Suriname moet tempo Moiwana-vonnis opvoeren

2

PARAMARIBO, 28 nov – De nabestaanden van de Moiwana-slachtoffers blijven ontevreden over de naleving van het vonnis van het Inter-Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten. Dit zegt woordvoerder André Ajintoena. De publieke verontschuldiging van de regering en de uitbetaling van smartengeld alleen zijn niet voldoende. Er is lang genoeg gewacht.

“Als de regering nu geen harde toezeggingen doet, gaan we in actie en zullen we het Inter-Amerikaans Hof opnieuw benaderen om de staat Suriname onder druk zetten om het vonnis uit te voeren,” zegt André Ajintoena tegenover de Ware Tijd. Er wordt met niets minder genoegen genomen dan uitvoering van het gehele vonnis, inclusief de vervolging van de verantwoordelijken.

Manschappen van het Nationaal Leger hebben op 29 november 1986 tientallen inwoners van het dorp Moiwana neergeschoten tijdens een zoekactie naar rebellen van het Jungle Commando. Het Inter-Amerikaans Hof heeft onder meer bepaald dat er een monument opgericht dient te worden en een fonds voor wederopbouw. Volgens Ajintoena is er nauwelijks communicatie over vorderingen bij de uitvoering.


2 REACTIES

  1. Heel goed dat de ene partij zo nadrukkelijk vraagt ,eist dat dat er wat moet gedaan worden met de nabestaanden vande moiwanna ramp!!De eerlijkheid echter gebied ze ook te eisen dat gene dat door hun vriend en toenmalige leider brunswijk heeft doen plaats vinden in de indiaanse dorpen verderin het zuiden warbij de broeders van de mooiwanna gasten die indiaanse vrouwen verkrachtten en vernederden!! LAAT JULLIE NU MAAR DAAR OVER UIT jullie wilden een zinlose oorlog voeren toen kregen jullie die !Nou niet lopen zeiken over verontschuldigingen jullie begonnen!!!


    Maak melding

  2. Meneer André Ajintoena heeft groot gelijk! Er is de bewoners van Mooi Wana een zeer groot onrecht aangedaan door het Nationaal Leger dat hier op een gruwelijke en bloedige wijze is opgetreden. Niet het leger van Brazilie, niet het leger van Frans-Guyana of welk ander land dan ook, maar de eigen krijgsmacht heeft weloverwogen tientallen onschuldige burgers vermoord. Dat er twintig jaar na dato door de democratische instituties in Suriname nog geen recht is gedaan, is zo mogelijk een nog grotere schande. Het is diep triest dat Suriname keer op keer gestraft lijkt te worden met volstrekt onkundige en ongeïnteresseerde ministers en andere bestuurders. De leiding van het land houdt zich liever bezig met de reorganisatie van het leger en met kritiek op de controles op Schiphol. De doden van Mooi Wana draaien zich om in hun massagraf.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.