Evaluatie sectordoelen Suriname stuit op structuur

5

PARAMARIBO, 27 nov – Evaluatie van Suriname’s sectordoelen, nodig voor het bepalen van de wijze van ontwikkelingssamenwerking met Nederland, stuit op structurele beperkingen. Dit stelt overheidsconsultant Hans Lim A Po. De overheidsorganisatie is te hiërarchische, regels zijn verouderd, en er is sprake van ondercapaciteit.

Ook verloopt de communicatie gebrekkig tussen overheidsinstanties onderling en met de private sector. De evaluatie verloopt dan ook stroef. “Er wordt verondersteld dat er een goed netwerk bestaat, maar dat klopt niet. Alles wijst erop dat het grootste probleem ligt bij het gebrek aan vaardigheden en onvoldoende kennisgehalte. Ook is de interne overheidsorganisatie niet meegegaan met de tijd”, zegt Lim A Po tegenover de Ware Tijd.

De evaluatie moest dit jaar zijn afgerond om in 2007 te bepalen of Suriname definitief afziet van de sectorale hulpbenadering. Deze heeft tot nog toe niet de gewenste resultaten opgeleverd, ondanks de besteding van honderden miljoen euro’s. “Eén van de belangrijkste factoren is, dat geen van de sectoren over voldoende capaciteit beschikt om de plannen uit te voeren”, aldus Lim A Po.


5 REACTIES

 1. de non kwaliteit heeft het in suriname van kwaliteit gewonnen, zie daar het ontwikelingsresultaat

  politieke loyalisten op plekken die door deskundingen ingevuld dienen te worden

  if you pay peanuts you get monkeys

  echt leiderschap gaat ten koste van bloed, zweet en tranen, wil de echte leider opstaan?


  Maak melding

 2. Heer Lima-po men weet het, men doet niks, uw roep is ook geen motivatie.

  U weet waarom, uw bemiddeling in heel wat zaken zijn ook mislukt…Steeds waren de anderen slimmer en wijzer… Mijn vraag is alleen: wie werkt wie tegen..

  Dus mi boi no verzin torie, joe sabie, herie sranang sabie, maar oenoe sidon drapi en di mikie a gron pina.

  Tevens joe sidon drapi foe spang joe zakka en boeng stevig toe.

  Daarom no zoekoe foe no law no wang soemoe.


  Maak melding

 3. Deze consultant zegt iets wat iedereen al weet. Bij de Overheid wordt je niet aangenomen op basis vanm jouw capaciteiten, maar wordt je voor een baan “geregeld”. Velen zitten op een plek waar ze niet thuishoren, maar wat maakt het uit. Men wordt aan het eind bvan de maand toch betaald voor het niets doen. De gemiddelde Surinaamse ambtenaar is communicatief slecht onderlegd en aangezien men toch wordt geregeld doet kennis van zaken er niet toe. Dit anno 2006. Mensen laten we ophouden met deze rommel en personen aanstellen die wel over de benodigde kennis en de voor de job benodigde vaardigheden beschikt, zelfs als die niet tot een van de politieke partijen behoort. Gewoon back to basics en geen nepotisme. Dit laatste heeftnog nimmer tot vooruitgang geleid of ik moet wat hebben gemist van de wereldgeschiedenis. Vergis ik mij of is Surimane gewoon ergens in vastgeroest(seti mi egi sma-cultuur)of weet men het gewoon niet meer. Ik denk een mix van beide namelijk degeen die geregeld wordt is een “egi sma”, maar zonder kennis van zaken en de “regelaars” zijn al lang dolende.


  Maak melding

 4. Wordt het geen tijd dat een paar euro-suri,s de zaak even op de rit zetten in su?
  Niet om de mensen daar de les te lezen, maar om een voorbeeld te geven hoe het ook anders kan.

  Afo-sen-sie


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.