dinsdag, november 28, 2023
HomeNieuws uit SurinameEerste vijf districten Suriname gedecentraliseerd

Eerste vijf districten Suriname gedecentraliseerd

-

PARAMARIBO, 10 nov – Para, Marowijne, Commewijne, Nickerie en Wanica zijn de vijf eerste districten geworden waar het decentralisatieproces definitief is ingezet. In bestuurlijk en financieel opzicht mag voortaan zelfstandig worden opgetreden. Volgens president Ronald Venetiaan brengt dit grote verantwoordelijkheid met zich mee.

Het argument dat Paramaribo de plaatselijke ontwikkeling achterhoudt, zal niet langer legitiem zijn. “Plannen kunnen nu middels goede financiering worden uitgevoerd”, zei Venetiaan bij de aanbieding van de certificaten, waarmee de decentralisatie wordt bevestigd. De vijf districten zullen het nu zelf moeten doen. De overdracht van verantwoordelijkheden en bevoegdheden is een uitdaging.

Dit moet ook de lange duur verklaren van de voorbereidingsfase. De regering is niet over één nacht ijs gegaan. In samenwerking met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank zijn modellen uitgewerkt die het best inspelen op de Surinaamse situatie. Ook is veel aandacht besteed aan communicatie met het publiek. “Er is een lange weg afgelegd, u staat nu aan het beginpunt”, aldus Venetiaan.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

7 REACTIES
 1. Wederom een vage ontwikkeling. Deze ontwikkeling zal weer een zware politieke lading hebben. Wie zal de leiding hebben over deze districten? Zal de samenstelling van het bestuur van deze districten op democratische grondbeginselen plaatsvinden? Ik vrees van niet. Ik zie dit meer als een tegemoetkoming aan bestaande vriendjes politiek. We benne benieuwd wie de leiding over Marowijne heeft!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 2. Goede zaak, maar ik hou me hart vast. Iemand moet de zaak constant monitoren, anders soso probleem baja, dan mag par’bo het weer gaan oplossen,,,,,,,maar die willen of kunnen niet natuurlijk, gewoon typisch surinaans inzet vertonen en verloedering alom.

  Succes jongens, in ieder geval goede stap gezet als je het zo ook wil volhouden.


  Maak melding

 3. Decentralisatie( bestuurlijk ),is dat een nieuwe uitvinding??Is het land moeilijk te besturen?Nog net niet half miljoen tellende zielen en toch decentralisatie? la me nie lagge,man!Het is een pure bureaucratie,en geld verspilling.Straks willen de Nickerianen een zelfstandige staat(status-aparte)distr.Para,Comm. etc gaan merdeka uitroepen!srefidenki!!


  Maak melding

 4. Hele goede zet. Nu zal dus veel sneller zichtbaar zijn wie er de kantjes vanaf loopt en wie niet. Ook wordt het veel moeilijker met vingertjes naar elkaar te wijzen, door decentralisatie is sneller zichtbaar/duidelijk wie waar verantwoordelijk voor is. Straks hebben de districten en de personen die daar met de scepter zwaaien verantwoordelijkheid af te leggen over de financiën en overige zaken die direct van invloed zijn op de burgers woonachtig in de districten. De burgers woonachtig in de districten kunnen nu de politici nauwlettend in de gaten houden. So If deng zakkenvullers denk dat ding foer deng sakka, dan komen ze nog van een koude kermis thuis.


  Maak melding

 5. Leuk, maar zolang alle belastinginkomsten en heffingen bij de centrale overheid terecht komen, zal het een wassen neus blijken te zijn. De al of niet gedecentraliseerde districten zullen immers voor elke habbekrats hun hand moeten ophouden bij de regering. Dus waar gaat het eigenlijk over. Voor je het weet krijg je allerlei situaties waarbij goed bedoelende districtsorganen allerlei mooie plannen maken, wegen willen aanleggen, bruggen willen bouwen enz enz maar er verder geen cent voor kunnen krijgen.
  Nog een voorbeeld: Als saramacca zou beslissen tol te gaan heffen over de bruggen over de saramacca rivier zouden coronie en nickerie bij de overheid klagen dat ze gedupeerd worden en zou dat meteen worden terug gedraaid.
  De communicatie met het publiek die men zo belangrijk vind, verzand vervolgens in het nodige blablabla en uiteindelijk gaat alles weer als ouds verder.
  Ik neem aan dat de surinaamse overheid wat geld heeft gehad voor het uitvoeren van een of andere bestuurlijke studie. Fijn, maar ontwikkeling moet toch komen uit een door een goed beleid gestuurde productie.
  Met het huidig leiderschap zie ik dat helaas niet zitten. Zwak leiderschap op deze manier camoufleren zal trouwens ook niet lukken. Eerder zal mogelijkheden bieden om de lijnen van de vriendjespolitiek verlengen en verstevigen. En dat zou heel erg jammer zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES