zondag, mei 26, 2024
HomeNieuws uit SurinameWillekeur gevreesd tegen Surinamers Frans Guyana

Willekeur gevreesd tegen Surinamers Frans Guyana

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 16 nov – De regering vreest willekeur tegen Surinamers die ingeburgerd zijn in Frans-Guyana, maar er illegaal verblijven. Dit zegt minister Lygia Kraag- Keteldijk van Buitenlandse Zaken. Ook wordt gevreesd dat de groep elk moment uitgezet kan worden. Om dit te voorkomen is een nota ingediend bij de Franse ambassadeur in Suriname, Jean-Marie Bruno.

Onder meer wordt gevraagd om de rechtspositie in orde te maken. “De mensen wonen al jaren daar en hun kinderen gaan ook daar op school. Als deze kinderen terug moeten naar Suriname, ze praten al geen woord Nederlands, wordt het een probleem voor ons”, zegt Kraag-Keteldijk tegenover de Ware Tijd. Suriname staat erop dat de kwestie zo spoedig mogelijk in orde komt.

Zolang dit niet het geval is zal de bilateral overeenkomst inzake terugname van illegaal verblijvende personen niet in behandeling worden genomen door het parlement. De overeenkomst is in 2004 getekend en is gericht tegen illegale immigratie. Burgers die illegal verblijven in één van beide landen, kunnen op verzoek teruggenomen worden zonder formaliteiten.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

10 REACTIES
 1. tja Frans Guyana is gewoon en Gewoon Guyana doen het STUKKEN beter dan Suriname, hun economische groei is 3 tot 5x zoveel als de Surinaamse en de welvaard stijgt met 50% meer dan de Surinaamse. dus ik begrijp wel dat sommige surinamers daar illegaal verblijven.
  FransGuyana heeft het te danken omdat zij nog steeds een kolonie van frankrijk zijn en veel geld van de franse regering krijgen. ook hebben de Eu een raket lanceerplaats gemaakt in Frans guyana wat voor een grotee inkomstenpot is voor Frans-guyana (heel europa betaald hen)
  Gewoon Guyana heeft sterke banden met Engeland (voormalige kolonie) en krijgt regelmatig steun van Engeland. en beide landen zijn Minder Koppig dan Suriname.
  Suriname moet in de toekomst oppassen dat ze niet te ver achter gaan lopen.


  Maak melding
 2. Weet onze regering nog wel waarom deze mensen destijds naar Frans-Guyana zijn gevlucht? Juist ja, omdat dictator D. D. Bouterse een bloedige oorlog, of beter gezegd genocide tegen de boslandcreolen is gestart. Denk nog maar even terug aan het bloedbad in Mooi Wana, volgende maand precies 20 jaar geleden. Deze Surinamers zijn politieke vluchtelingen en nog steeds een grote schandvlek op het imago van Suriname. Het zou de regering sieren een welkom- en inburgeringsprogramma voor deze mensen te starten. Maar dat doet deze regering niet, minister Kraag-Keteldijk wil de groep vluchtelingen niet eens terugnemen en stelt zich hardvochtig en formalistisch op en verwijt de Fransen nota bene willekeur. Zo bont zou zelfs Rita Verdonk het niet maken.


  Maak melding
 3. dank zij vene zijn deze mensen illegaal, zo hadden de fransen aan de sur regering gevraagd, om deze mensen de franse nationaliteit te geven, maar vene wilde dat niet


  Maak melding
 4. hey mensen…het gaat niet om wie beter nederlands spreekt of wie weet wat fransguyana van frankrijk is…….waterkant meldt een probleem over suriname en die moet opgelost worden, mogen we het daarbij houden?????? oeng tang boeng sranangman respect


  Maak melding
 5. De mensen die tijdens de oorlog waren gevlucht hebben allang de franse nationaliteit gehad. Ik heb zelf een beste vriend die daar heeft gewoon maar hij blijf nu in Europa, het zijn mensen die na 1995 daar naar toe zijn gegaan.


  Maak melding
 6. Tegen Perro v/d Speurhondenclub wil ik zeggen dat de vraag wie er ooit begonnen is, volstrekt irrelevant is. Het Nationaal Leger heeft destijd een wrede campagne gehouden tegen onschuldige landgenoten. In Mooi Wana waren het in het bijzonder vrouwen, kinderen en bejaarden die hier op brute wijze door de legermacht zijn vermoord. Deze slachtoffers waren Surinamers die hun leven leidden in hun eigen dorp, zonder dat zij anderen kwaad deden. Dit is dan ook een zeer grove schending van de mensenrechten waarvoor Suriname door verschillende internationale instanties in de beklaagdenbank is gezet. Laat ik u heel eerlijk zeggen: soms schaam ik mij diep om Surinamer te zijn!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES