interessant genoeg om over te lullen (zie reactie 6)of bij een onderzoek te betrekken. Wacht maar tot wij worden doodgezwegen; dan is het hek pas van de dam.

  Een bezoek aan http://www.voedingscentrum.nl lijkt mij raadzamer dan het soms domme gezwets op deze site.


  Maak melding
 7. Vitamine D ontstaat door tekort aan zonlicht……
  Schijnt hier in Nl dan de zon veel..??
  Ik ga gelukkig mintens 2x per jaar naar Suri
  vorig jaar wel drie keer…en nee, ik zit NIET in de uitkering, maar werk hard en doe Financiëel Rechtspositie binnen een Ministerie.

  Geen vooroordeel hieronder, maar de keiharde waarheid…
  Bij Turken en Marokkanen vind ik het NIET vreemd dat ze gebrek hebben aan vitamine B daar ze van top tot teen gekleed lopen…
  en als je burka draagt, natuurlijk gaat geen wind en zonlicht je lichaam bereiken.
  Deze mensen stinken ook nog in hun eigen gekweekte zweet (en dat meestal zonder te werken)hahahaha…..

  groeten en kusjes aan alle Marokkaanse en Turkse dames…. hahaha

  Yakuza


  Maak melding
 8. mijn excuses….het moet gebrek aan vitamine D zijn en NIET vitamine B die Marokkanen en Turken hebben….zoals ik verwoorde in mijn reactie..

  Dus sorry, niet boos worden….Fatima, Gatiedja, Najma, Gunaj
  Mohammed, Hassan, Ahmed…e.a. hahahah..

  gr.
  Yakuza


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES