dinsdag, april 16, 2024
HomeNieuws uit SurinameNiets fout aan Surinaams gronduitgiftebeleid

Niets fout aan Surinaams gronduitgiftebeleid

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 17 nov – Er is niets fout aan het gronduitgiftebeleid. Dit zegt minister Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening Grond en Bosbeheer, RGB. Er worden hooguit wat ‘slorigheden’ begaan. Het kan dan voorkomen dat burgers van de ene dag op de andere hun domeingrond zien uitgegeven aan een ander. Spijtig weliswaar, maar geen reden om meteen aan opzet te denken.

Dus is ook corruptie uitgesloten. Dit is onlangs nog vastgesteld in een onderzoek naar het uitgeven van een stuk domeingrond, dat eerder was toegewezen aan de Surinaamse Islamitische Vereniging, SIV, Suriname’s grootste moslimorganisatie. “Geen sprake van procedurele fouten, maar wel van slordigheid of onnauwkeurig werk. Dit is de reden waarom het perceel dat is aangevraagd door de SIV, opeens in handen kwam van derden”, zegt Jong Tjien Fa.

Van het rollen van koppen, zoals eerder aangekondigd, zal dan ook geen sprake zijn. Over eventuele gevolgen voor de betrokken ambtenaren wil Jong Tjien Fa zich niet uitlaten. Burgers zijn vaker slachtoffer van ‘slordigheden’, waarbij hun grond ineens bezit is van een ander. Getracht zal worden de fel protesterende SIV tegemoet te komen. Er zal alvast onderhandeld worden met de nieuwe bezitter om te zien of die de grond wil teruggeven.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

7 REACTIES
 1. allemaal dieven bij elkaar, zo krijg een arme bijna nooit een grond, mensen die in het politiek zitten, die krijgen de gronden, die ze door verkopen.
  deze minster moeten ze in de gevangenis zetten.


  Maak melding
 2. NEE HOOR, alle ministers zijn eerlijke mensen die om de burgers denken. Dus er mogen geen koppen rollen. Stelletjes kankerlijers. Ik zal juichen als ze 1 voor 1 dood beginnen te gaan. Maar jah, waarom zouden de aankomende jeugd ook niet net als hun worden als ze hiermee rijk kunnen worden. Suriname veel succes met jullie ondergang.


  Maak melding
 3. nou als het aan een ander is gegeven, geef het toch terug, weg slordigheid. maar nee, je bent het kwijt, dat is het probleem.
  De nieuwe beschikking is gewoon niet geldig als het al van iemand anders is.maar wat doen ze ze verklaren van jou ongeldig. Dat is geen procedurele fout maar op opzet.


  Maak melding
 4. Suriname zit Amsterdams project dwars
  BUITENLAND | 18-11-2006 00:00 | Armand Snijders

  PARAMARIBO – De Surinaamse overheid komt haar belofte niet na om grond beschikbaar te stellen voor woningbouwprojecten die met behulp van de Amsterdamse corporaties Het Oosten en de Algemene Woningbouwvereniging (AWB) en de gemeente Amsterdam worden opgezet. Daardoor moet de stichting Sekrepatu, noodgedwongen zelf grond kopen, waardoor de kosten de pan uitrijzen.

  Stichting Sekrepatu is de Surinaamse counterpart van de Amsterdamse Stichting Brasa, een samenwerkingsverband van de woningcorporaties Het Oosten, de Algemene Woningbouwvereniging (AWB) en de gemeente Amsterdam.
  Die sloegen in 2002 de handen ineen met de bedoeling een handje te helpen om een oplossing te brengen in de enorme woningnood in Suriname. Afgesproken werd om in een periode van vijf j aar vijfhonderd huizen te bouwen, ofwel gemiddeld honderd per jaar.
  Het begon allemaal zo voortvarend. De Amsterdamse burgemeester Job Cohen legde persoonlijk de eerste steen voor het inmiddels opgeleverde pilotproject van Sekrepatu, dat de bouw van zeventien woningen behelsde op een stuk grond in de hoofdstad Paramaribo, dat met behulp van Amsterdamse gelden was aangekocht. Maar de stichting, speciaal opgezet om woningen voor de lagere en middelklasse te b ouwen, wachtte daarna tevergeefs op de toegezegde inbreng van de overheid in de vorm van grond. Sekrepatu-directeur Paul Pierpont heeft bij verschillende ministeries de deur platgelopen, maar kreeg tot nu toe alleen maar nul op het rekest. “Het nieuwe beleid van de overheid is om niet zelf te bouwen, maar te faciliteren. In de praktijk krijgen we echter geen enkele medewerking. We wachten al vijf jaar op de beloofde grond, maar ondertussen kunnen we niet achterover gaan leunen in de hoop dat er wat gebeurt. Dus zijn we genoodzaakt om zelf grond te kopen. Ook krijgen we maar geen vrijstelling van invoerrechten voor de bouwmaterialen. Ze zeggen steeds dat ze er mee bezig zijn, maar ondertussen gebeurt er niets. Dat is allemaal heel frustrerend. Temeer als je bedenkt dat wij in feite een taak van de overheid uitvoeren. De bedoeling is dat we woningen bouwen voor mensen met de laagste inkomens, maar doordat we de prijzen van de grond en de infrastructuur moeten doorberekenen in onze kost- en huurprijzen, lukt het ons niet om die groep betaalbare won ingen aan te bieden.”

  Eerste fase
  Toch zit de stichting niet stil. Momenteel is de eerste fase van een bouwproject van in totaal 127 woningen afgerond. Met opnieuw Amsterdamse steun. Pierpont: “We hebben in de afgelopen jaren al veel bereikt, ondanks de overheid. Dus dat geeft ons de moed en het geloof dat we verder moeten gaan. En dat doen we ook. Volgend jaar gaan we buiten Paramaribo een project opzetten van tachtig woningen. Dat is nu nog in de planfase. En verder willen we het liefst open plekken in het centrum van Paramaribo zelf opvullen met kleine woongemeenschappen. Want die open plekken zijn er genoeg en daar willen mensen ook graag wonen. Maar ja, daar is vaak ook medewerking van de overheid voor nodig.”

  nog een staaltje suriname


  Maak melding
 5. Het beste is om heel Suriname te moderniseren dit onder het Chineze Management Team. Ook is het belangrijk dat heel het land op de schop moet. Het moet net zo mooi worden als Dubai, Quatar, Hong-Kong, Singapore, Vancouver en Sydney.

  Het Chineze leger moet dit op toe kunnen zien.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES