Surinaams-Nederlands is een volwaardige taal

1

PARAMARIBO, 18 nov – Het Surinaams-Nederlands is een volwaardige taal met eigen spellings- en stijlregels. Dit zegt neerlandicus en universiteitsdocent dr. Renate de Bies. Op verscheidene punten wordt afgeweken van het Nederlands zoals dat in Nederland wordt gebruikt. De taal heeft verscheidene invloeden ondergaan, die het tot een op zich staand geheel hebben gemaakt.

De tijd voor formele erkenning is daar. Standaardisering van het Surinaams-Nederlands is hoognodig om te voorkomen dat iedereen maar zijn gang gaat. “Het moet een houvast zijn voor het onderwijs, anders krijgen we schrijfanarchie en dat is onhoudbaar. Waarom moeten we telkens naar Van Dale grijpen om te kijken of wat we schrijven wel goed is of niet”, zegt De Bies. Met de gespletenheid moet definitief gebroken worden.

Volgens taalkundige Hein Eersel is standardisatie het meest gebaat bij de oprichting van een taalautoriteit of academie. Een dergelijk instituut moet “ons het gevoel van taalzekerheid geven, waarin we onze eigen grammatica, spelling en woordenboeken hebben.” Er hoeft in elk geval niet gevreesd te worden dat het een en ander zich zal voltrekken zonder wetenschappelijke basis. “Wij linguïsten schrijven op hoe u de taal gebruikt”, aldus De Bies.


1 REACTIE

  1. IK wil niks zeggen hoor maar het is zelfs een paar blanke Nederlanders opgevallen dat er in Suriname zelfs beter nederlands wordt gesproken dan in Nederland.

    Dat is zelfs op het Journaal gezegd als ik me niet vergist.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.