Justitie zwaartepunt Surinaamse anticorruptiewet

2

PARAMARIBO, 9 nov – Het zwaartepunt bij corruptieonderzoek zal bij justitie blijven. Dit zegt minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie. Inzichten zullen moeten wijken voor wat de grondwet dringend voorschrijft. Het voorstel voor een anticorruptiewet moest dan ook drastisch worden gewijzigd.

Dat voorstel ligt sinds 2003 bij het parlement. Onder meer wordt een speciale commissie genoemd, die ambtshalve belast dient te worden met corruptieonderzoek door overheidsfunctionarissen. De opstellers blijken artikel 145 van de grondwet over het hoofd gezien te hebben, waarin aangegeven wordt dat alleen het Openbaar Ministerie bevoegd is om strafbare feiten op te sporen.

“Je kunt daar niet aan tornen”, zegt Santokhi tegenover de Ware Tijd. Het nieuwe voorstel is intussen voorgelegd aan president Ronald Venetiaan. “Als het zover is, zal de president het parlement wel nader hierover informeren”, aldus Santokhi. Onder meer wordt voorgeschreven dat hoge ambtenaren jaarlijks een overzicht moeten geven van hun vermogen, nu niet meer bij de commissie, maar bij de notaris.


2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.