Coalitiepartner AC: geen Chinezen in Oost-Suriname

16

PARAMARIBO, 15 nov – Coalitiepartner A Combinatie blijft bij het ingenomen standpunt dat het niet goed zit met de Patamaccadeal. Volgens AC-voorzitter Ronnie Brunswijk is er geen reden om anders tegen het palmolieplan van China Zhong Heng Tai aan te kijken. De achterban in Oost-Suriname vreest nog steeds het ergste en van regeringszijde komt maar geen geruststelling.

Er wordt al maanden gewacht op een topbespreking. Intussen neemt de druk toe. “Overal in het district waar we dan ook vergaderen laten de mensen duidelijk hun stem horen en zeggen: Wij willen geen Chinezen in Marowijne voor de uitvoering van de Patamacca-deal”, zegt Brunswijk tegenover de Ware Tijd. Plannen voor de vestiging van ongeveer duizend Chinezen komen alles behalve goed aan, evenmin als het voornemen om hongerlonen te betalen.

Het lijkt helemaal niet aantrekkelijk te gaan werken voor China Zhong Heng Tai. De belofte van het beschikbaar komen van duizenden banen heeft meer weg van bedrog. In elk geval is er in Oost-Suriname niemand te vinden die zou willen werken voor achttien Surinaamse dollar per dag. De mensen willen nu weten waar ze aan toen zijn. Werken kan wel, maar dan tegen beter loon.

“Dat ding gaat gewoon niet door als we niet gekend worden”, aldus Brunswijk. De vijf zetels sterke AC heeft eerder in het parlement aangegeven tegen het bedrijfsplan te zijn in zijn huidige vorm. AC hoopt dat er binnenkort gesproken kan worden in coalitieverband. President Venetiaan en andere regeringsfunctionarissen hebben eerder aangegeven niet tegen wijzigingen te zijn.


16 REACTIES

 1. Mooi zo mang,zo dwing je dingen af in de Surinaamse politiek.
  Laat Vene jullie niet pakken, want daar ie ie goed in……boslandcreolen het bos insturen…..:-)


  Maak melding

 2. Die zelfde pattamakka,victoria en pedra is door brunswijk diverse malen vernield.En nu wil hij wat overgebleven is voor zich zelf houden,.schande voor de djoekas


  Maak melding

 3. Brunswijk moet zijn gtote mond dicht houden. Mensen levens en bedrijven vernietig en vandaag komen zeggen wat er moet gebueren.
  Geen voorbeeld voor mij. En voor zo iemand heb ik ook geen respect. Ongeschoold.

  Janny


  Maak melding

 4. Ik hoor niemand gillen dat ze willen werken aan het maken van de straten en over het uur loon die die chinezen krijgen voor het maken van die straten.


  Maak melding

 5. Is brunswijk misschien de verdonk van suriname. Als die mensen meer productiviteit in de regio kunnen stimuleren, laat ze dan een kans krijgen.
  En wat die lonen betreft: niemand is verplicht om voor de chinezen te werken. Wie zich ergens anders nuttiger en productiever kan maken moet vooral ergens anders gaan werken toch?. Bovendien: is er eigenlijk al nagedacht over hoeveel (geld) een lokale arbeider dagelijks voor die chinese investeerders gaat terugverdienen? Realiseert men zich wel dat er tenminste de investering en de loonkosten en de overheadkosten en een klein beetje winst verdiend zal moeten worden door een arbeider als hij de moeite waard wil zijn.


  Maak melding

 6. “Overal in het district waar we dan ook vergaderen laten de mensen duidelijk hun stem horen en zeggen: Wij willen geen Chinezen in Marowijne voor de uitvoering van de Patamacca-deal”

  Nee! Dat is duidelijk, want dan valt het te veel op dat de bewoners van voornoemt
  district in vergelijking met de Chinezen geen arbeidsethos hebben.


  Maak melding

 7. Brunsje en de zijnen willen natuurlijk een njang maken. Zoals het altijd is gegaan in suriname. Het maakt hem dan niet uit of hij zijn eigen mensen achter houdt…Ze willen niet voor 18 srd per dag werken met voorzieningen maar US$1800 per dag..gaan jullie zo door…En dan met jullie handen open staan op straat en mensen beroven…


  Maak melding

 8. maar weten de bevolking wel dat die zelfde brunswijk die het land heeft vernietigd ,laatst meer dan 100 chinesen binnen heeft laten komen in suriname ???
  brunswijk had laatst meer dan 100 visum voor de chinesen aangevraagd om naar suriname te gaan !!!
  Hoe Buitenlandsezaken accoord was geweest is voor mij een wonder en blijft nog een vraagd.
  En inderdaad ,buitenlandsezaken heeft die toestemming toch gegeven om die meer dan 100chinesen een visum te geven .
  ja ,ze eten uit 1 pot dus “samendelen”
  Per kop hebben die chinesen 6000U$dollars moeten betalen .
  Dus 100x6000U$dollars = 600.000u$ heeft Boestaaf en vijent en die brunswijk gemaakt.
  BINNEN een week !!!
  Ik denk dat de bevolking het niet weten ,maar ik weet 100%wel .
  Maar waar zijn de chinesen nu dan ???
  Die zelfde mensen ,zoals boestaaf ,mevr.vijent ,brunswijk zijn boeven en corrupt en ze zijn bezig met mensensmokkel !!!
  Deze drie zijn de hoofdader in Suriname .

  maar het is altijd zo “waar djoeka is ,is er geen toekomst en geen leven .

  Veneitiaan kan je even vragen aan Brunswijk waar al die chinesen nu zijn ???


  Maak melding

 9. Gaat deze voormalige bankrover,moordenaar,cokeboss,vrouwenversierder en opruier nu uitmaken wie er in Oost-Suriname mogen wonen en werken??????? Surinamers open uw ogen!!!!Vene, toon nu je guts en snoer hem de mond. Tot slot, misschien moeten alle investeerders maar naar Nickerie want daar worden ze met open armen ontvangen!!!!Is Suriname soms van de marrons?????


  Maak melding

 10. Waarom verkoopt de overheid het overschotaan schone lucht niet aan de landen die onder hun quota zitten volgens Kyoto? Het gaat hier om miljoenen dollars en daar hoeven we niets anders voor te doen dan het tekenen van het kyoto verdrag. Zo behouden we de natuur en komen die miljoenen zomaar het land in. Dan is iedereen toch tevreden? Waarom ziet de regering dit niet?


  Maak melding

 11. Als je werkloos, ongekwalificeerd en arm bent is ieder loon dat je ontvangt voor je werk in elk geval beter dan geen loon en geen werk.Toegeven 18 SRD (omgerekend ongeveer 6 USD)per dag is weinig geld, maar in andere landen als China en India werken mensen voor nog minder geld. Dat is misschien ook een van de redenen waarom ze vooruitgang boeken, ze kunnen concureren op de wereldmarkt.Lage lonen betekenen lage prijzen voor jouw produkten op de wereldmarkt. Conclusie jij hebt een betere concurrentie positie dan andere landen met hogere lonen. Dit is simpele economie.
  M.a.w. die djoekas moeten niet kletsen maar het werk dat ze wordt aangeboden met beide handen grijpen. Als je arm bent is iets(18 SRD) in elk geval vele malen beter dan niets.


  Maak melding

 12. Brunswijk goed zo.Ga zo door laat je HOREN.Al moet het met de hardehand.Over drie jaren kan je voor de PRESIDENTSHAP gaan je krijgt de steun van alle DJOEKAS en de geweldigge STADNEGERS.De laaste weet het altijd beter


  Maak melding

 13. Het is toch niets mis mee om meer dan 5 miljoen Chinezen naar Suriname over te laten komen. Suriname is van oudsher een immigratieland. Deze mensen brengen veels goeds voor Suriname mee. Snelwegen worden aangelegd, natuurreservaten, wolkenkrabbers dus de hele infrastructuur heeft profijt van deze ontwikkelingen. Dus geen overstromingen meer en geen electriciteits uitval. Natuurlijk zijn er enkele keren stroomuitval. Dit zie je in Nederland ook. Belangrijkste is ook dat een handvol zwaarbewapende Chineze militairen worden toegelaten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.