Suriname voert mensenrechtenvonnis wel uit

0

PARAMARIBO, 30 nov – Suriname voert het mensenrechtenvonnis rond de moordpartij in het bosnegerdorp Moiwana wel degelijk uit. Dit zegt minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie. Het is dan ook niet waar dat de regering zich niet heeft ingezet voor verdere uitvoering na de publieke verontschuldiging in juni. Integendeel, alle zeilen worden bijgezet.

Door verschillende instanties wordt gewerkt aan onder meer de wederopbouw van Moiwana. Dit laatste en de berechting van de verantwoordelijken voor de legeraanval op 29 november 1986, behoren tot de onderdelen van het vonnis. Het is vorig jaar uitgesproken door het Inter-Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten.”Het is beslist niet zo dat we niets doen”, zegt Santokhi.

Een deel van de 1,2 miljoen dollar voor de wederopbouw wordt binnenkort beschikbaar gesteld. Het is een kwestie van tijd of de rest van het vonnis zal zijn uitgevoerd. Nabestaanden hebben zich eerder beklaagd over het lage tempo van uitvoering. Bij de herdenking in Moiwana is het er ruig aan toegegaan. Een bezoeker kreeg amok en vernielde een deel van het monument dat er wordt opgezet.

Volgens voorzitter Patricia Meulenhof van het Fonds Ontwikkeling Moiwana wordt nog even gewacht met de start van bouwactiviteiten. Er wordt eerst nagegaan hoeveel mensen bereid zijn terug te keren. Na de moorden zijn de meeste bewoners gevlucht naar buurland Frans Guyana of naar Paramaribo. Een aantal heeft nog te lijden van trauma’s en angst voor de overheid.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.