maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidSurinamers dupe van hervormingen zorgstelsel

Surinamers dupe van hervormingen zorgstelsel

-

Does Travel - naar Suriname

Ondernemer Chan Mohan vindt dat Nederland te ver is doorgeschoten met haar hervormingen van het zorgstelsel en (on)bewust groepen tot slachtoffers heeft gemaakt. Zo komen de in Nederland wonende Surinamers die ook jaren hun schouders onder de Nederlandse economie hebben gezet en na pensionering willen remigreren naar Suriname, van een koude kermis thuis.

In Nederland hebben ook zij altijd AWBZ premie betaald. De verzekerde remigranten konden tot en met eind 2005 hun zorg ook in het woonland inkopen en het budget werd afhankelijk van het kostenpeil van het woonland. Dit wordt in percentage t.o.v. kostenpeil in Nederland uitgedrukt. Voor Suriname geldt een indexpercentage van 48%. “Op zich een reële vaststelling”, meent Chan Mohan.

Per 1 januari 2006 heeft minister Hans Hoogervorst (VVD) in opdracht van de regering Balkenende (CDA + VVD + D66) de vorengenoemde regeling echter doorgehaald en hebben de remigrerende Surinamers sindsdien geen recht meer op verstrekkingen en vergoedingen uit het AWBZ-Fonds.

De remigrerende Surinamer is dan toegewezen op de zorgstelsel van Suriname, waar zij in geheel geen bijdrage aan heeft geleverd. Waar Nederland met “all hands on deck” bezig is om de betaalbaarheid van de zorg i.v.m. de toenemende vergrijzing voor de toekomst betaalbaar te houden, worden de remigrerende Surinamers hun rechten op de zorg afgepakt.

De voorzitter van Stichting Ter Bevordering van Toerisme in Suriname (TBTS), heer Chan Mohan en het Tweede Kamer lid van de SP, de heer Harry van Bommel zijn op zoek naar alternatieven die kunnen leiden tot een oplossing van het probleem. Gezien de complexiteit van de materie en op dit moment de drukke campagne van de heer Harry van Bommel, is afgesproken om na de Tweede Kamerverkiezing de draad weer op te pakken. Het zou mooi zijn als de SP in het volgende kabinet één van de coalitiepartners zou zijn, want dan zou het makkelijker zijn om na evaluatie van de alternatieven, de oplossing eventueel door te voeren.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

4 REACTIES
  1. alle aandacht wordt gericht op nieuwkomers, oudkomers worden aan hun lot overgelaten, ondanks dat zij zich hebben ingezet om hun kinderen op te voeden om een bijdrage te leveren aan de hedendaagse maatschappij, een vergeten groep de 50 plussers van nu.


    Maak melding
  2. Schandalig dat ouderen opnieuw worden gepakt door deze regering. Ze mochten jarenlang premie betalen en komen nu niet in aanmerking voor vergoeding. VOC-mentaliteit??


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES