Controle Schiphol treft drugsuitvoer uit Suriname

15

PARAMARIBO, 2 dec – De honderdprocent-controle op de Nederlandse luchthaven Schiphol schijnt enig effect te sorteren. Dit zegt onder-inspecteur Humphrey Naarden, woordvoerder van het Korps Politie Suriname, KPS. In 2006 is een afname te bespeuren van het aantal slikkers van cocaïnebolletjes ten opzichte van de voorgaande twee jaren.

“Ik kan het niet hard maken, maar de honderdprocent-controle op Schiphol heeft wel een rol gespeeld bij de afname”, zegt Naarden tegenover de Times of Suriname. In Suriname wordt gewerkt met de ervaring die door de jaren heen is opgedaan met slikkers. Er wordt een profiel gehanteerd waar de meesten aan voldoen. Onder meer kan frequent reisgedrag een aanwijzing zijn.

Ook wordt vaker gebruik gemaakt van valse reisdocumenten. Bij de aanpak wordt ook veel gebruikt gemaakt van tips uit de samenleving. ”Ik vermoed dat er aardig wat mensen onopgemerkt voorbijgaan en dat niet alle slikkers worden opgepakt. Vandaar dat ze doorgaan met slikken in de hoop dat ze niet betrapt worden”, aldus Naarden. Tot het derde kwartaal van dit jaar zijn 112 slikkers gevat.

In het eerste kwartaal waren het er drieënveertig, in het tweede achtenvijftig en in het derde eenentwintig. Het totaal in 2004 bedroeg 268 en in 2005 werden 178 slikkers aangehouden op de Johan Adolf Pengelluchthaven. Vorig jaar waren er onder de aangehoudenen eenenvijftig Surinamers. Het aantal Nederlanders bedroeg 112. Voor dit jaar zijn eenenveertig Surinamers aangehouden en drieënzestig Nederlanders.


15 REACTIES

 1. ik ben 28 nov terug gegaan naar nederland ik heb met martinair gevlogen en kwam aan in nederland op 29 nov.ik kon na controle van mijn pas zo door lopen en dacht zo hoord het,ik heb helaas niet gekeken wat er achter mij gebeurd is ik hoop dat die mensen net zo behandeld zijn als ik,het geeft mij dan een prettig gevoel,mocht het zijn dat ik door mocht lopen omdat ik een bakra ben,dan vind ik dat een rot streek en ik voel me gediscrimineerd,als er mensen zijn die dit lezen van de zelfde vlucht meld het dan hoe je behandeling was.groetjes leo.


  Maak melding

 2. Deze fucking bolletjes slikkers verpesten het voor de Surinamers. Nu worden zelfs ministers de dupe van deze klootzakken. Wordt het niet de hoogste tijd om de doodstraf in te voeren voor deze CRIMINELEN!!!!!!! Minister van justitie, officieren van justitie en rechters a.u.b. verhoog de straffen voor deze mislukkelingen!!!! Vene, doe iets en geef NIET Nederland de schuld van de 100% controle.


  Maak melding

 3. Wat toevallig dat deze meneer net nu met deze uitkomsten komst. Doorgestoken kaart of toeval???
  Ik vraag me af of deze meneer ook weet wat impact hiervan is op de totale drugsbestrijding in Nederland (als grootste exportland van XTC en doorvoerland van drugs)??. Een paar procenten misschien of nog minder??


  Maak melding

 4. Gewoon goed en veel drinken en eten. Daarnaast, als ze je lichamelijk willen onderzoeken: vraag maar naar een scan!
  Daarom, altijd 1 of 2 dagen voordat je weer moet werken vertrekken!


  Maak melding

 5. Ben net uit Suriname terug van een heerlijke vakantie. Jammer dat het vakantie gevoel bij aankomst in Nederland, door de 100% controle, wordt weggehaald. Men houdt met niet rekening. Zelf de ouders met kinderen worden niet ontzien. Voor de controleurs op schiphol is iedereen een potentiele slikker. Gelukkig kon ik na 1 uur wachten de vanuit de slurf doorlopen. Bij de bagageband wordt je als vee begeleid naar je bagage. Dit gebeurt door een omhoog gevallen ambtenaartje die het leuk vindt om mensen te kleinneren. Maar ja, ook die mensen doen hun werk, wel jammer dat ze dat doen met mijn belasting geld. Naar mijn mening kan het allemaal sneller en efficienter, zoals in Suriname. Kort en krachtig.


  Maak melding

 6. ik ben in aug ook terug gekomen van su , ik werd ook gecontroleerd, maar wel vernederd .
  mij werd gevraagd als ik schulden had , als ik alementatie betaalde ,wat ik verdiende, met wie ik samemwoonde en nog meer van die vragen , ik heb toen aangegeven dat ik zelfstandige ondernemer was ,en als hij wilde weten wat ik verdiende moest hij dat maar bij de belasting navragen,waarop hij antwoorde als ik zo begin zou hey nog lang voor mij gaan duren voor ik naar buiten kon. ik heb hem toen gevraagd of hij mij dan niet gelijk door de schan kon halen ,maar dat was toen niet mogelijk. in de wachtruimte zaten alleen maar donkere mensen , ik vond dat niet normaal. als ze dat doen moeten ze het alle vlugten doen die op schiphol landen , want ikdenk niet dat er alleen maar vanuit su wordt gesmokeld , dan kunnen we zien hoe lang schiphol nog zal bestaan met al die langdurige controle . dus alle vlugten honderprocent.
  cobra


  Maak melding

 7. Mi gado Krepie nr.2 Kong law, peerkie no di foe jipie ing. Krepie jammer, onoe di sie dati joe no sabie asanie sang ding di karie algemeen belang…Geef Ned. niet de schuld. mi-boi er is nu hasj, xtc, heroine vanuit Ned in Su. ra-ra hoe kan dat.Dus amehoela krepie…tang pi joe di.


  Maak melding

 8. wat een gezeur over 100% controle vragen jullie je niet af hoe dat is gekomen door onze eigen su broeders en maar nl de schuld geven denk na mensen


  Maak melding

 9. Wij zijn op maandagochtend 20 nov. uit Suriname teruggekeerd met Martinair. Toestel was voor minder dan de helft gevuld.
  Zaten binnen een uur na de landing in de trein naar huis. Heb nog nooit zo snel de luchthaven kunnen verlaten.

  Heb overigens de controles nooit als denigrerend ervaren maar misschien heb ik wel een olifantenhuid.

  P.S. ik heb (ook) een donkere huidskleur!


  Maak melding

 10. Staman en Daal,
  blijf kruipen voor die saka saka’s. Dankzij de zichzelf respecterende Suri’s die hun bek wel hebben open getrokken kunnen jullie nu met je slijmerige smoel zeggen:…”Ik zat binnen een uur na landing al in de trein” of “Ik vond de controle’s niet denigrerend”.. Ga zo door. Anderen halen de kastanjes wel voor jullie uit het vuur.


  Maak melding

 11. Hasj hond…
  Je doet je naam alle eer aan. Misschien moeten ze je naar zanderij sturen om daar die Suri’s (slikkers) op te sporen. Ik geef Nederland helemaal niet de schuld van dit alles!!! De oorzaak ligt bij onze marron broeders die de slikkers zijn!!! We moeten de dingen zeggen zoals ze zijn!!!


  Maak melding

 12. Ben op 29 november j.l. weer teruggekeerd met KLM uit Suriname op Schiphol.
  Ik kon na controle van mijn pas zo door lopen en heb niets negatiefs ervaren.
  Al was ik gevisiteerd sowhat als je niets te verbergen hebt is er niets aan de hand.
  Dat de controle bestaat is uit pure noodzaak laten we dat niet vergeten.


  Maak melding

 13. Nr. 9 en 10 mi no lobie drugs, anga mi no di doe drugs torie,dus asanie sang tramang di doe mi no wannie habie nex te maka nanga a sanie datie..
  Mikie ding mang graboe ding ogrie mang ,maar ding moesoe libie ding boeng wang nanga rust.

  Knoop dit in je bovenkamer..Tranga jesie joe.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.