Kritiek Nederlandse architect op Maretraite Mall

14
Veiling van de Maretraite Mall in Suriname ingetrokken
De Maretraite Mall in Suriname.

Het onlangs geopende winkelcentrum Maretraite Mall in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo is in alle opzichten levensgevaarlijk. Dit zegt de Nederlandse architect Gerben van der Vorm in het jongste nummer van het opiniemaandblad Parbode.

De bouwkwaliteit van het grootste winkelcentrum van het Caribisch gebied is volgens hem slecht, vergunningsvoorwaarden zijn niet nageleefd, terwijl de ramp bij een eventuele brand niet te overzien zou zijn.”

Het 10.000 vierkante meter metende winkelcentrum in het noorden van de stad is gebouwd door een onbekende Chinese aannemer. Het hele project riekt naar corruptie, omdat slechts een bestuursambtenaar een vergunning heeft afgegeven. De brandweer en andere autoriteiten zijn nimmer, zoals verplicht, geraadpleegd. Van der Vorm noemt het bouwwerk ‘een Chinese puinbak’ schrijft Cobouw Online.

14 REACTIES

 1. Misschien had de onlangs gearresteerde lijfwacht “Chico” van parlementsvoorzitter Somohardjo bemoeienis met de afgifte van de bouwvergunning. Vrijwel alles en iedereen die te maken heeft met Somohardjo riekt naar corruptie.
  En als er iets mis gaat bij de Maretraite Mall is de ramp niet te overzien.


  Maak melding

 2. Het Surinaamse roversnest moet helemaal schoongeveegt worden van merg tot been

  Ik zeg het nogmaals, het probleem is het dinosaurus monster dat Suriname al decenia regeert, de tandem NPS-VHP.
  Dit totaal niet vernieuwingsgezinde monster is debet aan zoveel ellende in Suriname.
  Ontmantel deze 2 van bloed doordrenkte corrupte partijen, die denken dat Suriname hun privébezit is en veeg hun partij congressen met bulldozers weg.

  Terwijl de rest van Latijns Amerika een revolutie oftewel een radicale verandering ondergaat slaapt het eiland Suriname onder leiding van het gewiekste monster NPS-VHP.
  Suriname is dan ook één van de meest perfecte dictaturen in Latijns – Amerika waar de regerende elite (NPS-VHP) al decenia lang de leiding uitmaakt zonder echt te vrezen voor oppositie.

  Surinamers moeten zich toch een keer afvragen waarom in Suriname de president niet rechtstreeks gekozen wordt zoals in de rest van Latijns Amerika maar via een ingewikkeld ondemocratisch getrapt stelsel.

  De gelijkenis met Mexico is groot daar waar het monster de PRI 70 jaar lang de dienst uitmaakte met een schijndemocratie.
  Waar zijn de Hugo Chavez en Evo Morales types in Suriname.

  Suriname Ontwaak!!!

  Gelukkig is degene die zichzelf Surinamer kan noemen.


  Maak melding

 3. De architect heeft gelijk. Het gebouw is echt troep. Ik vraag me af waarom de suri overheid nog geen onderzoek laat doen, door een onafhankelijke commissie. Er moeten eerst doden vallen.


  Maak melding

 4. Ook hier helaas weer een voorbeeld van slecht bestuur en slechte controle door overheidsinstanties in ons zo geplaagde land.
  Na de verschrikkelijk SLM-ramp in 1989 waarbij een Surinaamse onderneming zijn
  verantwoordelijkheden bewust is ontlopen
  en waarbij het overheidstoezicht compleet faalde, zou men beter moeten weten.
  Ik hoop vurig dat de overheid alsnog ingrijpt en ons hierdoor schreeuwende krantenkoppen over gewonden of nog erger, bespaard blijven.
  Overigens wel weer veelzeggend dat uitgerekend een Nederlandse architect ons moet wijzen op deze tekortkomingen. Hopelijk leidt dit niet tot gekrenkte trots bij de verantwoordelijke bestuurders waardoor noodzakelijk ingrijpen achterwege blijft.


  Maak melding

 5. Waarom heeft de brandweer tijdens de bouw niet opgetreden? Die macht heeft de brandweer. Slaapt de oppostie nog? Bij eventuele ramp moet de oppositie zich niet terug trekken en de wijzende vingers naar de tegenpartij richten.


  Maak melding

 6. in suriname is alles mogelijk.
  tjoekoe…..tjoekoe…..tjoekoe…..boem.
  boem is ho,zeggen ze in nederland.
  boem is no spang in suriname.
  tomorrow is just another day.
  safri no e tyari kaw na pen.
  zachte heelmeesters maken stinkende wonden.
  sarie torie….tjoekoe….doekoe….tjoekoe..
  ..doekoe…………


  Maak melding

 7. Als dit het gebouw is wat ik de afgelopen jaren in aanbouw heb gezien…Ik dacht nog, wat een ongelofelijk dunne steunpilaartjes, dunne vloeren etc. Zal wel een nieuwe bouwtechniek zijn, dacht ik nog. Je vraagt je maar weer eens af wie er weer te veel geld in zijn achterzak had zitten en dit prachtige project doorgang heeft laten vinden. Jammer


  Maak melding

 8. Die man moet niet lullen, hij moet zich bezig gaan houden met daken in nederland,als het even sneeuwt dreigt er instortings gevaar,glasplaten vallen naar beneden in een winkelcentrum,in rotterdam viel gewoon de helft van de gevel van een hotel naat beneden,er vallen doden door verkeerde bouwconstuctie’s,balkon’s storten neer,in Nederland wordt er nog veel meer gerotzooi in de bouw,ze vullen hun zakken en bouwen het zo goedkoop mogelijk,bouwfraude,nieuwbouw huizen krijgen scheuren aan de muren en ga zo maar verder.

  Of flipt die man dat hij niet zn zakken heb kunnen vullen met die Mall??
  Is die man verdrietig dat er nu niet gelijk meer een nederlander nodig is voor zulke dingen in Sur.

  Kijk naar China,die mannen hebben een stad vol hoge en mooie gebouwen daar neergezet,die weten heus wel waar over ze het hebben.

  Kijk hij kan best gelijk hebben natuurlijk maar volgens mij is het zo slecht nog niet,zoveel hout is er niet gebruik,meer steen,marmer enz.Volgens mij zijn er zelfs van die installatie’s die vanzelf gaan sproeien bij brand.


  Maak melding

 9. “De opschriften van de aanwezige brandblussers zijn alleen in het chinees! Dus die zijn alleen snel te gebruiken voor mensen die de Chinese taal machtig zijn. Dit is vragen om een ramp. In Nederland zou een dergelijk gebouw nooit open zijn gesteld voor het publiek.”

  Je kunt hieraan bemerken dat het land wordt geleidt door ongeschoolde randdebielen.
  Wie heeft hierop gecontroleerd en wat zijn de consequenties voor betreffende persoon. Of wordt deze overgeplaats naar een andere afdeling?


  Maak melding

 10. Jij winkelt ook gezellig Ricardo door de opschriften van de brandblussers te lezen.

  Niemand leest die dingen in Nederland,wie weet staat daar wel niks op,of iets in het Pools,want wie zegt dat die Polen veilig werken,dat ze goedkoop werken is bekend.

  En ten tweede Suriname is Nederland niet net zo als Nederland Amerika niet is wat ze wel graag zouden willen.

  Ik ben blij voor je dat Nederland niet door ongeschoolde randdebielen wordt geleid maar straks door een geblondeerde Wilders die je een schop onder je kont gaat geven.


  Maak melding

 11. Jij winkelt ook gezellig Ricardo door de opschriften van de brandblussers te lezen.

  Niemand leest die dingen in Nederland,wie weet staat daar wel niks op,of iets in het Pools,want wie zegt dat die Polen veilig werken,dat ze goedkoop werken is bekend.

  En ten tweede Suriname is Nederland niet net zo als Nederland Amerika niet is wat ze wel graag zouden willen.

  Ik ben blij voor je dat Nederland niet door ongeschoolde randdebielen wordt geleid maar straks door een geblondeerde Wilders.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.