Tropenmuseum presenteert kunstwerk Marcel Pinas

0

Op 16 november opent het Tropenmuseum in Amsterdam de nieuwe permanente tentoonstelling ‘Afrika’. Ook onthult het museum die dag een speciaal voor het Tropenmuseum vervaardigde installatie van de Surinaamse kunstenaar Marcel Pinas.

Zijn ‘Reconnecting Africa’ verbeeldt letterlijk en figuurlijk de band tussen de Amerika’s met Afrika. Niet alleen refereert de installatie inhoudelijk aan deze historische relatie, het kunstwerk vormt ook letterlijk de overgang tussen de tentoonstellingen over Suriname & de Antillen en Afrika van het Tropenmuseum.

Als zoon van N’dyuka Marrons is Marcel Pinas een nazaat van degenen die de slavernij ontvluchtten en in het Surinaamse bos hun Afrikaanse erfenis opnieuw vormgaven. In zijn installatie verwijst Marcel Pinas naar de traumatische reis op het slavenschip en overdondert vervolgens met een enorme kast vol objecten uit de museumcollectie, dagelijkse dingen en eigen artistieke productie. Daarmee is het niet alleen zijn visie op levend cultureel erfgoed, maar tevens een reflectie op de koloniale achtergrond van het Tropenmuseum. Het geheel wordt gecompleteerd door een ‘totempaal’ die de verbondenheid met de –Afrikaanse– voorouders een plek geeft en daarmee de cirkel met Afrika rond maakt.

Vanaf 17 november zijn tentoonstelling en installatie voor publiek te zien.

Marcel Pinas
Marcel Pinas 2
[Marcel Pinas legt hier de laatste hand aan zijn werk in het Tropenmuseum]


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.