Uitbaggeren Surinamerivier kan visbestand verarmen

8

PARAMARIBO, 11 nov – De mogelijkheid mag niet uitgesloten worden dat het visbestand zal verarmen bij het uitbaggeren van de Surinamerivier. Dit zeggen kleine vissers, die het voornamelijk moeten hebben van activiteiten in en bij de rivier. Er wordt een herhaling gevreesd van ontwikkelingen na het uitbaggeren van de Berbicerivier in buurland Guyana.

Suriname heeft zijn huidge vissersstand voornamelijk te danken aan die ontwikkelingen. De voornamelijk Guyanese vissers hebben hun bezorgdheid geuit tijdens een bijeenkomst met de Maritieme Autoriteit Suriname, Mas. Booteigenaar Ralph Lall zegt volgens een verslag in de Ware Tijd dat Guyanese vissers massaal de wijk hebben genomen naar Suriname na de uitbaggering.

Ook wordt gevreesd dat de overlast zal verergeren, die wordt veroorzaakt door de grote snelheid waarmee loodsboten en zeeschepen door de vaargeul scheuren. Nu al wordt veel schade aan boten, oeverwallen en steigers. Volgens de Mas is het verschil met Berbice dat er vooraf een milieueffectenonderzoek wordt verricht. De Mas is belast met de coördinatie van het uitbaggeringsproject.


8 REACTIES

 1. Uitbaggeren? Voor Wie! Voor de buitenlanders zeker, dan kunnen ze meer plunderen. Waarom kunnen ze niet een ding eerst afmaken. Ze moeten die dijken eerst afmaken maken. Vervoer eerst de grote stenen voor de dijken. Die zit al in de rivieren. Als die dijken af zijn, blijf dan van de rivieren af. Er word niet uit gebaggeerd. Die vissers hebben gelijk. Want vissen zetten hun eieren op laag water af. Laag water heeft meer vis en minder in diep water.


  Maak melding

 2. Odi odi fu bawe:
  Het kan wel uitgebaggert worden in belang van de economie. Ten eerste vaarsnelheden beperken tot min. en wat de vispopulatie betreft het zou wel kunnen,maar ik denk het niet. EEN VISSER.

  PS:
  ik ben ook visser geweest.
  MIE bing dé vismang tu.
  Odi odi SOSOLOBI:


  Maak melding

 3. Iedereen weet dat in de grote regentijd geen kwie kwie gevangen moet worden. En dan worden ze beschermt. Zie zelf dat de nesten langs het ondiepe water zit. Dan is ook de tijd dat alle vissen eieren in de ondiepe water afzetten. Vissen weten dat nu in de grote regentijd veel water zit en de jongen de droge tijd zullen overleven. Mangrove bomen groeien ook op ondiepe water. Mangrove bomen zijn broedplaatsen van garnalen en vissen. Zijn de mangrove niet meer? Wat ga je dan eten? Zeker buitenlandse gekweekte garnalen, die vol met chemicalien zit. Blijf van de rivieren af.


  Maak melding

 4. Ieder voordeel heb zijn nadeel. Een goede zeehaven kan van grote belang zijn voor de handel en wandel van een land kijk maar naar Rotterdam, mits goed gecoordineerd en georganiseerd wat ik betwijfel bij deze regering. Een nadeel is idd dat de visstand zal verslechteren in het betreffende rivier, in welke mate is moeilijk te zeggen. Op lange termijn zouden de opbrengsten van de zeehaven de schade van de visserij kunnen compenseren, maar het blijft een gokje. Wat nog belangrijker is dat het mooie natuur en de nog schone milieu van Suriname ten koste van alles zoveel mogelijk behouden moet blijven.


  Maak melding

 5. Na enige jaren zal de visstand automatisch herstellen; daar er nieuwe slib aangevoerd zal worden met de stroming en het weer gaat dicht slibben!!!
  via satelliet beelden van de nasa is dat duidelijk te zien, dat de stroming van het water automatisch nieuw materiaal uit het binnenland zal ophopen op de monding van de suriname rivier!


  Maak melding

 6. Het hele ecologische proces raakt hier door verziekt. De natuur is mooi zoals het is. Toen de hemelse vader Anu, moeder aarde had gemaakt, dacht hij er ook zo over.

  Deze mensen hebben echt last van parasieten in hun kop, als ze geen vernietiging brengen voelen zij zich niet gelukkig!

  Misschien moet moeder aarde zelf in actie komen, want ze heeft last van parasieten, die haar Immuum systeem willen verzieken…

  Wie heeft anders die overstroming veroorzaakt???????????????????????


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.