Frans Guyana wil leren van malariabeleid Suriname

0

PARAMARIBO, 22 nov – Frans Guyana wil leren van Suriname’s malariabestrijding. Dit zegt ambassadeur Jean Marie Bruno van Frankrijk. De oosterburen zijn gealarmeerd door de grote verschillen in resultaten van de respectievelijke campagnes. In Suriname neemt het aantal gevallen drastisch af, terwijl Frans Guyana een stijging te zien geeft. Dat vraagt niet alleen om nader onderzoek, maar ook om maatregelen.

“We zijn erg benieuwd naar de oorzaak, wij willen ons goed laten informeren door de Surinaamse instanties”, zegt de ambassadeur Jean Marie Bruno van Frankrijk. Het Franse overzeese gebied wordt nog hevig geplaagd, met name in het binnenland. Er wordt daarom ook uitgekeken naar samenwerking. De Surinaamse aanpak kenmerkt zich onder meer door regelmatige bespuitingen in risicogebieden.

Ook worden op grote schaal met gifstof geïmpregneerde klamboes gebruikt. Sinds enkele jaren wordt ook snelle diagnostiek toegepast. Waar Frans Guyana nog het verouderde geneesmiddel kinine gebruikt, is in Suriname het effectievere Quartem al ingeburgerd. “We zijn een voorbeeld voor de wereld, van overal worden vragen gesteld over hoe wij het zover hebben gekregen”, zegt minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.