Surinaamse media: intro auteursrechten te abrupt

8

PARAMARIBO, 23 nov – De introductie van auteursrechten in Suriname dreigt te abrupt te geschieden, wat een bedreiging is voor het voortbestaan van particuliere media. Dit stellen media-eigenaren en managers. De hoogte van aangekondigde maandheffingen zijn een regelrechte aanslag op het bedrijfsbudget. Een drastische koerswijziging lijkt de enige manier om een ramp te voorkomen in medialand.

De abrupte houding van de op aangeven van de overheid opgerichte Stichting Auteursrechten Suriname, Sasur, zal verlaten moeten worden. De media staan een geleidelijke invoering voor. “Het fenomeen auteursrechten is geheel nieuw voor Suriname en de infrastructuur moet nog ontwikkeld worden”, zegt radiobaas Werner Duttenhofer. Er wordt geen rekening gehouden met de lokale realiteit.

Daarom is protest aangetekend tegen de voornemens van Sasur. Die heeft eenzijdig maandtarieven vastgesteld van minimaal achthonderd euro voor media die muziek en beelden uitzenden van leden. Met de inkomsten zullen royalty’s worden betaald. De mediabazen willen met hun nieuwe vereniging Radio- en Televisiebedrijven Suriname betrokken worden bij alle relevante besluitvorming.


8 REACTIES

 1. O ja lekker zonder royalties betalen muziek afdraaien en verkopen. Houd je zelf voor de gek door te praten van een nieuw fenomeen. Jullie van de media weten drommels goed dat dit niet kan. Zelfs zijn jullie nooit met voorstellen gekomen om artiesten tegemoet te treden. Er is geen enkel programma om ze echt te promoten behalve suripop omdat zeker een aantal van jullie eraan verdient.Goedzo SASUR !


  Maak melding

 2. Geachte redactie,

  Waarom de Overheid, voornamelijk deze Overheid zich met dit soort zaken gaat bemoeien, stoort mij.

  Trouwens, wie stoort Sky-Radio bewust op bepaalde tijden via het internet in het buitenland, voornamelijk Nederland?

  Is dit een nieuwe mode of de intepretatie van sommigen omtrent ‘vrijheid van meningsuiting’ ?

  Het is een kritische radio station, zeker. En de omroepers blijken ook goed geinformeerd te zijn omtrent het maatschappelijk gebeuren in Suriname. Mijn complimenten, trouwens zo hoort het te zijn.

  Goed geinformeerd zijn, betekent kwalitatief nieuws voor de werkende man, echte nieuws. En het werd echt tijd dat een Surinaams medium zelf, het voorbeeld gaf, inplaats van te wachen op een buitenlandse krant of geroddel.

  En de uitzendingen van Sky-Radio, jongens mijn petje af. Jullie zijn een voorbeeld voor de Natie. I’m so proud, thank you,

  Soso lobi, wie jullie ook mogen zijn.

  En s.v.p. STOP DE RUIS OP SKY in het buitenland, wie dat ook moge veroorzaken.


  Maak melding

 3. Lekker he, nu de royalties betalen!!!!!!!
  Ik heb lekker veel advertentie kosten bij jullie betaald waarbij jullie veel muziek van anderen heb gebruikt.
  Nu betalen en mensen niet slecht beinvloeden.
  De zakjes gaan niet meer zo bol lijken, nietwaar?
  SAASUR ga zo door.
  Tom


  Maak melding

 4. Wat niet weet dat niet deert.
  Als SASUR geen eerdere oproepingen heeft gedaan aan de omroep zijn zij goed verkeert bezig om de deurwaarder naar ze te sturen. Als SASUR correct en gericht heeft gehandeld dan juich ik ze toe.
  Ik denk dat de rechter maar een goede uitspraak doet anders snijt hij zich lelijk aan zijn vinger. Het gaat om internationale wetgeving waar Suriname zich aan verplicht dient te houden.


  Maak melding

 5. Van wie is Millennium Discotheek.
  Van Werner Duttenhofer van Radio 10.
  Hij gebruikt op alle manieren muziek en nu gaat het anders moeten, want betalen moet je zeker. Het spijt me Werner. Je moest de Auteurs van Suripop niet veel voor de gek houden. 10000 exemplaren drukken voor een bedrag van 200 surinaams. Is toch belachelijk.


  Maak melding

 6. Als je jarenlang genoten hebt van andermans zweet en je krijgt op en duur te horen dat je ervoor dient te betalen, welke infrastruktuur wil je dan geleidelijk ontwikkelen.Welkom tot de geciviliseerde wereld! BTW. auteursrechten niet een nieuw fenomeen in Suriname. Had de OSKAT (componisten en arrangeurs organisatie) eind jaren tachtig geen leden afgevaardigd om zich te orienteren bij Buma/Stemra met als doel een organisatie als Sasur op te richten. Er kwam niets van de grond door boycot van dezelfde media. Ga door Sasur.


  Maak melding

 7. Het betreft sasur erger ik me heel lang.
  Het is een import product uit europa over-gewaaid.

  De heren sasur denk zoiets is er nog niet in suriname.
  Stemra-buma hier in ned.wordt ook door de horeca gehekeld.

  Dus de heren sasur denk effe een organisatie oprichten die nog niet in sur bestaat,
  en effe geld vangen.
  Wat iets in ned.werkt, hoeft niet perse ook in sur.te werken.

  Voorbeeld: Je gaat toch geen bont-jas dragen in sur, dat werkt niet!
  De heren sasur heeft zich verkeken, en onderschat.

  Sur.is lekker een vrij land, met weinig europese regels.
  Laat de regels in europa blijven, frans-guyana doet ;t niet, brits-guyana doet ’t niet.

  De heren sasur komt zeker uit ned, kan niet anders.
  Een echte surinamer gaat zoiets nooit doen, onbegonnen werkt.

  De heren sasur wil gewoon makkelijk geld verdienen.Punt uit!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.